Tecău, donație pentru spital

Articol publicat in sectiunea Sporturi pe data 27 noiembrie 2015

607 tecauHoria Tecău a donat un ventilator suport respirator, în valoare de 18.000 de euro, Secţiei de neonatologie a Spitalului Judeţean Constanţa în condiţiile în care în această regiune rata de mortalitate infantilă este mai ridicată decât media naţională.

Preşedintele executiv al Organizaţiei ”Salvaţi Copiii” România, Gabriela Alexandrescu, a declarat într-o conferinţă de presă organizată la Spitalul Judeţean Constanţa că în urmă cu mai multe săptămâni Horia Tecău a decis să doneze unităţii sanitare constănţene un ventilator de suport respirator, în valoare de 18.000 de euro.

Gabriela Alexandrescu a precizat că mortalitatea infantilă în sud-estul ţării este mai ridicată decât media naţională.

”În zona de sud-est a ţării mortalitatea infantilă este foarte mare. Dacă media pe ţară este de 8,8 la mie, aici, în judeţul Constanţa, este de 11,9 la mie. Este o mortalitate mare, asta înseamnă că mulţi copii sub vârsta de un an îşi pierd viaţa în această zonă. Spitalul îngrijeşte multe sarcini, anul trecut au fost peste 3.360 de naşteri dintre care multe premature şi prematuritarea e o cauză a mortalităţii infantile. Vin multe cazuri de bebeluşi cu risc la naştere şi au nevoie de echipamente performante pentru a fi salvaţi”, a spus preşedintele executiv al organizației.

Gabriela Alexandrescu a mai spus că în Uniunea Europeană România se menţine pe primul loc în topul ţărilor cu cele mai mari rate ale mortalităţii infantile, cu un procent de 8,8 la mia de nou-născuţi, în 2014, faţă de media Uniunii Europene, de 3,7 la mie. În urmă cu 3 ani ”Salvaţi Copiii” România a lansat programul naţional de dotare a maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi din întreaga ţară, reuşindu-se până în prezent echiparea a 58 de unităţi medicale şi contribuind astfel la salvarea şi îngrijirea în condiţii mai bune a peste 18.000 de nou-născuţi.

Directorul Spitalului Judeţean Constanţa, Dan Căpăţână, a declarat că îi mulţumeşte lui Horia Tecău pentru gestul său şi a dat asigurări că medicii fac eforturi pentru scăderea ratei mortalităţii infantile.

”Aş vrea să-i mulţumesc în primul rând domnului Horia Tecău, celor de la «Salvaţi Copiii». Trebuie să recunosc că sufăr de patriotism local şi am o mare satisfacţie şi bucurie astăzi când un mare campion este alături de noi şi nu numai că este alături de noi în această încăpere, este alături de noi şi cu sufletul şi tot ce a făcut pentru copiii din acest judeţ şi nu numai pentru că Spitalul Judeţean Constanţa primeşte copii inclusiv din Tulcea şi judeţele limitrofe, ceea ce evident ne încarcă activitatea de unde şi acest procent nedorit de mare de mortalitate infantilă, dar cu toate acestea având o echipă de medici de excepţie în spital care face eforturi uneori supraomeneşti să-i salveze pe micuţi, reuşim an de an să scădem această cifră”, a explicat directorul spitalului, care a precizat că îşi doreşte ca acest eveniment să fie un exemplu pentru toţi cei care vor să ajute copiii.

Şefa Secţiei de neonatologie de la Spitalul Judeţean Constanţa, Livia Frăţiman, a prezentat, în conferinţa de presă, progresele înregistrate de această secţie în ultimii cinci ani.

”Acum 5 ani în Secţia de neonatologie lucrau patru medici, aveam două aparate pentru ventilaţie mecanică din care funcţiona unul singur. Astăzi avem zece medici, cinci aparate pentru ventilaţie mecanică şi salvăm mult mai mulţi copii cu greutăţi şi cu vârste de gestaţie foarte mici. Pot să spun că în ultimele două luni nu am avut nici un deces în maternitatea noastră şi actualmente îngrijim în terapie intensivă 11 copii prematuri dintre care şase au fost născuţi sub greutatea de un kilogram şi sub vârsta de 28 de săptămâni”, a spus Livia Frăţiman.

Horia Tecău a afirmat, în aceeaşi conferinţă de presă că nu se compară sentimentul de a juca şi câştiga pe marile arene cu acela de a ajuta copiii.

”Sunt norocos că am crescut sănătos, am avut parte de o educaţie bună, am avut specialişti în jurul meu care m-au ajutat să ajung la acest nivel şi sunt foarte recunoscător tot timpul pentru aceasta. Înainte de turneul de la Wimbledon, am hotărât să mă implic mai mult pentru că este un sentiment minunat să joci meciuri de tenis, să câştigi pe marile arene ale lumii, dar vă spun cu sinceritate nu se compară niciun sentiment cu aceasta de a fi astăzi aici”, a declarat Horia Tecău.

El a povestit şi cum a ajuns să facă această donaţie către Spitalul Judeţean Constanţa.

”Primul lucru la care m-am gândit au fost copiii şi m-am interesat cum pot face mai bine acest lucru. Am cunoscut Fundaţia «Salvaţi Copiii» cu care am colaborat în trecut la alte evenimetne, mi-a prezentat o serie de proiecte, iar acesta de a ajuta secţia cu copiii născuţi prematur m-a impresionat cel mai mult şi am simţit că aceşti bebeluşi au cea mai mare nevoie de o şansă în această viaţă. Fără această şansă viaţa s-ar termina pentru ei şi este cel mai trist lucru. Adevăraţii eroi sunt alături de mine cei care se luptă pentru ei, fără ei nu aş fi avut această oportunitate, să fac acest gest şi în viitor doresc să mă implic mai mult pentru că mi-am dat seam cât de important este şi pentru comunitate, dar şi pentru împlinirea mea. Mă gândesc la mai mult decât la titluri de Grand Slam şi clasamente. Este şi o mare sursă de motivaţie pentru mine să fac acest lucru când ştiu că prin activitatea mea pot ajuta mai departe, în acest fel am o motivaţia în plus să mă duc la antrenamente, să călătoresc să fac tot efortul necesar ca să pot îndeplini aceste vise”, a spus Horia Tecău.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!