ATENȚIE: ȚEAPĂ LA MORTGAGE! Nu pierde, sec şi iremediabil, zecile de mii de lire!

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, E țeapă, Locuinţe, UK la zi pe data 3 februarie 2016

uk-frauda-mortgage-uri-credite-ipotecare-anglia

Ai obţinut mortgage-ul şi urmează să achiţi avansul? Mare atenţie când faci transferul! Mai bine să verifici de trei ori decât să ajungi în situaţia de a pierde toată agoniseala şi speranţele de viitor, aşa cum au păţit destui britanici, păcăliţi de nişte hackeri extrem de inventivi.

Potrivit BBC, în fiecare an, sute de britanici aflaţi în procesul de achiziţie a unei case se trezesc, deodată, fără banii puşi deoparte şi fără casă. Totul datorită unei mari ţepe online.

În City of London, spre exemplu, unde şi preţul caselor este peste media naţională, media sumelor transferate şi interceptate de către hackeri în perioada 1 ianuarie 2013 – 31 octombrie 2015 a fost de £112.310.

 

Cum operează hackerii

Orice mortgage este intermediat de un birou de avocatură. Ei primesc avansul de la cumpărătorul de locuinţă în momentul în care totul se definitivează – „completion date”, iar după ce se semnează actul de vânzare-cumpărare ei transferă banii în contul vânzătorului.

Ei bine, uneori hackerii reuşesc să spargă adresele de email ale avocaţilor care fac astfel de intermedieri sau direct adresa de email a unui potenţial cumpărător. Apoi, ei urmăresc cuminţi conversaţiile dintre avocat şi cumpărător, culegând toate informaţiile de care ar avea nevoie în momentul „loviturii”. În apropiere de „completion date”, ei intervin, trimiţând un e-mail către cumpărător, chipurile din partea avocatului. În e-mail se specifică, cu scuzele de rigoare, că în corespondenţa anterioară ar fi omis să-l anunţe de schimbarea detaliilor de cont. Deja terorizat de procesul mult prea greoi al mortgage-ului şi echivalând plata avansului cu intrarea în posesie a proprietăţii mult-râvnite, cumpărătorul nu mai stă pe gânduri şi face transferul avansului, neştiind că după o zi-două are să trăiască poate cel mai mare şoc al vieţii.

 

trimiteri-sus-4

HMRC apelează la recuperatori privați pentru contribuțiile sociale neplătite

ROMÂNII, FOC ȘI PARĂ PE FIRMELE DE CURIERAT

Evitaţi să fiţi înşelaţi!

Prima româncă ce a candidat la alegeri în Marea Britanie

trimiteri-jos-4

 

Specialiştii în domeniu avertizează că hackerii pot fi foarte convingători. Spre exemplu, dacă cumpărătorul are metode de a-şi securiza adresa de e-mail, se întâmplă ca hackerul să-l şi telefoneze. Astfel că cel mai sigur este ca înainte de a se opera transferul să se vorbească la telefon cu avocatul cu care s-a lucrat până în acel moment, a cărui voce este recunoscută.

 

£45.000 strânşi în zece ani, pierduţi într-o clipită

Sarah şi Ritchie Tough, potrivit Daily Mail, sunt doi proaspăt căsătoriţi care au crezut că au găsit casa pe care aveau s-o umple cu copii, în localitatea Bishop’s Stortford din Hertfordshire. Dar n-a fost să fie. Visurile celor doi au fost spulberate când cei £45.000 necesari pentru achitarea avansului s-au pierdut în neant, fiind interceptaţi de hackeri.

—————————————

„Mi se face greaţă că cineva s-a putut gândi să facă aşa ceva. Economisim de-atâta timp, iar acum totul e pierdut”.

Sarah, de 28 de ani

—————————————

Sarah, un specialist în resurse umane, comunica de săptămâni bune cu Advantage Property Lawyers. În decembrie anul trecut, a primit un e-mail de la avocaţi în care i se cerea să achite depozitul de £45.000 pentru casa în valoare de £265.000. După câteva zile, pe 17 decembrie, Sarah primeşte un al doilea e-mail, aparent de la Advantage, în care i se dă un cont bancar alternativ, în condiţiile în care contul iniţial ar fi fost supus unui audit al băncii.

Fericită că achiziţia se realizează, în sfârşit, Sarah merge la bancă şi cere să se facă transferul în acel cont. Primeşte chiar şi un e-mail de confirmare că banii au ajuns la destinaţie şi că totul este în regulă, astfel că cei doi soţi au petrecut fericiţi weekendul, entuziasmaţi de faptul că se vor putea muta curând în casa lor.

Luni însă, când Sarah a contactat firma de avocatură, i s-a spus că ei n-au primit nici un ban. Mai mult, au putut confirma că nu ei au trimis acel e-mail. Au urmat momente de groază şi deznădejde.

Totuşi, cum-necum, banca a reuşit să recupereze £22.000. Şarlatanii reuşiseră să scoată diferenţa de până la £45.000 în trei retrageri consecutive într-o singură zi, de la trei sucursale de bancă diferite.

Autor articol: Cristian Enache
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!