Tentative de fraudă fiscală pe email

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 18 septembrie 2015

Direcția Generală Antifraudă Fiscală avertizează asupra unor tentative frauduloase de colectare a unor date confidențiale (phishing), prin utilizarea de adrese de mail care includ termenii „antifraudă” și „ANAF” și recomandă ignorarea solicitărilor de la adrese de email cu origine îndoielnică.

„Direcția Generală Antifraudă Fiscală avertizează asupra unei tentative frauduloase de colectare a unor date confidențiale (phishing) și recomandă tuturor reprezentanților operatorilor economici să ignore orice solicitare de date confidențiale primită de la adrese de email cu origine îndoielnică, precum cele anexate. Precizăm că inspectorii antifraudă pot accesa aceste informații din bazele de date ale ANAF, iar orice alte date suplimentare sunt solicitate oficial în cadrul controalelor antifraudă inopinat”, potrivit instituției, transmite Mediafax.

DGAF prezintă o astfel de tentativă de phishing având ca origine adresa de email antifraudaromania@papayasel.net. Mesajul cerea ca răspunsul să fie transmis către o altă adresă de email, anaf.antifrauda@yandex.com, în termen de 24 de ore, și să includă mai multe documente, printre care actul constitutiv al societății, extras de cont bancar și cărțile de identitate ale asociaților.

„Prin acest mesaj, ANAF va anunță că au început verificările societăților din domeniul online. Verificarea constă în trimiterea documentației societății la adresa de email specificată mai jos. Documentele trebuie trimise în 24 de ore la adresa anaf.antifrauda@yandex.com. În caz contrar se va aplica art. 4 din Legea nr. 241/2005”, se arată în mesajul de tip phishing.

Yandex este o companie de IT din Rusia, care operează cel mai mare motor de căutare din această țară și dezvoltă un număr de servicii și produse pe internet, inclusiv un serviciu de email.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!