Țepe cu parfum britanic: Amabilităţi înşelătoare…

Articol publicat in sectiunea Articole recente, Bani, taxe şi beneficii, Diaspora, E țeapă, Poveşti româneşti pe data 26 iulie 2016

man_pointing finger

„Eu unul nu mai cred de mult în aşa-zisele «servicii impecabile» oferite de companiile britanice. Aşa cum nu dau doi bani pe pretinsa amabilitate specific englezească”, afirmă tranşant Dorin A., un român care a simţit pe propria piele cum poţi deveni victima „amabilităţii englezeşti”…

Supărarea sa a început în 2014, când a cumpărat un autoturism de care s-a putut bucura timp de doar patru săptămâni. Era un Opel Vectra (Vauxhall – în terminologie britanică), fabricat în 2003, pentru care plătise doar 600 de lire sterline. Peste circa o lună însă, el a fost nevoit să îl vândă pentru că devenise nefuncţional. Şi a primit pe aceeaşi maşină 250 de „paunzi”…

 

Un englez „şmecher”

În primele luni ale anului 2014, Dorin a fost convins de un englez să îşi cumpere un autoturism Opel Vectra. Preţul de vânzare al maşinii şi faptul că aceasta îi va fi vândută de un englez au fost argumente decisive şi hotărâtoare. Românul avea atunci 39 de ani, muncea ca şi constructor în Marea Britanie de mai mulţi ani şi credea că a învăţat aproape totul despre locuitorii acestei ţări.

Opelul era fabricat în 2003 şi era în stare bună. Preţul era de doar 600 de lire, iar maşina i-a fost prezentată de englez chiar la sediul unuia dintre dealerii Opel din Londra. În aceste circumstanţe, Dorin nu a pus nicio secundă la îndoială calitatea maşinii. De altfel, el a şi verificat personal funcţionalitatea autoturismului, fiind de meserie mecanic auto. Tranzacţia s-a făcut cu acte în regulă, românul a plătit bani cash şi a plecat la volanul noii sale maşini. „M-am bucurat mult şi am considerat că am făcut o afacere bună, mai ales că lucrând în construcţii, îmi era şi utilă pentru deplasările la serviciu”, recunoaşte Dorin.

Surpriza cea mare a fost că, peste exact o lună, Opelul s-a defectat. „Nivelul apei se ridica şi pierdeam apă, electromotorul s-a stricat şi el… Au fost o grămadă de defecţiuni care s-au produs în mod suspect toate odată. Sunt de meserie şi nu pot să îmi explic cum se poate întâmpla una ca asta. Motorul era totuşi bun, dar dacă aş fi investit în reparaţie, m-ar fi costat mai mult decât preţul de cumpărare a maşinii”, povesteşte Dorin, încă nedumerit, păţania pe care a avut-o.

 

… Şi un dealer „fantomă”

 Dorin A. este convins şi în prezent că întreaga tranzacţie pe care a încheiat-o când s-a decis să cumpere o maşină de la un englez a fost un aranjament subtil sau mai degrabă, o escrocherie premeditată. Iar presupunerile sale aveau să fie confirmate ulterior…

Dorin nu a fost descumpănit când a sesizat cascada de defecţiuni ce s-a declanşat brusc sub capota maşinii sale. El s-a deplasat la sediul reprezentanţei de unde a cumpărat autoturismul. Avea la el toate actele şi s-a interesat de persoana cu care încheiase târgul… Surpriza lui cea mare a fost să descopere că englezul „se evaporase”. Angajaţii dealerului Vauxhall nu ştiau nimic de existenţa lui şi nu auziseră niciodată de numele englezului. Şi actele de vânzare-cumpărare erau false. În concluzie, Dorin s-a întors acasă copleşit. Şi-a folosit îndemânarea de mecanic auto şi a făcut câteva reparaţii, atât cât autoturismul să poată fi pus în vânzare. Când a fost căutat de clienţi, le-a povestit în ce stare se află maşina şi le-a dezvăluit toate viciile ei de funcţionare. Românul le-a dat potenţialilor cumpărători şi o listă cu cele mai importante defecţiuni care trebuie remediate obligatoriu.

—————————————

„Dacă nu aş fi descoperit dispariţia inexplicabilă a englezului, nici prin gând nu mi-ar fi trecut că o maşină poate fi programată să aibă atâtea defecţiuni deodată. De altfel, nici acum nu pot să îmi explic, ca mecanic auto, cum a fost făcut un aşa aranjament.”

Dorin A.

—————————————

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

2 pareri la “Țepe cu parfum britanic: Amabilităţi înşelătoare…”

  1. ionel Spune:

    Garnitura de chiulasa era arsa si au mesterito cumva sa mai tina ceva timp pana apa clocoteste si arunca capacul din vas afara mai mereu. El fiind un ´´mecanic bun´´ nu sia dat seama sa o birjareasca pe autostrada sa o tina in 120 cayteva ore in sir sa vada cum clocoteste apa. Si reperatia ´´costa mult´´ pentru ca un mecanic bun nu are nici o taina cu o garnitura de chiulasa ca de , daca nu pui distributia la punct cand schimbi garnitura motorul e bun de dus la fier vechi deja.

  2. Elena Spune:

    Buna seara si eu am fost intepata aici pe teritoriu uk chiar de un engleza si culmea ca lucreaza la Agentie imobiliara.inca mai sper sa pot sa ami recuperez banii deoarece el a incalcat contractul. Stie cineva sa ma indrume la cine sa apelez ?

Spune-ti si tu parerea!