Taxele consulare, reduse cu 90%

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Diaspora pe data 9 iunie 2013

Cristina Ancuta Pocora

Românii din Marea Britanie ar putea beneficia în curând de taxe consulare reduse cu până la 90% atunci când vor solicita eliberarea unor documente sau alte servicii de specialitate. Așa au susținut la Londra trei parlamentari români, membri ai Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Camera Deputaților de la București. Ei s-au aflat în capitala Marii Britanii în perioada 1-5 iunie, la invitația unor oficiali britanici.

 

Promisiuni parlamentare

Un proiect legislativ pentru reducerea taxelor consulare a intrat în procedura de dezbatere parlamentară pentru a deveni lege. El a fost inițiat de deputatul liberal de Fetești-Țăndărei, Cristina Ancuța Pocora, la începutul lunii aprilie.

„Proiectul se află deja la Senat (Camera superioară a Parlamentului României – n.r.) și «o să treacă»…”, a susținut deputatul PSD Ovidiu Cristian Iane la 1 iunie, în fața mai multor reprezentanți ai unor asociații românești și jurnaliști din Regatul Unit. Parlamentarul a recunoscut că există reticențe din partea autorităților de la București față de această propunere legislativă. „Guvernul are încă o anumită reținere și o rezistență față de această inițiativă, pentru că după aprobarea legii va încasa bani mai puțini.”

 „Legea scăderii taxelor consulare trebuie să fie legiferată”, a întărit și deputatul PNL Mircea Dolha, prezent la aceeași întâlnire desfășurată la sediul Ambasadei României la Londra, din Belgrave Square. Acesta a adăugat că este nefirească finanțarea consulatelor din banii plătiți de românii din străinătate sub formă de taxe. Aceste instituții „vor trebui să fie finanțate din fonduri de la buget”.

 

Costuri reduse

Propunerea legislativă de reducere a taxelor consulare a fost lansată în Parlamentul României, la 3 aprilie, de deputatul liberal Cristina Ancuța Pocora, cu susținerea altor 15 colegi din Camera Deputaților. Aceasta vizează scăderea de la 90 euro la 10 euro a taxei pentru înscrierea certificatelor de naştere şi de căsătorie eliberate de autorităţile străine în registrele de stare civilă româneşti. Dacă proiectul va deveni lege, românii din străinătate vor plăti doar 15 euro în loc de 40 pentru eliberarea unui titlu de călătorie, 26 euro în loc de 40 pentru eliberarea unui paşaport electronic sau temporar. Propunerea legislativă mai reglementează scăderea cu 10 euro/pagină pentru efectuarea unei traduceri din sau în limba română sau diminuarea cu 40 de euro a taxei pentru încheierea căsătoriei la misiunile diplomatice şi oficiile consulare între cetăţeni români. Și înregistrarea cererii de eliberare a unui duplicat după certificatele de stare civilă româneşti ar putea costa în viitor doar 15 euro în loc de 45.

Inițiativa legislativă a Cristinei Ancuța Pocora propune și scutiri de taxe pentru anumite servicii, cum sunt înregistrarea naşterii copilului de cetăţenie română sau autentificarea documentelor legate de pensie şi alocaţii sociale. Persoanele aflate în situaţii deosebite şi fără posibilităţi materiale ar trebui să fie scutite de plata taxelor consulare, la propunerea şefului misiunii diplomatice, conform aceleiași inițiative legislative.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!