Tensiuni pe axa București-Budapesta

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 18 septembrie 2015

gard_ungaria_serbiaMinisterul român al Afacerilor Externe îl acuză pe ambasadorul Ungariei la București, Zakonyi Botond, că a dorit să deturneze atenția de la scopul convocării sale la sediul MAE, prin înmânarea unei note de protest.

MAE îl convocase pe Botond pentru a transmite poziția României față de intenția Ungariei de a ridica un gard la frontiera comună. Însă ambasadorul s-a prezentat cu o notă de protest, pe care a dorit să o înmâneze părții române. MAE arată, într-un comunicat remis redacției Ziare.com, că, potrivit practicii diplomatice, primirea unei astfel de note nu putea fi acceptată. „Practic, partea ungară a dorit să deturneze scopul convocării prin înmânarea notei menționate, aspect inacceptabil atât pe formă, cât și pe fond pentru partea română”, a transmis MAE.

Ambasadorul Ungariei la București, Zakonyi Botond, a fost convocat de către secretarul de stat George Ciamba, în contextul discuțiilor despre ridicarea gardului anti-imigranți de la granița Ungariei cu România. Astfel, potrivit unui comunicat remis Ziare.com, diplomatul maghiar a fost convocat din dispoziția ministrului afacerilor externe, Bogdan Aurescu, „pentru a transmite poziția părții române referitoare la o serie de evoluții din ultimele zile”. Printre acestea se numără „anunțul părții ungare privind proiectul construirii unui gard la granița cu România, declarațiile inacceptabile formulate de ministrul afacerilor externe al Ungariei, Peter Szijjarto, la adresa premierului român, Victor Ponta” și „vizita privată în România a lui Katalin Szili, comisar al prim-ministrului la secretariatul de stat pentru politica națională din cadrul Oficiului prim-ministrului (8-10 septembrie 2015)”.

Ministerul Afacerilor Externe de la București a condamnat ferm atitudinea autorităților ungare. La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat, marți seara, că anumiți lideri maghiari trebuie ținuți închiși și se teme că militarii unguri ar putea deschide focul împotriva refugiaților.

Hunor despre gard: Ne-ar ajuta și pe noi!

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, este de părere că gardul ridicat de Ungaria la granița cu România ar putea chiar ajuta țara noastră, pentru că „ar împinge” valul de refugiați către foste țări iugoslave. „Poate sună ușor cinic, dar acest gard, această soluție va împinge ruta către Croația, Slovenia, și nu către România. Într-un fel, vrând-nevrând, ne ajută și pe noi. Altfel, s-ar putea să ne trezim la granița României cu Serbia cu mii și mii de migranți”, a declarat Kelemen Hunor, miercuri, la Palatul Parlamentului, după discursul președintelui Iohannis, care a abordat printre altele și tema refugiaților.

Kelemen Hunor susține că, prin construirea gardului, se încearcă oprirea unui val de imigranți, „cei care intră ilegal într-un stat european”.

„Este o soluție individuală, arată că Uniunea Europeană nu are o strategie, nu e pregătită, a fost luată pe nepregătite, cu toate că se știa că în Turcia sunt două milioane în tabere. Nu a fost UE pregătită. Soluțiile pe termen mediu și lung nu vor rezolva această problemă. Se pune problema dacă suntem în stare să apărăm granițele, dacă putem asigura securitatea cetățenilor europeni”, a mai spus liderul UDMR. „Avem nevoie de o Europă mai integrată, cel puțin în domeniul securității, al apărării granițelor externe”, a mai precizat Kelemen Hunor.

Violenţe la granița cu Serbia

La principala graniță a Ungariei cu Serbia, grănicerii ungari au folosit, miercuri, tunuri cu apă și gaze lacrimogene împotriva imigranților. Cu toate că Ungaria a închis granița cu un gard de sârmă ghimpată și a introdus măsuri dure împotriva imigranților ilegali, inclusiv arestul, la granița sârbo-ungară au continuat să se adune refugiați, scrie The Guardian.

Tunurile cu apă au fost puse în funcțiune când imigranții au reușit să pătrundă prin gardul de sârmă ghimpată prin punctul de trecere la frontiera de la Roszke. Poliția ungară susține că acționarea tunurilor a fost o măsură de control a mulțimii, care arunca cu sticle cu apă. Nu există rapoarte privind eventuale răniri, însă unele persoane lăcrimau după utilizarea gazelor lacrimogene.

Publicația elenă Enikos scrie, în același timp, că două companii germane refuză să livreze sârmă ghimpată Ungariei. Țara a ridicat deja gardul la granița cu Serbia și marți și-a anunțat intenția de a ridica unul și la granița cu România, inițiativă puternic criticată la București.

Companiile germane susțin că sârma ghimpată este foarte periculoasă și provoacă tăieturi ce se pot infecta. Este folosită la securizarea închisorilor sau instalațiilor militare, însă nu ar trebui folosită împotriva oamenilor care caută adăpost, susțin companiile.

În paralel cu confruntările de la granița Ungariei, Croația s-a mobilizat pentru a pune la dispoziția imigranților autobuze pentru a-i transporta pe cei care se prezintă la granița țării cu Serbia. Ministerul croat de Interne a confirmat că autobuzele au fost trimise la graniță pentru a duce imigranții la centrele de primire. 373 de persoane au intrat în Croația dinspre Serbia, dintre care 73 de copii, a mai arătat ministerul.

Slovenia introduce controlul la granița cu Ungaria

Slovenia va introduce temporar controlul la granițele sale cu Ungaria, a anunțat premierul sloven Miro Cerar. Măsura luată de Slovenia vine după una similară luată de Austria, pentru a stăvili fluxul de imigranți, scrie The Guardian. Anterior Sloveniei, Belgia a anunțat că va lua „cu siguranță în considerare” închiderea temporară a frontierelor pentru refugiați. Mai mult, Germania a anunțat duminică reintroducerea controalelor la frontiera cu Austria. De asemenea, Austria și Slovacia au anunțat luni reintroducerea temporară a controalelor la frontieră. La rândul său, Polonia este pregătită să impună controale la frontierele cu alte state membre ale Uniunii Europene în cazul unor amenințări de securitate la adresa granițelor sale.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!