„Taxele reduse, ordine în consulate şi morţii acasă!!!”

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 24 septembrie 2014

Londra_Aurelian Mihai_Greva foamei_Bucuresti1

De peste o săptămână, un deputat român îşi riscă sănătatea şi refuză să se hrănească pentru drepturile concetăţenilor lor stabiliţi în străinătate.

Parlamentarul independent Aurelian Mihai, care îi reprezintă în Camera Deputaţilor pe românii ce trăiesc în ţările Europei Occidentale, se află în a opta zi de greva foamei, miercuri, 24 septembrie, cu o zi înainte de apariţia acestei ediţii a publicaţiei Diaspora Românească. Protestul său se desfăşoară la Palatul Parlamentului din Bucureşti, sub sloganul „Taxele reduse, ordine în consulate şi morţii acasă!!!”

Demersul deputatului a fost primit cu numeroase încurajări şi cuvinte de apreciere de la românii aflaţi în străinătate şi din partea câtorva politicieni, dar a fost ignorat sau tratat cu ironie de alţi parlamentari.

 

Motivele protestului

„În urma a numeroase realităţi prezentate de numeroşi cetăţeni români din diaspora, dar şi datorită lipsei de reacţie a statului român, am ales ca în această dimineaţă, în Parlamentul României, să protestez pentru a iniţia un dialog real care să conducă la rezolvarea situaţiei din rândurile comunităţilor noastre de români din străinătate”, anunţa în 17 septembrie, pe blogul personal, Aurel Mihai, deputat independent, care a ajuns parlamentar în diaspora ca şi candidat al PPDD.

„Îmi exprim această nemulţumire, iar până la începutul rezolvării acestor probleme existente în diaspora, eu, deputatul Aurelian Mihai, deputat de diaspora, declar începutul grevei foamei aici, în Parlamentul României. Vă mulţumesc!”, a spus acesta în plenul şedinţei parlamentare din aceeaşi zi. „Și eu vă mulţumesc. Succes!”, i-a răspuns atunci sec Miron Mitrea, preşedintele de şedinţă.

————————————–

„Curaj, Aurelian… oamenii de suflet știu de ce ai ales să faci acest lucru, știu cu ce te confrunți acolo și mai știu că vei face tot ce poți pentru ei și nu pentru propriul tău interes. Noi avem încredere în tine și ne rugăm la Dumnezeu ca totul să fie bine și celor care sunt răspunzători de această situație să le dea gândul cel bun…”

Gigi Armăşoiu, Sursa: Facebook

————————————–

Aurelian Mihai a enumerat câteva din motivele pentru care a iniţiat acest protest pe website-ul www.aurelianmihai.com: taxele consulare ridicate, modalitatea de lucru în cadrul multora dintre consulatele statului român în străinătate, nemodernizarea acestora, lipsa personalului consular care să poată face faţă activităţii în parametri, neimplicarea statului român în rezolvarea chestiunii privitor la aducerea acasă a cetăţenilor români decedaţi în străinătate, lipsa proiectelor pentru încurajarea repatrierii a milioane de cetăţeni care doresc să revină înapoi acasă.

„(…) Am considerat că protestul meu în sala de plen a Camerei Deputaţilor va fi unul dintre ultimele gesturi la care poate recurge un politician român din dorinţa de a găsi, totuşi, o rezolvare în beneficiul românilor din diaspora şi a face inclusiv guvernul statului să înţeleagă că acele probleme, chiar dacă ale unor cetăţeni aflaţi departe sau prea departe de casă, trebuie considerate aşa cum se cuvine, iar cetăţenii respectaţi”, se mai justifică deputatul.

————————————–

„Mulţumim că există oameni ca dumneavoastră care se gândesc şi la noi cei de afară, deoarece statul se gândeşte doar la profitul pe care îl are de pe urma noastră, nu şi la problemele noastre. Mulţumim încă o dată că existați.”

Monica Gorghis, Sursa: Facebook

————————————–

 

Greva foamei şi dialog pe Facebook

În fiecare zi, începând din 17 septembrie, deputatul Aurelian Mihai postează informaţii pe contul său Facebook, despre felul cum rezistă condiţiilor de înfometare la care se supune şi despre starea de sănătate. El primeşte în acelaşi spaţiu virtual încurajări de la românii cunoscuţi şi necunoscuţi.

„Greva foamei, a 6-a zi. O nimica toată. Gandi (Mahatma Gandhi – fostul lider indian – n.r.) a făcut de 17 ori greva foamei! Voi continua! Taxele reduse, ordine la consulate și morții acasă!!!!!”, anunţa parlamentarul în dimineaţa de luni, 22 septembrie.

În aceeaşi zi, el a susţinut o conferinţă de presă în Palatul Parlamentului, iar seara a postat din nou: „Din păcate, nu vă pot da veşti noi, cu toate că mai marii ţării au fost prezenţi în Parlament, cu tot Guvernul, nici unul nu am văzut să-şi plece urechea asupra problemelor semnalate de noi”, atrăgea atenţia grevistul în a şasea noapte de protest. „(…) Eu nu abdic atât de uşor, mai ales că mă bucur de o stare a sănătăţii foarte bună, aş putea spune, cu rare ameţeli, ceea ce este natural în astfel de situaţii.”

„Toamna îşi intră în drepturi în Bucureşti, iar pentru mine începe a 7-a zi de grevă. Au trecut 145 de ore de când nu am mâncat (…)”, preciza deputatul Aurelian Mihai în 23 septembrie.

————————————–

„Îmi pare rău că s-a ajuns la așa ceva și sunt convinsă că nu vei rezolva mai nimic într-o țară a corupților și a tuturor celor care visează doar să prindă un os de ros… sunt dezolată de ce am aflat, și anume că MAE își bate joc de românii din diaspora!! Prin ordinul emis de ministrul afacerilor externe privind stabilirea secțiilor de votare pentru românii din străinătate, sunt ignorate total localitățile în care există mari comunități de români și sunt fixate secții de votare acolo unde numărul românilor este insignifiant… pot să-ți spun că deja aici unde trăiesc eu, și anume la Terni, deja secția de votare a fost desființată…”

Liliana Dincă, Sursa: Facebook

————————————–

 

Nicio reacţie

Deputatul de diaspora Aurelian Mihai şi-a recunoscut dezamăgirea faţă de lipsa de reacţie a autorităţilor, după mai mult de o săptămână de greva foamei.

„Mă aşteptam ca până în acest moment, cum poate ar fi fost normal, guvernul statului să îşi manifeste disponibilitatea asupra unui dialog axat pe rezolvarea problemelor semnalate atât la începutul protestului, cât şi a celorlalte probleme de interes comun. (…) Consider o eroare lipsa de reacţie a celor însărcinaţi din arcul guvernamental în a căror sarcină intră în mod direct problematica diasporei. Constat ca şi dvs. umilinţa aşteptării unui semnal de dispoziţie la dialog…”, a mărturisit parlamentarul independent.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a fost primul care s-a referit la protestul deputatului de diaspora. Zgonea a afirmat, în 22 septembrie, că deputatul Aurelian Mihai, care face greva foamei, utilizează „un instrument pe care îl folosesc cei care sunt la primul mandat şi doresc să iasă în evidenţă”.

„(…) Voi parcurge în continuare drumul pe care l-am ales protestând și cerând respectarea drepturilor cetăţenilor şi exercitarea cum se cuvine a obligaţiilor guvernanţilor. Încă o dată: Taxele reduse, ordine în consulate şi morţii acasă!!!”, a reacţionat Aurelian Mihai în 23 septembrie.

————————————–

„Solidari. Altfel nu putem fi. Cu părere de rău, doar măsuri de disperare (încă!) mai pot urni guvernanţii/politicienii din loc, mai ales în ce îi priveşte pe românii din diaspora sau cei din comunităţile istorice din afara graniţelor României. Sănătate şi curaj în continuare, Aurelian Mihai!”

Anatol Popescu, Sursa: Facebook

————————————–

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!