Teodor Meleșcanu, noul șef al Externelor

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 10 noiembrie 2014

Președintele Traian Băsescu a semnat azi decretul prin care Teodor Meleșcanu este numit în funcția de ministru al Afacerilor Externe. Noul ministru a fost investit în funcție la ora 17.30, într-o ceremonie la Palatul Cotroceni, potrivit RomaniaTv. Numirea vine după ce Ministrul de Externe, Titus Corlățean și-a dat demisia azi-dimineață ca urmare a problemelor apărute la votul din diaspora.

Imediat după anunțul făcut de Corlățean, Premierul Victor Ponta a anunțat propunerea sa de ministru pentru MAE.

„Am transmis către președintele Traian Băsescu propunerea ca dl. Teodor Meleșcanu să ocupe funcția de ministru de Externe în perioada următoare, să se poată ocupa de desfășurarea votul în diaspora, dar totul cu respectarea legii”, a declarat Ponta, într-o scurtă declarație de presă susținută la Palatul Victoria.

 

Băsescu, lui Meleșcanu: Am aprobat datorită urgenței”

Președintele Traian Băsescu a spus, în seara aceasta, la depunerea jurământului de către Teodor Meleșcanu în funcția de ministru al Afacerilor Externe, că nu l-ar fi numit pe acesta în fruntea diplomației românești, dar a făcut-o datorită urgenței situației, cu câteva zile înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale.

„Înainte de a depune jurământul, vreau să observ că demisia domnului Corlățean a intervenit prea târziu, trebuia să-și asume eșecul din data de 2, noaptea. Nici pe dvs. nu v-aș fi numit, având în vedere întâmplările din ultimul an de mandat al dvs. la SIE. Dar o fac datorită urgenței și mai ales pentru că am rămas cu o declarație a dvs. în minte, că, dacă ați fi fost ministru de Externe, nu s-ar fi întâmplat ce s-a întâmplat cu votul din diaspora. Având încredere, totuși, în ceea ce ați spus public, vă invit să depuneți jurământul”, a declarat Traian Băsescu.

La ceremonia de depunere a jurământului de către noul ministru de Externe a fost prezent și premierul Victor Ponta, care a ajuns în sală cu circa 5 minute înaintea președintelui.

 

Meleşcanu, la RFI: Nu exclud suplimentarea secţiilor de vot în diaspora”

Într-o intervenţie la RFI, Teodor Meleşcanu a afirmat că ia în calcul modificarea legii pentru ca secţii noi de votare să poată fi înfiinţate în diaspora. Teodor Meleşcanu spune că va organiza turul al doilea al scrutinului prezidenţial din diaspora conform legii şi cu respectarea tuturor normelor, astfel încât să fie evitate situaţii neplăcute care pot duce, în anumite situaţii, chiar până la invalidarea de către Curtea Constituţională (CC) a alegerilor.

La acest potenţial motiv de invalidare a turului doi al prezidenţialelor s-a referit cu câteva ore mai devreme şi demisionarul Titus Corlăţean, care a declarat că o eventuală suplimentare a secţiilor de vot în turul doi nu ar fi în conformitate cu legea, putându-se ajunge chiar la anularea de către CC a rezultatelor scrutinului. În plus, Corlăţean a subliniat că anunţul Biroului Electoral Central (BEC) conform căruia legea poate fi interpretată astfel încât să poate fi înfiinţate secţii noi de vot nu are efecte juridice şi, prin urmare, este în continuare ilegală înfiinţarea de noi secţii de vot în diaspora pentru turul al doilea al prezidenţialelor.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!