Tensiuni pe cerul României

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 19 mai 2014

Corlatean+Rogozin

România și Rusia se află într-un nou război mediatic după ce țara noastră a interzis survolarea spațiului său aerian de către o aeronavă în care se afla vicepremierul rus Dmitri Rogozin. Mișcarea l-a enervat pe Rogozin care a amenințat că următorul zbor va fi cu un bombardier rusesc. O reacție care a provocat o serie de declarații atât la București, cât și la nivelul NATO.

Primul mesaj dur la adresa României al lui Rogozin a apărut sâmbătă la prânz, după ce țara noastră, la cererea NATO, a închis spațiul aerian pentru avionul care trebuia să-l ducă pe liderul de la Moscova înapoi în Rusia, după o vizită în Transnistria.

„La cererea SUA, România și-a închis spațiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu-mi permite din nou să o traversez. Data viitoare voi veni la bordul unui TU-160”, a scris atunci Rogozin, tot pe Twitter. Ulterior, el a adăugat: „Eu plec în pofida acestei interdicții.”

Ajuns la Moscova, Rogozin nu a uitat că a rămas ore întregi blocat la Tiraspol, așa că a mai postat un mesaj amenințător la adresa României. „Ei bine, domnilor români, în curând vom explica cine sunteți și ce credem despre voi”, a spus Rogozin prin intermediul modalității preferate de comunicare, Twitter. „Acum așteptăm cu nerăbdare o vizită a delegațiilor guvernamentale din România și Republica Moldova”, a scris Rogozin pe contul său de Twitter.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a mai afirmat că declarația oficialilor de la București, potrivit căreia ar fi trebuit să trimită bombardiere după avionul în care se afla delegația sa, necesită o reacție „foarte aspră”.

„România a declarat, prin intermediul prim-ministrului Victor Ponta, că, dacă premierul era în locul președintelui, ar fi folosit distrugătoare pentru a ateriza avionul nostru în România. Nu mai avem ce discuta cu ei după acest lucru”, a precizat Rogozin, citat de Voice of Russia. El a adăugat că Ministerul rus de Externe „va pregăti o reacție” în acest sens.

„Una este să introduci sancțiuni asupra unor persoane, astfel încât să nu poată veni sau să nu le dai vize, dar să aterizezi forțat o aeronavă cu mai mulți membri ai guvernului rus la bord folosindu-te de avioane militare este deasupra oricărei glume sau discuții mai mult sau mai puțin serioase. Reacția ar trebui să fie cea mai aspră”, a subliniat vicepremierul rus.

Potrivit presei de la București, Dmitri Rogozin a mai spus că situația a fost discutată, luni, de către ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, și ambasadorul român în Rusia și transmisă mai departe premierului Dmitri Medvedev.

„Problema nu este securitatea fizică a unei anumite persoane, problema este că ei sancționează dreptul cetățenilor ruși, inclusiv ai reprezentanților autorității și ai guvernului rus, de a tranzita spațiul aerian al acestor țări”, a conchis Rogozin. 

Băsescu: „Rogozin, un om impulsiv”

Președintele Traian Băsescu a comentat din nou, duminică, amenințările vicepremierului rus Dmitri Rogozin la adresa României, reiterând că oficialul rus se afla sub influența băuturilor alcoolice.

„Ar trebui să înțelegeți un lucru simplu. Dmitri Rogozin este un om destul de impulsiv, destul de orgolios și, în cazul de față, eu suspectez că a făcut declarațiile după ce se împrietenise bine cu câteva sticle de votcă”, a declarat Traian Băsescu, invitat la o emisiune la Digi 24, adăugând că „este evident că nu poți să iei în considerație aceste declarații”.

„Dacă Rogozin nu știe, îi spunem noi cine suntem. Suntem o națiune care a trăit între trei imperii și suntem tot aici, ei ar trebui să plece de pe aici. Ăștia suntem noi, iar Rogozin ar trebui să bage bine în cap lucrul acesta”, a adăugat Traian Băsescu.

În ceea ce privește reacția Ministerului român de Externe, președintele consideră că „MAE și-a făcut treaba la declarații. Pentru că Rogozin nu este oricine, este vicepremier. Însă eu nu pot să consider că astfel de declarații sunt declarații oficiale ale Federației Ruse. Este un exces sub influența alcoolului sau a nervilor. Sau sub influența alcoolului și a nervilor”, a mai spus președintele. 

Reacția MAE, una „firească”

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, a afirmat luni că avionul în care se afla vicepremierul rus Dmitri Rogozin a trecut în mod fraudulos prin spațiul aerian românesc. Potrivit ministrului de externe, cursa cu care se deplasa Dmitri Rogozin spre Chișinău era una privată și nu a primit acceptul de a traversa spațiul aerian al României.

„Cursa respectivă, care era o cursă privată, chiar dacă având o delegație oficială, având un caracter special, a trecut în mod fraudulos prin spațiul aerian, probabil și bulgar, și românesc, cu o perioadă scurtă de tranzit în spațiul aerian românesc având aprobarea pentru deplasare aprobată de Eurocontrol, în mod fraudulos, pentru că la întrebările puse atât de bulgari, cât și de autoritățile competente românești – ROMATSA și Autoritatea Aeronautică – s-au dat răspunsuri evazive, a existat o întrerupere a comunicării și chiar o minciună, cel puțin în momentul în care s-a spus în mod explicit că nu ar fi pe lista de pasageri”, a spus Corlățean la Digi 24.

El a arătat că în momentul în care a existat confirmarea clară a listei de pasageri pe care se afla și Dmitri Rogozin, fapt demonstrat și de prezența vicepremierului rus la Chișinău, autoritățile competente românești au refuzat dreptul de tranzit al aeronavei respective dinspre R. Moldova. Ministrul Corlățean a susținut că s-a folosit în mod fraudulos un truc, obținându-se dreptul de tranzit de la Eurocontrol pentru așa-zisa cursă privată, el subliniind că în România nu a existat certitudinea listei de pasageri, motivând că pilotul a refuzat să dea răspunsuri în legătură cu această listă.

Corlățean a spus că măsura luată în cazul cursei respective a fost una firească și că aceasta a corespuns regimului de sancțiuni adoptat de UE.

MAE român a apreciat, într-un comunicat remis Ziare.com, că amenințarea cu folosirea unui bombardier strategic rus, de către un vicepremier rus, reprezintă „o declarație foarte gravă, în actualul context regional, în care Federația Rusă a încălcat suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, iar forțe separatiste pro-ruse violează grav ordinea publică din statul vecin.”

În acest context, Ministerul Afacerilor Externe a solicitat autorităților de la Moscova să precizeze public dacă afirmațiile lui Rogozin reprezintă poziția oficială a Guvernului Federației Ruse față de România ca stat membru UE și NATO. 

Ponta: „Se puteau ridica avioanele”

Premierul Victor Ponta a comentat, duminică seară, declarațiile făcute de vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, la adresa României, precizând că „avioanele românești s-ar fi putut ridica în aer”, iar el a acționat drept comandantul suprem al țării. „Rogozin are un rol de a provoca, atât în Moldova, cât și în România. În mod normal, într-o situație de acest gen, ar fi trebuit să avem o întâlnire cu președintele țării, că îi place să i se spună comandantul suprem. Comandantul suprem se plimbă cu Udrea prin Arad. Am gestionat la nivelul MAE și am gestionat exact așa cum trebuia să procedăm: respectând angajamentele pe care România le are. O persoană aflată pe lista neagră nu are voie să tranziteze România, așa că îi interzicem trecerea prin spațiul aerian”, a declarat Ponta, invitat la Antena 3.

Premierul a subliniat că nicio persoană aflată pe lista neagră nu va tranzita România, deși Dmitri Rogozin a ajuns în Transnistria prin România.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!