Televiziunea Română, pe butuci

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 19 februarie 2016

Întrebat cum vede situația de la TVR, după ce directorul interimar al instituției a anunțat că în viitorul apropiat nu vor mai fi bani de salarii, Cioloș a replicat: „Și Guvernul are o responsabilitate din punct de vedere al bugetului, dar Televiziunea e la Parlament. Cred că e bine să se asume niște responsabilități. (…) Decizii de genul acesta, care sunt și decizii politice, nu cred că e bine să fie luate de către un guvern independent, fără o consultare politică și fără o asumare politică.” 

Directorul general interimar al TVR, Irina Radu, a trimis luni conducerii Parlamentului o scrisoare în care a atenționat că situația televiziunii publice s-a agravat considerabil și le-a cerut parlamentarilor să hotărască dacă România mai are nevoie de un serviciu public de televiziune.

„Dacă pe 15 februarie există o șansă de a plăti salariile, măcar parțial, pe data de 29 februarie vom fi in imposibilitatea de a le asigura, situație care se va prelungi în luna martie și, posibil, aprilie. În zilele și săptămânile următoare, dumneavoastră împreună cu colegii dumneavoastră, în calitate de decidenți politici, va trebui să hotărâți dacă România mai are nevoie de un serviciu public de televiziune și, dacă da, ce fel de serviciu va trebui reconstruit pornind de la zero”, a susținut Irina Radu.

Agenția Națională de Administrare Fiscală a blocat, luni, conturile Societății Române de Televiziune. Motivul blocării conturilor ar fi datoriile pe care le are SRTv la bugetul de stat și faptul că sub conducerea lui Stelian Tănase, președintele-director general al TVR, instituția nu ar mai fi respectat memorandumul din 2012, prin care Guvernul a permis eșalonarea datoriilor la stat ale SRTv pe o perioadă de șapte ani, au mai spus sursele citate.

Această situație, care ar putea duce la blocarea activității televiziunii publice, urmează să fie analizată în ședința Consiliului de Administrație (CA) al TVR, conform acelorași surse.

Societatea Română de Televiziune a încheiat anul 2014 cu o pierdere de 81,5 milioane de lei, în condițiile în care Televiziunea Română a avut, anul trecut, venituri totale de 544,2 milioane de lei și cheltuieli totale de 625,8 milioane de lei, potrivit cifrelor furnizate de reprezentanții instituției pe 6 aprilie, într-o conferință de presă la care a participat și Stelian Tănase. În conferința de presă au fost prezentate cifrele din raportul SRTv pe anul trecut. Reprezentanți ai TVR au anunțat că datoriile totale ale Televiziunii Române erau, la sfârșitul anului 2014, de 700 de milioane de lei, dintre care 440 de milioane de lei la bugetul de stat.

ANAF a mai blocat conturile SRTv în mai 2012, din cauza datoriilor acumulate – din 2005 până la finalul lui 2011 – către bugetul de stat, care erau la momentul respectiv în valoare de 308 milioane de lei, din care 229 de milioane de lei debite, diferența fiind reprezentată de penalități.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!