Te dor sânii? Află cauzele posibile!

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 16 ianuarie 2015

durere_sani1

Sânii dureroși pot avea diverse cauze pe care trebuie să le cunoști pentru a ști ce măsuri să iei dacă te confrunți cu o astfel de situație.

 

Creșterea sânilor

Practic, fiecare femeie a cunoscut ce înseamnă durerea de sâni, măcar în prima parte a adolescentei când glanda mamară începe să se dezvolte.

Sub influențele hormonale, sânii cresc, se dezvoltă, dar toate aceste procese dor și fac sânii sensibili. Este indicat ca în perioada de creștere a sânilor să nu se poarte sutiene.

 

Mastodinie: durerea de sâni ce precedă menstruația

Cu o săptămână înainte de începerea sângerărilor menstruale, modificările hormonilor genitali feminini pot produce o serie de modificări asupra organismului și psihicului femeii – pentru unele femei, aceste manifestări sunt insesizabile, pentru altele sunt supărătoare și se consideră că acestea din urmă ar suferi de sindrom premenstrual.

Indiferent de sensibilitatea femeii, sânii se umflă ușor și devin mai tari înainte de menstruație. Acesta este și motivul pentru care nu este indicat să vă palpați sânii în această perioadă, ori să faceți ecografii mamare sau examene medicale, pentru că veți găsi „de toate”, sânul având un aspect neomogen în această perioadă.

 

Alte modificari hormonale

Unele boli endocrine influențează într-un mod important și balanța hormonilor genitali. În acest caz, sânii pot să devină dureroși chiar dacă principala cauză nu este de natură locală sau genitală. În aceste situații se pot observa și scurgeri mamelonare – acestea nu sunt normale și trebuie să vă prezentați la medic.

 

Sarcina

Sarcina este caracterizată și prin modificări ale hormonilor genitali, modificări importante care fac ca sânii să fie sensibili și dureroși.

În sarcină se suprapune și o altă cauză ce duce la durerea de sâni – dezvoltarea glandei mamare pentru a putea alăpta la naștere – dezvoltare care este dureroasă cel puțin în primul trimestru de sarcină.

 

Mastoză fibrochistică

Mastopatia fibrochistică (boala Reclus, diaplazia mamară) apare frecvent la tinere, dar și la femeia adultă. De obicei, această boală se manifestă prin apariția unuia sau a mai multor noduli la nivelul sânilor. Poate fi afectat un singur sân sau ambii. Cel mai frecvent, aceste manifestări apar premenstrual, când sânii devin dureroși.

În cazul în care durerea persistă și după menstruație, mastopatia se caracterizează prin leziuni distrofice ale glandei mamare (mastoze), uneori însoțite de secreție mamelonară brun-verzuie, sau chisturile localizate care se palpează sub forma unor noduli la examinarea sânului.

 

Tumorile benigne

Tumorile benigne pot să doară la nivelul sânului prin presiunea pe care o pot exercita pe masa de țesut glandular. În general nu au risc vital, dar unele dintre acestea pot evolua malign, de aceea este important să încercați să le tratați precoce.

 

Boala Paget a sânului

Boala Paget a sânului este de fapt un cancer care debutează prin formarea unor plăci („în carte de vizită”) în spatele mamelonului, declanșând senzație de mâncărime a mamelonului. Adesea, această senzație de mâncărime este confundată ca diagnostic cu micozele de la acest nivel, o eroare foarte gravă.

Apoi boala evoluează fiind un cancer malign agresiv, dând și dureri la nivelul sânilor.

 

Mastita de alăptare

Mastitele sunt infecții ale sânului (mastite) – sunt frecvente în perioada de alăptare. Dacă apar în afara lactației, sunt datorate tulburărilor endocrine sau tumorilor. Durerea este însoțită de mărirea în volum a sânului, congestie și uneori de secreție de lapte sau puroi.

 

Traumatisme ale sânului

Traumatismele sânului declanșează, desigur, o reacție inflamatorie care face ca sânul să devină sensibil și dureros.

Traumatismele pot fi suferite în cazul unui accident, ceea ce este ușor de prevăzut, însă mici traumatisme se realizează de exemplu și în cadrul unui act sexual în care bărbatul strânge prea tare sânii femeii sau se adoptă diverse practici sexuale cumva deviate de la cele normale.

 

Abcesul mamar

Abcesul mamar este tot o infecție a sânului (cum am întâlnit în cadrul mastitei), însă este cronică (se dezvoltă într-un timp mai îndelungat) și de obicei nu afectează întregul sân, ci este localizată sub forma unei pungi de puroi într-o porțiune a glandei mamare.

Uneori apar la nivelul axilei mici noduli dureroși. Mai mult decât atât, aceste abcese pot supura la suprafața pielii, creează un canal de continuitate spre exterior – o fistulă – care este deosebit de dureroasă și crește și mai mult gradul de infectare.

 

Galactocelul

Galactocelul este o cavitate din interiorul glandei mamare care conține lapte neevacuat datorat obstrucției unui canal galactofor și poate fi o cauză rară de durere a sânului.

 

Cancerul de sân

Cancerul de sân debutează, din păcate, în majoritatea cazurilor asimptomatic. În faze precoce, el este descoperit întâmplător la analiza anuală a sânului (ecografie la femeia tânără și mamografie la femeia peste 50 de ani).

Tardiv, cancerul începe să doară, de multe ori terapia în această situație fiind mult mai dură și șansele de supraviețuire mai mici.

 

Medicamente care dau durere de sâni

Unele medicamente pot avea ca efecte secundare durerea de sâni. Acestea includ unele forme de medicație hormonală folosite în tratamentul infertilității sau contraceptivele orale.

De asemenea, sensibilitatea sânilor poate fi consecința terapiei hormonale cu estrogeni și progesteron care se prescrie uneori femeilor aflate la menopauză, fapt ce explică de ce unele femei continuă să aibă dureri ale sânilor după ce au intrat la menopauză.

Au fost semnalate și cazuri în care durerea de sâni a apărut după tratament cu diferite medicamente antidepresive. Medicamente precum digoxina sau spironolactona dau ginecomastie la bărbați – dezvoltarea glandei mamare, care are potențial cancerigen.

În cazul terapiilor alternative, femeile care folosesc tratamente naturiste de mărire a sânilor acuză frecvent dureri de sâni care pot fi chiar puternice. Aceste tratamente naturiste de mărire a sânilor nu au fost suficient studiate, așadar suntem rezervați în a răspunde dacă au sau nu potențial cancerigen pentru sâni.

 

Hipertrofie mamară

Uneori, femeile pot acuza dureri de sâni ca urmare a unui grad de hipertrofie mamara (sâni foarte dezvoltați). Durerea este continuă și este legată direct de dimensiunea sânilor care au în acest caz și semne de ptoză (sâni lăsați).

Acest tip de disconfort se asociază cu dureri ale gâtului, umerilor și spatelui, soluția fiind în această situație chirurgia de reducere a dimensiunii sânilor și exerciții de tonifiere a mușchilor pectorali.

Există și cazuri când sânii mai mici pot suferi de această distrofie dureroasă, sânii sunt sensibili permanent și au o consistență mai tare.

 

Afecțiuni ale peretelui toracic

Alteori, durerea resimțită la nivelul sânilor poate avea o altă cauză, de exemplu o afecțiune a peretelui toracic sau a mușchiului pectoral care se află în spatele glandei mamare.

Dacă aveți dureri de sân în afara perioadei premenstruale, vă recomandăm să mergeți la medic pentru consultul de specialitate.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!