Te-ai înecat și nu e nimeni lângă tine

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 3 iulie 2015

Când te îneci cu mâncare, este indicat să ai pe cineva lângă tine, care să te ajute să deblochezi căile respiratorii. Dacă ești singur, te învățăm un truc care ți-ar putea salva viața.

Când mănânci repede sau în poziții incomode, riscul să te îneci este mai mare. Dacă se întâmplă asta, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să suni la 112. Dacă nu poți vorbi, ține telefonul cât mai aproape, pentru ca operatorul să audă că respiri greu și să trimită o ambulanță, după ce te localizează. Următorul pas presupune să te lași în genunchi și să îți pui brațele în față, în poziție de flotări. Aruncă-te, apoi, pe podea, întinzând mâinile în față, astfel încât să te lovești cu pieptul de podea. Această metodă este prezentată de un paramedic într-un filmuleț care a devenit viral. El ne asigură că, în ciuda durerii pe care o vei simți, lovitura îți va elibera căile respiratorii. Este, totuși, indicat să discuți această metodă cu medicul tău de familie, mai ales dacă obișnuiești să te îneci des.

 

Alte metode care te pot salva când te îneci

O altă metodă presupune să îți dai un pumn în piept, pentru a muta bucata de mâncare care îți blochează căile respiratorii. Dacă ai un scaun la îndemână, împinge-te cu pieptul de spătar de mai multe ori, până când poți să respiri.

 

Ce să faci ca să nu te îneci

Este foarte important să fii atentă când mănânci și să nu te grăbești. Evită să vorbești sau să râzi în timp ce ești la masă, pentru că astfel bucăți de mâncare pot ajunge pe căile respiratorii. Ține întotdeauna un pahar de apă pe masă, pentru a-l bea atunci când simți că te-ai înecat.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!