Taxă nouă, înființată special pentru cetăţenii europeni

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Bani, taxe şi beneficii pe data 14 iulie 2013

O nouă taxă în valoare de 55 de lire sterline, introdusă de la 1 iulie de către Ministerul de Interne britanic pentru cetăţenii europeni, alimentează temerea că guvernanţii de la Londra încearcă să controleze nivelul migraţiei dinspre ţările UE spre Regatul Unit.

„Începând cu data de 1 iulie 2013, Ministerul de Interne britanic a introdus o taxă în valoare de £55 pentru mai multe tipuri de documente europene emise cetăţenilor din Spaţiul Economic European care îşi exercită dreptul de şedere pe teritoriul Marii Britanii”, a informat biroul de presă al Ambasadei României la Londra în 8 iulie, preluând un comunicat al Home Office. „Comunicatul de presă referitor la introducerea acestei taxe poate fi consultat accesând următorul website:

http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/sitecontent/newsarticles/2013/june/85-eea-fees1”, conform aceleiaşi surse.

 

Documentele Home Office costă

Măsura introdusă de la începutul acestei luni îi afectează direct pe românii din Marea Britanie. Ei vor fi taxaţi cu 55 de lire sterline când fac aplicaţii solicitând următoarele documente emise de funcţionarii Home Office:

  • BR1: certificat de înregistrare galben sau albastru, emis lucrătorilor pe cont propriu, studenţilor, persoanelor care deţin resurse suficiente, persoanelor exceptate de la obţinerea autorizaţiei de muncă;
  • BR5, BR6: permise de şedere (residence card/stamp) emise membrilor de familie din afara Spaţiului Economic European, care se alătură unui cetăţean român, în funcţie de scopul în care acesta şi-a exercitat dreptul de ședere în Marea Britanie;
  • EEA3: document care certifică rezidenţa permanentă în Marea Britanie.

„Formularele actualizate pot fi consultate şi descărcate accesând următorul website: http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/eucitizens/bulgaria-romania/work-permits/applying/. Acestea cuprind informaţii noi referitoare atât la metoda de plată a taxei de 55£, cât şi adresele unde cererile pot fi transmise spre soluţionare”, mai precizează biroul de presă al Ambasadei.

 

Taxă sau o formă de control?

„Guvernanţii de la Londra au de gând să oblige milioanele de cetăţeni UE stabiliţi în Marea Britanie să îşi procure contra cost un card conceput expres pentru identificarea lor”, susţinea cotidianul The Guardian într-un articol publicat în 26 februarie. Jurnaliştii publicaţiei au ajuns la această concluzie după un anunţ făcut în acest sens chiar de Home Office (Ministerul de Interne britanic).

Un card de identitate valabil în Marea Britanie pentru cetăţenii UE aflaţi în această ţară va putea fi obţinut opţional de toţi cei care îşi exprimă voluntar dorinţa procurării acestuia, au anunţat reprezentanţii Home Office la acea dată. Actul va fi introdus „în următoarele luni”, putând fi eliberat de autorităţi după ce solicitanţii vor plăti în acest scop o taxă de 55 de lire sterline, mai precizau cei de la The Guardian.

Comunicatul recent al Home Office referitor la taxa introdusă din 1 iulie nu confirmă complet introducerea unui card de identitate european sugerată de cei de la The Guardian. Valoarea anunţată a acestei taxe este, însă, de 55 de lire sterline, aşa cum preconiza publicaţia încă de la sfârşitul lunii februarie.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!