Taxele și impozitele către Fisc, plătite online

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 3 iunie 2016

taxe si impozite platite online_ghiseulro

Persoanele fizice și-ar putea plăti, din toamnă, taxele și impozitele datorate Fiscului pe platforma online Ghiseul.ro, urmând ca ANAF să se înregistreze pe platformă și să fie selectată banca prin care se vor realiza plățile, a declarat ministrul finanțelor, Anca Dragu.

„Având în vedere numărul mare de solicitări pentru plata taxelor online, ANAF a demarat procedurile și sperăm ca din toamnă acest lucru să fie posibil cel puțin la nivelul persoanelor fizice”, a afirmat Dragu la o conferință de aniversare a cinci ani de activitate a platformei de plăți online, informează News.ro.

Ea a precizat că ministerul lucrează în paralel la două etape necesare aderării la sistemul de plată electronică, respectiv selectarea băncii prin care să se efectueze plățile online și înregistrarea efectivă a ANAF pe platformă.

„Am demarat ambele acțiuni în paralel și, în acest moment, avem deja grupe de lucru din partea Trezoreriei și a ANAF pentru caietul de sarcini și pentru identificarea aspectelor tehnice la nivelul IT, pe care trebuie să le soluționăm în perioada imediat următoare”, a punctat Dragu.

Ministrul spune că sunt aspecte tehnice și juridice care trebuie avute în vedere, luând în considerare că datele privind taxele și impozitele pe care le are de plătit un contribuabil au un caracter secret.

Astfel, ANAF va furniza în platformă informațiile de plată la 24 de ore după deschiderea contului pe Ghiseul.ro, iar stingerea creanțelor se va efectua în maxim cinci zile de la efectuarea plății.

În prezent, taxele și impozitele pot fi achitate în numerar la casieriile trezoreriilor, prin virament bancar (ordin de plată sau internet banking) și prin mandat poștal.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!