Telemea românească, marcă europeană

Articol publicat in sectiunea Economie, Poveşti româneşti pe data 18 martie 2016

„Telemeaua de Ibănești”, fabricată pe Valea Gurghiului, județul Mureș, a fost recunoscută oficial ca produs românesc, după „Magiunul de prune de Topoloveni” și „Salamul de Sibiu”.

„Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a primit din partea comisarului european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, dovada înregistrării în Registrul Denumirilor de Origine Protejate și al Indicațiilor Geografice Protejate pentru produsul «Telemea de Ibănești». Astfel, utilizarea acestei denumiri este rezervată pentru producătorii din aria geografică delimitată care îndeplinesc condițiile prevăzute în caietul de sarcini”, arată Ministerul Agriculturii, potrivit Mediafax.

Acesta este cel de-al treilea produs românesc care a obținut protecția la nivelul Uniunii Europene, după ce, recent, și „Salamul de Sibiu” a fost protejat la Bruxelles, iar în 2011 a fost recunoscut „Magiunul de prune de Topoloveni”.

La nivel mondial sunt garantate 1.427 de produse tradiționale din care UE deține 1.404. Cele mai multe produse protejate provin din Italia (296), Franța (243), Spania (205), Portugalia (139), Grecia (106) și Germania (96).

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!