Taxa auto, restituită până la sfârșitul lui 2020

Articol publicat in sectiunea Social pe data 15 aprilie 2016

taxa auto5_1

Persoanele care vor restituirea taxei de poluare sau a taxei auto, sub diversele forme sub care a fost aplicată în perioada 2007-2013, pot depune solicitarea până la sfârșitul anului 2020.

Statul ar urma să facă plata în tranșe anuale, timp de cinci ani, potrivit unui ordin comun semnat de ministrul mediului și de președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), publicat în Monitorul Oficial la peste șapte luni după intrarea în vigoare a actului normativ care prevede restituirea sumelor, scrie News.ro.

Ordinul aprobă procedura de restituire a sumelor prevăzută în Ordonanța de Urgență 9/2013 a Guvernului privind timbrul de mediu pentru autovehicule, modificată și completată prin Ordonanța Guvernului numărul 40/2015.

—————————————

„Cererea de restituire trebuie să fie depusă în cadrul termenului legal de prescripție a dreptului de a cere restituirea, respectiv în termen de cinci ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naștere dreptul la restituire”, se precizează în ordin.

—————————————

Acesta precizează că data la care a luat naștere dreptul la restituire este data intrării în vigoare a Ordonanței Guvernului 40/2015, publicată în Monitorul Oficial în 31 august 2015.

Astfel, românii care vor restituirea banilor plătiți sub formă de taxă auto sau de poluare pot înainta cererea până cel târziu la data de 31 decembrie 2020, când se împlinesc cinci ani de la 1 ianuarie 2016.

Ordinul mai prevede și modul în care statul va restitui taxa auto, în termen de cinci ani, în tranșe egale de câte 20% din suma totală, după data aprobării restituirii.

—————————————

„Pentru cererile de restituire depuse în primul semestru al fiecărui an, perioada de restituire a tranșei este luna aprilie a fiecăruia dintre următorii patru ani. Pentru cererile de restituire depuse în cel de-al semestru al fiecărui an, perioada de restituire a tranșei este luna noiembrie a fiecăruia dintre următorii patru ani”, se arată în ordin.

—————————————

Sumele restituite sunt sumele plătite de către contribuabili sub formă de taxă de mediu sau de poluare, indexate cu rata inflației, calculată de către Institutul Național de Statistică, de la data plății până la luna în care statul restituie banii.

Actele normative și modificările ulterioare au fost aprobate de către Guvern după mai multe decizii defavorabile ale Curții Europene de Justiție în privința taxelor auto sau de poluare percepute de către statul român începând din 2007 pentru înmatricularea unui autovehicul second-hand.

Aproximativ un milion de români trebuie să își recupereze sumele aferente taxelor de poluare a autovehiculelor, declarate neconforme, în total statul trebuind să restituie în jur de trei miliarde de lei, în cinci ani, în tranșe de 590 de milioane de lei anual.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!