Tensiuni la Chișinău: Plahotniuc, respins de Timofti

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 15 ianuarie 2016

Vladimir Plahotniuc1Propunerea de prim-ministru pentru Guvernul Republicii Moldovei, Vladimir Plahotniuc, a fost respinsă de președintele moldovean Nicolae Timofti. Potrivit Unimedia, liderul de la Chișinău și-a motivat decizia prin faptul că nu pot ocupa funcții de conducere în stat persoanele despre a căror integritate există dubii.

„Făcând uz de dreptul său constituțional de a evalua calitățile, competența, experiența și capacitatea candidatului la funcția de prim-ministru, șeful statului informează majoritatea parlamentară și opinia publică despre decizia sa de a respinge candidatura domnului Vladimir Plahotniuc la funcția de prim-ministru”, se precizează într-un comunicat.

Curtea Constituțională a stabilit, în anul 2013, că mandatele politice în Republica Moldova „trebuie să se bazeze pe standarde ridicate în materie de integritate” și că „este contrară principiilor statului de drept numirea în funcții de conducere a persoanelor asupra cărora planează dubii de integritate”, scrie Unimedia, amintind că lui Plahotniuc i se aduc acuzații de implicare în activități ilegale ce ar fi prejudiciat imaginea Parlamentului Moldovei și a țării.

Miercuri, liderul Partidului Democrat din R. Moldova, Marian Lupu, anunțase, după întâlnirea cu președintele Nicolae Timofti, că Vladimir Plahotniuc este candidatul PD pentru funcția de premier. Lupu a precizat că Plahotniuc este susținut de o majoritate parlamentară formată din 56 de deputați. Întrebat de jurnaliști cum se face că Plahotniuc, politicianul asupra căruia planează grave suspiciuni de corupție, este promovat la șefia Guvernului, Lupu a răspuns că nu există nicio decizie a Justiției în acest sens.

 

Cine este Vlad Plahotniuc?

Milionarul Vlad Plahotniuc, desemnat de Partidul Democrat din Moldova drept candidat la funcția de prim-ministru al R. Moldova și refuzat apoi de președintele Nicolae Timofti, este unul dintre cei mai controversați politicieni moldoveni.

Potrivit website-ului oficial al lui Plahotniuc, acesta a absolvit în 1991 Universitatea Tehnică din Moldova cu diploma de Inginer cu specialitatea Tehnologia Industriei Alimentare. Politicianul are un master în Business și Administrare la aceeași universitate, obținut în 2002, și o licență în drept, profilul Jurisprudență, la Universitatea de Studii Europene din Moldova.

Plahotniuc a fondat Grupul Financiar Moldo-American „Angels”, pe care l-a condus până în 2001. Între 2001-2010 a îndeplinit funcția de director comercial, iar mai apoi director general „Petrom Moldova” SA, ocupându-se cu importul și distribuția petrolului. Din 2005 a ocupat funcția de vice-președinte al Consiliului de Administrare a Băncii Comerciale BC Victoriabank și în 2006 a devenit președinte al acesteia, funcție pe care a deținut-o până în ianuarie 2011.

Deși nu apare în acte, Plahotniuc este proprietar prin firmele sale al mai multor posturi de televiziune și radio (televiziunile Publika TV, Prime TV, 2 Plus și Canal 3 și posturile de radio Publika FM, Maestro FM și MUZ FM), al unei companii de asigurări și al unor hoteluri de lux, estimându-se că omul de afaceri are o avere de două miliarde de dolari.

În politică a intrat în noiembrie 2010, direct pe locul doi al listei Partidului Democrat la parlamentare. Plahotniuc a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova în doua termene: decembrie 2010 – octombrie 2013 și decembrie 2014 – 30 iulie 2015. El a deținut funcția de prim-vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova între 30 decembrie 2010 și 15 februarie 2013.

Potrivit presei moldovenești, Plahotniuc a sponsorizat Partidul Comunist, al fostului președinte Vladimir Voronin, și ulterior Partidul Democrat, al fostului premier Vlad Filat. Plahotniuc deține și cetățenie română, fiind înregistrat o perioadă sub numele de Vlad Ulinici.

Numele lui Plahoniuc este legat de unele dintre cele mai importante scandaluri din Moldova: „jaful secolului” – furtul unui miliard de euro din băncile din Republica Moldova și concesionarea Aeroportului Chișinău. De-a lungul timpului, presa moldoveană l-a acuzat că încearcă să preia instituțiile fundamentale ale statului: Procuratura, Banca Națională, CNA-ul, sistemul judecătoresc, mass-media, sistemul bancar și altele. Vlad Plahotniuc este căsătorit cu Oxana Childescu, fiica pictorului și sculptorului Emil Childescu, și are doi fii, Timofei și Inochenție.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!