Taxa pe valoarea adaugata (VAT = Value Added Tax)

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii pe data 22 iunie 2009

VAT este taxa pe care o veti plati in UE in situatiile in care cumparati bunuri si servicii, deci si pe teritoriul Marii Britanii. Acolo unde taxa este aplicata, ea face parte in mod normal din pretul afisat al produsului sau serviciului respectiv. Cu toate acestea, trebuie stiut ca unele produse sunt scutite de VAT (taxa pe valoarea adaugata).

 

Cand si cum platiti VAT (= TVA)?

Fiecare tara din UE dispune de propriile sale rate ale VAT. Marea Britanie are trei asemenea valori ale VAT.

Rata standard este de 15% si este aplicabila majoritatii bunurilor si serviciilor. De la 1 ianuarie 2010 aceasta va creste ajungand la 17,5%.

Rata redusa se aplica anumitor categorii de produse, cum ar fi scaunelor de masina speciale pentru cei mici sau combustibilului de casa, caz in care VAT-ul este de numai 5%. O lista ceva mai completa a produselor pentru care se plateste un VAT mai mic ar cuprinde combustibilul sau energia pentru casa, instalarea unor materiale menite sa economiseasca energia, cele din domeniul securitatii si conectarii tevilor de gaze, produsele sanitare pentru femei, renovarile sau alterarile rezidentiale sau conversiile.

Exista si o serie de alte categorii de bunuri si servicii pentru care VAT-ul nu se aplica, ele fiind scutite de plata unei astfel de taxe. Printre acestea se numara:

– produsele alimentare;

– cartile, ziarele si revistele;

– imbracamintea pentru copii;

– unele produse cu destinatie speciala, cum ar fi echipamentele necesare persoanelor cu dizabilitati.

O lista mai completa a produselor sau serviciilor scutite de VAT cuprinde serviciile de canalizare si apa, audio-cartile pentru nevazatori, constructia de cladiri, protejarea cladirilor, serviciile internationale, transportul, hotelurile plutitoare, aurul, notele bancare, medicamentele, ajutorul pentru persoanele cu diferite dizabilitati, importurile, exporturile, actele de caritate, incaltamintea si imbracamintea.

Scutite de VAT sunt si pamanturile, asigurarile, serviciile postale, pariurile, jocurile si loteria, finantele, educatia, sanatatea si serviciile de asigurare, ingroparea si crematoriul, subscrierea la uniuni de comert, organisme profesionale sau de interes public, sportul, competitiile sportive si de educare fizica, lucrarile de arta, evenimentele de strangere de fonduri realizate de organisme de caritate sau de alte formatiuni calificate in acest sens, serviciile culturale, alimentarea cu bunuri acolo unde taxele nu ar putea fi recuperate, investitiile in aur.

 

Cum lucreaza VAT-ul?

Cand cineva va percepe VAT, atunci el va multiplica pretul original al produsului sau serviciului cu valoarea taxei respective pentru a calcula suma VAT pe care o aveti de platit. Apoi, vor adauga rezultatul la pretul net, rezultand pretul pe care-l veti plati.

 

VAT-ul pe etichete si facturi

Majoritatea preturilor din comertul cu amanuntul includ VAT, acesta nefiind specificat separat pe chitanta sau factura. Oricum, unele dintre ele ar putea contine o linie care sa va ofere cateva amanunte legat de VAT. Asta nu inseamna ca pretul este incarcat cu vreo suma aparte, ci doar ca arata care este valoarea VAT pe care o aveti deja inclusa in pretul final.

Facturile care nu provin din comertul cu amanuntul (de exemplu, cele ale constructorilor, pictorilor sau decoratorilor care sunt inregistrati cu VAT) trebuie sa arate care este valoarea VAT pe care o platiti. De asemenea, ele trebuie sa contina si numarul VAT de noua cifre sub care este inregistrata afacerea respectiva.

 

Cum verificati validitatea codului VAT?

Pentru a vedea daca un anume cod VAT este valid puteti suna la HM Revenue & Customs (HMRC), linia de ajutor VAT 0845 010 9000. Numarul poate fi folosit zilnic intre orele 8:00 si 20:00, de luni pana vineri. De asemenea, puteti apela la registrul european online al VAT: http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/vieshome.do?selectedLanguage=EN.

 

Daca suspectati o frauda

Daca suspectati ca o firma evita plata VAT sau ca va percepe respectiva taxa fara a fi acreditata sa faca asta, puteti sa reclamati acest lucru pastrandu-va anonimatul la Customs Confidential HotLine (Linia Confidentiala a Consumatorilor), la numarul 0800 595 000, linie deschisa non-stop.

Retineti faptul ca puteti face reclamatia fara a va dezvalui numele sau alte date personale.

 

Afaceri care ar putea sa nu perceapa VAT

Afacerile care au o cifra anuala de afaceri sub 68.000 lire (anul 2009/2010) nu trebuie sa se inregistreze pentru plata VAT, tocmai de aceea ele nu trebuie nici sa-l perceapa de la dumneavoastra. Din acest motiv, pretul serviciilor sau bunurilor achizitionate de aici ar putea fi mai mic decat cel de pe piata, mai ales in comparatie cu o firma sau persoana fizica de la care ati fi achizitionat platind VAT.

 

Informatii suplimentare despre VAT

Informatii suplimentare puteti afla de la linia speciala, HMRC VAT Helpline, apelabila la 0845 010 9000. Serviciul este disponibil intre orele 8:00 si 20:00, de luni pana vineri.


Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!