Temperatura din locuinte, decisa de stat

Articol publicat in sectiunea Social pe data 17 februarie 2014

Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC), Doru Ciocan, vrea sa fie interzisa prin lege inchiderea caloriferelor in apartamentele cu repartitoare, pe motiv ca „smecheria” de a beneficia de caldura venita prin pereti de la vecini ar fi o incalcare a Constitutiei, in legatura cu care s-au primit numeroase plangeri.

Ideea introducerii unei contributii obligatorii pentru caldura furnizata „prin pereti” de apartamentul vecin a fost lansata si in 2003, de un consilier al ministrului de atunci al administratiei publice, Octav Cozmanca (PSD), consilier demis din functie in urma scandalului rezultat.

Contactat de Mediafax, presedintele ANRSC, Doru Ciocan, a declarat ca se pune problema interzicerii inchiderii repartitoarelor si ca va fi facut „un studiu” pentru a se stabili „modul in care se asigura incalzirea in apartamente”, iar ulterior, in functie de rezultate, ar putea fi modificata legislatia in vigoare, inclusiv in sensul obligarii proprietarilor sa mentina un anumit nivel al temperaturii in locuinte.

Motivatia: respectarea Constitutiei

Intrebat care sunt ratiunile acestei intentii, Ciocan a spus: „Cititi articolul 44 din Constitutie. Sa-l respectam! E pe asigurarea confortului oamenilor si sanatatea cladirilor.”

Articolul din legea fundamentala la care face referire seful ANRSC are ca obiect dreptul de proprietate privata, care „obliga la respectarea sarcinilor privind protectia mediului si asigurarea bunei vecinatati, precum si la respectarea celorlalte sarcini care, potrivit legii sau obiceiului, revin proprietarului”.

Solicitat sa spuna daca prin interdictia pe care o doreste nu se incalca tocmai dreptul de proprietate privata, Ciocan a fost vehement: „Ce drepturile omului? Sunt apartamente unde stau sapte copii. De ce sa se imbolnaveasca copiii de la mucegai? Ca tine caloriferul inchis?” Argumentul lui Ciocan legat de sanatatea cladirilor pleaca de la starea „blocurilor lui Ceausescu”. „Blocurile lui Ceausescu, stiti cum le-a facut… Trebuie sa le pastram”, a spus el.

Doru Ciocan nu a putut sa ofere detalii despre cum s-ar putea aplica prevederea pe care si-o doreste, respectiv cine si cum va controla daca toti locatarii tin repartitoarele „pe plus”. Cert este ca intentia sa face obiectul unui studiu. „O sa vedem. Facem un studiu”, a raspuns el.

Autor articol: Ionut Mares
Etichete: , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!