Teama ANUALĂ de a fi evacuat din casa închiriată şi ce drepturi ai tu?

Articol publicat in sectiunea Locuinţe pe data 20 august 2015

uk_femeie_data_afara_din_casa_1

Agenţiile imobiliare şi proprietarii din UK se folosesc de notificările Secţiunii 21 care permit acestora, printre altele, să forţeze chiriaşii să semneze noi contracte la preţuri mai ridicate. Unii agenţi imobiliari sunt de-a dreptul diabolici.

Mulţi chiriaşi privaţi trăiesc acum cu o teamă constantă că ar putea fi evacuaţi din locuinţele închiriate. Unii proprietari şi agenţi imobiliari chiar şi-au format un obicei din a trimite notificări de evacuare la fiecare zece luni după semnarea contractului de închiriere, urmărind prin aceasta să reducă drepturile chiriaşilor şi, bineînţeles, să impună acestora costuri suplimentare, precum şi creşterea chiriei.

Notificările din Secţiunea 21, care permit proprietarilor şi agenţilor imobiliari să evacueze un chiriaş chiar şi fără a da vreo explicaţie, sunt trimise chiriaşilor alături de scrisori în care îi întreabă dacă nu ar dori reînnoirea contractului, ceea ce crează confuzie pentru chiriaş, acesta nemaiînţelegând care ar fi drepturlile sale şi nemaifiind în măsură să negocieze eventuala mărire de chirie sau taxele suplimentare impuse.

 

Până la urmă, s-au săturat

Într-un caz prezentat de The Guardian, Felix Flicker şi colegii săi de locuinţă au intrat într-un contract de închiriere pentru o casă din Bristol. După zece luni, s-au trezit că primesc notificarea de evacuare. Cu toate acestea, agentul s-a făcut înţeles că notificarea de evacuare nu înseamnă neapărat că chiar trebuie să părăsească locuinţa, ci erau întrebaţi dacă n-ar dori să intre într-un nou contract de 12 luni, lucru pentru care se cerea şi achitarea unei taxe de £60. După alte zece luni de la semnarea noului contract istoria s-a repetat. Şi iarăşi după încă un an.

„Au mărit inclusiv chiria în fiecare an, ştiind foarte bine că situaţia locuinţelor din Bristol e una disperată, ceea ce ar fi însemnat că dacă noi refuzam mărirea chiriei, ne-am fi trezit imediat în stradă şi alţii ne-ar fi luat locul”, a mai spus Felix.

Notificările Secţiunii 21 nu obligă proprietarul sau agentul imobiliar să dovedească în vreun fel că evacuarea se face din vina chiriaşului, iar unii proprietari trimit notificarea de evacuare imediat ce contractul de închiriere s-a semnat, în ideea că ar putea acţiona rapid dacă situaţia o cere.

 

Poţi, pur şi simplu, să refuzi să pleci din casă

Pentru a recăpăta posesia proprietăţii, un proprietar trebuie să meargă la tribunal, însă chiriaşii nu-şi cunosc întotdeauna drepturile şi au impresia că şederea lor în casă nu mai este atât de certă odată cu primirea notificării de evacuare.

Flicker şi colegii acestuia s-au gândit că notificările de evacuare i-au deposedat de drepturi, fiind ameninţaţi cu evacuarea din locuinţă în cazul unui refuz de a plăti o chirie mărită. Şi, până ca ei să se decidă că cel mai bine ar fi să se mute, preţul chiriei la locuinţă a fost mărit de la £1.000 la £1.150 lunar.

 

Avocatul ia apărarea notificărilor Secţiunii 21

Giles Peaker, un avocat specializat pe locuinţe, partener la Anthony Gold Solicitors, spune că folosirea notificărilor Secţiunii 21 este, într-adevăr, oarecum „brutală, însă este simplă, rapidă şi legală”, explicând că în sectorul privat utilizarea lor este frecventă. El a confirmat că proprietarii pot în acest mod să mărească chiria cu fiecre nou contract de închiriere, în timp ce un agent imobiliar „cu siguranţă va cere şi achitarea unei noi taxe de procesare”.

Dacă, mai spune avocatul, proprietarul şi agentul imobiliar permite contractului de închiriere să depăşească perioada primelor 12 luni, atunci contractul devine „statutory periodic”, ceea ce înseamnă că chiria mai poate fi ridicată doar dacă se emite notificarea Secţiunii 13, cu cel puţin două luni în avans. De asemenea, şi contractul în sine poate fi rupt oricând, atâta timp cât se face o notificare cu două luni în prealabil.

Contractul iniţial de 12 luni, asigură, în schimb, siguranţa cazării pe toată această perioadă.

 

„Evacuarea din răzbunare”

Notificările Secţiunii 21 sunt criticate vehement şi pentru că permit proprietarilor şi agenţilor imobiliari să „evacueze din răzbunare”. Aşa ceva se întâmplă atunci când chiriaşul se plânge că locuinţa are o problemă, poate igrasie sau o infestare cu rozătoare sau altele asemenea, caz în care proprietarul sau agentul imobiliar, în loc să se ocupe de problemă, mai degrabă dă afară chiriaşul şi caută un alt chiriaş, poate mai puţin guraliv.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!