Tensiuni Netanyahu – Obama

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 6 martie 2015

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat SUA, marți, că negociază o înțelegere greșită cu Iranul, care poate declanșa un „coșmar nuclear”. Avertismentul i-a atras o „corecție” din partea președintelui american Barack Obama, punând în evidență tensiunile tot mai mari dintre cei doi lideri. Cei doi politicieni și-au livrat mesajele la distanță câteva ore. Netanyahu a criticat eforturile diplomatice ale lui Obama în Congres, spre bucuria republicanilor, în timp ce Obama i-a răspuns că nu a venit cu „nimic nou”, scrie Reuters. Poziția lui a fost împărtășită și de Teheran, care a spus că discursul liderului israelian a fost „plictisitor și repetitiv”. Netanyahu a fost boicotat de zeci dintre congresmanii democrați ai lui Obama care nu au participat în Congres la discursul de 39 de minute pe tema amenințării iminente a Iranului nuclear. Practic, remarcă sursa citată, discursul a criticat punct cu punct strategia lui Obama față de Iran. Netanyahu a fost ovaționat în picioare de republicani.

Discursul lui Netanyahu este culminarea câtorva luni de tensiuni cu America, generate de acceptarea, în ianuarie, a invitației republicanilor de a vorbi în Congres. Invitația a fost făcută fără a fi anunțată în prealabil Casa Albă și mulți democrați au considerat gestul un afront la adresa lui Obama. Președintele american a refuzat să se întâlnească cu Netanyahu, motivul oficial fiind că vizita acestuia în SUA este prea aproape de alegerile anticipate din Israel, programate pentru data de 17 martie.

Liderul de la Casa Alba a spus, de altfel, că nu a urmărit discursul televizat al acestuia, ci a citit transcriptul. Casa Albă i-ar fi transmis lui Netanyahu să renunțe la ideea de a solicita de la congresmeni impunerea de noi sancțiuni Iranului, pentru a nu tulbura negocierile americano-iraniene. Obama susține că înțelegerea cu Teheranul ar crea o perioadă de pauză în dezvoltarea nucleară, ceea ce ar face ca Iranul să mai poată crea o armă nucleară în decurs de un an, timp suficient, dacă e nevoie, pentru o intervenție militară. „Actualul proiect de acord cu Iranul nu blochează programul nuclear iranian, ci îl facilitează. Singura alternativă la actualul proiect de acord cu Iranul în domeniul nuclear ar fi un acord mult mai bun, care să garanteze că Teheranul nu va obține arme atomice”, a subliniat premierul israelian, fără a oferi o alternativă la acord.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!