Taximetrist la Uber

Articol publicat in sectiunea Muncă, Poveşti româneşti pe data 8 decembrie 2014

Londra_Uber_colaj

Pe cât de adevărat este faptul că românii nu merg mai deloc cu taxiul prin Londra, pe atât de real este că majoritatea taximetriștilor români din capitala Marii Britanii au migrat deja sau se gândesc să lucreze pentru Uber. Celebra și controversata aplicație de taximetrie cu origini americane a ajuns în Londra în urmă cu doi ani de zile și poate fi folosită de orice persoană care are un telefon ce se conectează la internet și la GPS.

Victor este un român de 37 de ani din București care a ajuns în Anglia în urmă cu trei ani de zile. De atunci a avut peste 30 de locuri de muncă. Din păcate, nu și-a găsit nicăieri locul, așa că, anul acesta, s-a apucat de taximetrie. A schimbat deja trei firme, iar de câteva săptămâni este la a patra, mai exact la Uber. Este mai optimist ca niciodată și crede cu tărie că, în sfârșit, va rămâne mult timp în această companie. Motivul? Ultimul său salariu! 850 de lire, pe săptămână. Și se poate și mai mult, ne mărturisește tânărul bucureștean.

Din experiența sa, Victor spune că Uber este cel mai ieftin taxi din Londra, pe care îl recomandă și românilor.

 

Nou venit, dar fericit la Uber

Taximetria a fost pentru Victor șansa de a face altceva, altceva ce nu implică munca în construcții. În toamna anului trecut a aplicat la o companie în domeniu și tot atunci și-a depus actele pentru a primi licența PCO, cea care autorizează un șofer să poată munci ca taximetrist. Licența a primit-o după mai bine de patru luni de zile, așa că între timp a continuat să lucreze… tot pe șantier. Imediat cum s-a văzut cu actele în mână, s-a urcat în mașină și a pornit pe străzi. În căutarea clienților, ne povestește tânărul din București.

„Am avut emoții în prima mea zi ca taximetrist, dar am fost oarecum stăpân pe situație, pentru că șofatul prin Londra nu era o noutate pentru mine. În trecut am mai avut joburi unde am fost nevoit să conduc chiar și van-uri. M-am bucurat mai mult de faptul că scăpasem de bocancii grei de șantier și de hainele murdare de var. Am lucrat pentru două companii în ultimele zece luni de zile, dar nu eram prea mulțumit, pentru că la sfârșitul lunii realizam că ceea ce primeam pe mere, dădeam pe pere. Adică, toate cheltuielile mele se ridicau la peste 400 de lire pe săptămână (chiria mașinii, XDA-ul, cel pe care primești comenzile, benzina, întreținerea mașinii). Nu prea eram fericit. Prin vară am auzit de Uber, câțiva români lucrau deja la această companie și spuneau cât de mult câștigă. Chiar și 1.000 pe săptămână. Mi se părea ireal. Nu am crezut, mă gândeam că așa sunt românii și le place să se umfle în pene. Apoi din ce în ce mai mulți colegi au început să plece la această companie. Toți erau la fel de mulțumiți. Așa că am zis, eu de ce nu aș putea? Și am aplicat. Mi-am făcut cont pe internet și apoi am început să primesc mesaje de la ei, în care îmi spuneau că pot veni oricând la biroul lor cu actele pe care mi le cereau și cu mașina (trebuie să ai mașină proprie sau o poți închiria). Dacă totul este în regulă, îmi vor da XDA și, tot în mesaj, era scris că pot câștiga 3.000 de lire pe lună. Și așa m-au ispitit și m-am dus la ei. Fără emoții deloc. Am avut noroc pentru că în trecut am mai lucrat pentru alte trei firme de taximetrie și asta m-a ajutat enorm. Eram deja învățat”, spune Victor.

————————————–

Uber este împărțit în 5 divizii

 

„Uber este împărțit în mai multe divizii: Uber X (pentru care lucrez eu, este cel mai ieftin, nu te întreabă nimeni nimic și te acceptă cel mai ușor), Uber XL (trebuie să ai mașină de minimum 6 locuri), Uber Executive (este o clasă între X și Lux), Uber Lux și Uber Vip. Deci, sunt 5 în total. Cursele pentru Uber Lux sau pentru Uber Vip sunt cele mai scumpe, dar trebuie să ai și o mașină de ultimă generație ca să poți lucra pentru aceste două divizii. Nu poți trece de la Uber X la Uber Lux. Trebuie să o iei treptat: X, Executive, Lux și Vip, iar pentru fiecare treaptă în parte se dă examen. Un test topografic, plus o mașină de ultimă generație. Este test + mașină, jumătate-jumătate. Degeaba ai mașină, dacă nu știi să te orientezi prin oraș, dar și degeaba știi străzile și orașul, dacă nu ai mașină.”

Victor, 37 de ani, lucrează pentru Uber

————————————–

 

Curse dese, curse multe. Curse ieftine

Din cunoștințele, dar și din experiența sa, Victor spune că Uber este cel mai ieftin taxi din Londra. Odată descărcată, aplicația oferă și posibilitatea unei estimări a cursei.

„Cursa minimă este de 5 lire, indiferent dacă mergi doar 100 de metri. Uber X este cel mai ieftin taxi din Londra. De exemplu, din centrul Londrei la Aeroportul Heathrow, orice companie de minicab din Londra îți cere minimum 45 de lire, la Uber X cursa este 30 de lire și nu se compară condițiile (mașină curată, șoferi respectuoși). Dacă pleci din estul Londrei la Heathrow, cursa este în jur de 50 de lire, din centrul Londrei la Luton, la orice companie o cursă costă 65 de lire, iar la Uber X este 50. Din centrul Londrei la Gatwick, la fel”, povestește tânărul care lucrează de doar câteva săptămâni pentru celebra companie.

Uber activează peste tot în Londra. Oricine dorește un taxi poate intra pe aplicație și astfel poate alege taxiul care este cel mai aproape.

„Diferența dintre Uber și o companie de minicab este că Uber este o aplicație, iar toată lumea în zilele noastre are un smartphone, un telefon conectat la internet, astfel că aproape oricine are acces la această aplicație, față de o companie de minicab care acționează doar în anumite zone ale Londrei și doar cei din acea zonă au acces la ea. Avantajul este că, de exemplu, dacă eu am un job și plec din sud spre nord, nu trebuie să mă întorc în sud ca să iau un alt job, eu pot lua orice job, oriunde aș fi. Mai puține mile moarte, așa cum spune…”, ne povestește tânărul de 37 de ani din București.

————————————–

Ce acte sunt necesare?

 

„Permis de conducere (este de înțeles), licență PCO, mașină, dar să nu fie mai veche de cinci ani, nu orice fel de mașină, cei de la Uber au o grilă de mașini pe care le acceptă, asigurare, toate actele legale ale mașinii, dar și documente personale. Totul a durat foarte puțin, de pe o zi pe alta. Mi-au luat toate actele în original, și ale mele și ale mașinii, și mi-au dat XDA-ul (este un fel de telefon, pe care primești comenzile). În rest nu te întreabă nimeni dacă ai experiență sau nu sau dacă ai mai lucrat ca șofer.”

Victor

————————————–

 

Salariul? E buuun!

Principala atracție a celor care lucrează pentru Uber este, fără doar și poate, salariul. Sunt șoferi care bagă în buzunar și 1.000 de lire săptămânal.

„La prima vedere, când vezi că ai curse de 5, 7, de 10 sau de 12 lire… ți se pare puțin. Acesta a fost primul meu șoc, să îl numesc așa. Dar la sfârșitul zilei, când tragi linie, vezi că ai strâns 200, 250 sau 300 de lire pe zi. Dar totul depinde de zi, depinde de zone, sunt momente în care aplicația este foarte ocupată, în anumite zone unde sunt cererile foarte mari, și atunci suma se dublează și astfel câștigi și mai mult. Sunt șoferi care stau câte 10-12 ore pe șosea și câștigă 1.000 de lire pe săptămână. Eu, de exemplu, am luat 850 de lire. Bani din care scad motorina. În rest rata la mașină este 250 de lire pe lună, iar asigurarea este de 300 de lire pe lună. Acestea sunt cheltuielile. Restul îmi rămâne mie. Compania percepe un comision de 20% din câștigul unui șofer. Fiecare șofer are un cont online și acolo poți vedea totul. Toate cursele, de unde până unde au fost, cât au costat, câți bani ai câștigat, comisionul lor, calificativele pe care le primești de la clienți. Totul. Este foarte bine pus la punct”, spune Victor.

————————————–

„Ce îmi place cel mai mult? Faptul că fac bani. Dar este și obositor. Avantajul este că nu ai un șef, un dispecer, cum este la celelalte companii, care te poate lua la ochi că nu ai stat pe traseu 7 ore sau 10 ore și astfel nu îți mai dă curse bune. Aici stai cât vrei, muncești cât vrei. Aici ești șeful tău. Uber nu angajează, ești doar partener.”

Victor

————————————–

 

Cine nu se încadrează, pleacă

Pe cât de ușor poate fi un șofer acceptat în această companie, pe atât de ușor poate fi dat afară, spune tânărul din București.

„Toată lumea se poate duce, Uber îi poate lua pe toți, dar la fel de ușor te poate da afară. Ca șofer îi poți da calificativ unui client, dar și el, la rândul său, îți dă ție un calificativ. Dacă i-ai deschis ușa, dacă l-ai ajutat cu bagajele și le-ai pus în portbagaj, dacă mașina este curată, dacă miroase frumos în mașină, dacă tu ești îmbrăcat frumos, și nu cu șapcă sau fes sau cu șuba pe ei… așa cum i-am văzut pe alții. Din câte știu eu, sunt mulți români la Uber, ei încă angajează, este cerere. Angajează, pentru că la fel cum angajează, la fel dau afară. Acum fac o triere… ceva de genul, veniți toți că apoi vedem noi pe cine păstrăm și pe cine nu. Motivele pentru care poți fi dat afară: mașina murdară, ținuta ta nu este una adecvată, nu ești politicos, nu vorbești frumos. Am auzit de doi români pe care i-au dat afară”, ne povestește Victor.

————————————–

„În luna decembrie, ca să stimuleze oamenii și să fie mulți șoferi pe șosea, cei de la Uber au tot felul de programe. Dacă stai 220 de ore pe lună online, poți sta azi 5, mâine 15, nu contează, și accepți 80% din joburi din centrul Londrei, garantat câștigi 4.000 de lire. Dacă faci 75 de joburi într-o săptămână, primești 40 de lire în plus. Fel și fel de lucruri care să motiveze șoferii.”

Victor

————————————–

 

 

Cum funcționează aplicația Uber

 

Londra_Uber_colaj1

Descărcați aplicația și urmați pașii care vi se cer. Vor trebui introduse câteva detalii personale, dar și detalii de cont, cu care trebuie să plătiți cursele. Telefonul trebuie să fie conectat la internet și la GPS. Odată accesată, aplicația vă va arăta harta zonei în care vă aflați, mașinile Uber disponibile, dar și cea mai apropiată mașină de dumneavoastră. Imediat, software-ul vă pune în legătură cu cel mai apropiat șofer. Când acesta sosește, veți fi anunțat printr-un mesaj. La finalul călătoriei trebuie să selectați „călătorie terminată” și să plătiți tariful cursei.

Distanța parcursă, viteza și condițiile de trafic sunt elementele prin care se calculează tariful unei curse. La destinație, banii sunt transferați direct din contul clientului în depozitul șoferului. Tot atunci puteți da un calificativ șoferului. Astfel, firma americană îi poate elimina pe șoferii incorecți sau nepoliticoși. Dacă la început oricine poate deveni șofer la Uber, așa cum povestea și Victor, reprezentanții companiei susțin că îi dau afară pe cei care pun în pericol securitatea pasagerului.

În ultimele luni, Uber a devenit din ce în ce mai celebru și mai popular și a acaparat astfel tot mai mulți clienți. Ceea ce i-a nemulțumit serios pe taximetriștii tradiționali. În Statele Unite, dar și în câteva țări europene cum ar fi Anglia, Franța sau Germania, aceștia au ieșit în stradă, protestând că șoferii Uber nu se supun legilor taximetriei și nici nu plătesc taxele specifice.

Aplicația Uber este prezentă în 45 de țări și peste 100 de orașe din toată lumea. Americanii vor să ducă și în România controversata aplicație de taximetrie Uber.

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

17 pareri la “Taximetrist la Uber”

 1. mihai Spune:

  buna ziua!stie cineva daca trebuie apostila pentru cazierul din romania sau doar tradus?multumesc!

 2. Costache_m Spune:

  4000 pe luna se fac la uber daca muncesti 6/7, 12-14 ore pe zi. Din 400 trebuie scazute cheltuielile cu masina, rent, benzina, asigurare. Nimeni nu face 4000 net. Uber e un fel de sclavagism modern dar pentru inceput e bine sa lucrezi la ei.

 3. Ruben Spune:

  Salut … Io Sunt acum la Londra si incerc Sami fac licenza PCO … Stiti cumva pe cineva aici care te ajuta ? Sau trebuie sa fac totul singur ? Merci mult

 4. Vali Spune:

  Ruben , te pot ajuta eu , scrie-mi pe mail : holznet.ro@gmail.com

 5. Nicu Spune:

  Salut trebuie sa vb engleza neaparat?

 6. ionut Spune:

  Daca poate sa-mi spuna cineva cati ani de experienta trebuiesc pe carnetul de conducere sau daca este o cale pt a reusi sa treci de ,,acei minim ani de soferie,,multumesc frumos?!

 7. Constantin Valentin Spune:

  salut as dori sa ma angajez la Uber , am facut taxi in Bucuresti 12 ani si am ajuns in Londra de putin timp .
  va rog frumos sa ma contacta_ti pe acest e mail sa_mi lasati un nr de tel sa vb mai multe { adica sa ma invata_ti ce este de facut si poate imi lasa_ti si un nr de contact } .
  Va multumesc frumos pt intelegere .

 8. george Spune:

  sal imi poate recomanda cineva o masina ieftina cu asigurare inclusa pt uber?ms

 9. Gabi Spune:

  £850 pe saptamana -£250motorina -£300 asigurarea ….pare per total Wow ce suma mare…dar dupa ce tragi linie,parca nu mai e asa…e ieftin UBER pt.client dar si pt.tine

 10. misu Spune:

  am totul pregatit, dar cand am fost la birouri sa mi dea acordu sa pot incepe, m au respins din cauza ca nu am inteles ce mi a zis cucoana aia
  ce e de facut( investitia e mare)

 11. Catalin Spune:

  Ce tip de cazier trebuie ? Rutier sau judiciar , mulțumesc

 12. Vicol ion Codin Spune:

  Buna ziua cine m-a poate ajuta am liciențierii taxi dar am luat-o după 14 Octombrie necesita cursuri de limba engleză știe cineva unde le pot obține va multumesc

 13. Gabriel Spune:

  Salut! Eu fac UBER in Bucuresti si am ajuns la concluzia ca este doar un hobby caci bani chiar daca se fac in prima faza (si aia putini in comparatie cu orele state online ?10-12? ) se cheltuiesc dupa aceea pe reparatii care apar mai tarziu (asta pt ca fac cu masina personala, nu inchiriata). Urmaresc cu interes ce se intampla cu UBER la Londra si constat ca nici acolo nu mai e ce a fost. In Romania au aparut anunturi pe net cu angajari pt Uber in Londra si ma batea gandul sa incerc dar din ce vad pe youtube nu stiu daca sa ma risc. In Bucuresti daca livrez pizza cu masina personala castig mai bine decat cu Uber si fac si km mai putini. Imi poate spune cineva care este situatia actuala cu Uber in Londra, care mai sunt castigurile!? Ca articolul este mai vechi. Multumesc!

 14. Ovidiu Spune:

  Victor este un prost sau personajul fictiv „Victor” ,da faci 1000 de Lire pe saptamana daca depasesti minim 75 de ore pe saptamana,dupa care platesti: 100 -150 minim benzina/motorina pe saptamana ,asigurare intre 200 si 400 pe le luna ,chiria masinii minim 100 pe saptamana sau rata masinii pe luna ,daca este masina ta se mai pun si cheltuieli 350 schimbat distributie de exemplu dupa care se ma platesc TAXELE care sunt enorme in final ajungi cu 4, 5 sute pe saptamana dupa care mai platesti chiria camerei care stai minim 500 pe luna, mancare tigari etc. Nu vei strange nimic doar daca iti plac fff foarte mult conservele nu bei nu fumezi nuF.. Bafta 🙂

 15. Tudor Spune:

  Ba da feciorasul asta maninca argila cu carul.Ia sa-i dati adresa mea sa-i mai scot un pic minciuna din cap.

 16. Serban Spune:

  Daca am acumulat 6 puncte penalizare imi mai pot face licenta ? Multumesc

 17. Olando Spune:

  Daca am o masina din 2006 ma poate lua si englezi putin?
  Multumesc

Spune-ti si tu parerea!