Terenurile agricole, un mizilic

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 21 decembrie 2009

Preturile terenurilor agricole din Romania sunt de pana la cinci ori mai reduse decat cele din alte tari europene; pe termen lung insa aceasta diferenta va disparea, sustin consultantii imobiliari. Potrivit acestora, in prezent achizitia de proprietati pe piata romaneasca este o oportunitate.

„In Austria terenurile mai putin fertile decat cele din Romania costa 10.000 de euro pe hectar, in tari precum Polonia, Cehia si Slovacia 5.000 de euro pe hectar. In Romania terenurile fertile se vand cu 2.000 de euro pe hectar. Pe termen lung in cadrul Uniunii Europene nu va mai fi posibila mentinerea diferentelor atat de mari intre preturi”, a declarat Thomas Prader, unul dintre actionarii companiei austriece Solproiect, care se ocupa cu achizitia si comasarea terenurilor agricole din Romania. „Orice investitie in terenuri agricole este foarte buna, iar pe termen lung se va dovedi ca este o investitie profitabila. Cunoastem foarte bine calitatea terenurilor din Romania, acestea au fost granarul Austriei pentru mult timp”, a aratat Prader, citat de Mediafax.

Reprezentantii Solproiect sustin ca, in urma crizei de pe piata imobiliara, preturile terenurilor agricole de buna calitate nu s-au redus, ci doar costurile adiacente, ca urmare a imbunatatirii mecanismului de achizitie a acestui tip de proprietati. Potrivit reprezentantului companiei de consultanta imobiliara King Sturge, in Romania suprafata de teren agricol este de 9,4 milioane de hectare, respectiv 5% din totalul de circa 172 de milioane de hectare din Europa.


Etichete: , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!