Terină de jambon cu muștar

Articol publicat in sectiunea Aperitive, Preparate din carne pe data 15 decembrie 2015

Ingrediente:

  • 2 buc. mici de jambon (aprox. un kg fiecare), ulei de floarea-soarelui (pentru uns), 2 linguri boabe de muștar, o mână mică de pătrunjel (tocat), o foaie de gelatină, capere și pâine prăjită pentru servit;
  • pentru supă: 500 ml cidru, 2 morcovi, tocați, 2 tije de țelină Apio (tocate), o ceapă mare (tocată), 2 frunze de dafin, 6 fire de cimbru, 3 bucăți de anason stelat, 6 boabe de piper.

 

Mod de preparare:

Se pune jambonul într-o oală, împreună cu ingredientele pentru supă. Se acoperă cu apă rece și se aduce la punctul de fierbere. Se scade focul ca să fiarbă încet, se lasă 2½-3 ore sau până ce carnea cade de pe os. Se lasă la răcit în oală.

Se unge o formă de terină de un litru sau o tavă de franzelă cu ulei, apoi se tapetează cu folie alimentară. Se scoate carnea din oală, apoi se strecoară supa, printr-o sită fină, într-o cratiță. Se pune deoparte. Carnea se rupe bucăți, lăsând câteva mai mari, și se curăță pe cât posibil de grăsime și de tendoane. Se amestecă șunca într-un bol mare cu muștarul și cu pătrunjelul. Se îndeasă amestecul în forma de terină. Se aduce supa păstrată la punctul de fierbere și se scade la jumătate. Ar trebui să rămână cam 600 ml de lichid. Se ia de pe foc.

Între timp, se înmoaie foaia de gelatină în apă rece 5 minute. Se scoate din apă, se stoarce, apoi se adaugă în supa fierbinte și se amestecă bine. Se toarnă suficientă supă peste carne cât s-o acopere. Se bate ușor forma de terină de o suprafață tare, ca să se elimine golurile de aer, apoi se acoperă cu folie alimentară. Se lasă să se odihnească 3-4 ore sau peste noapte. Pentru servit, se scoate din formă și se taie în felii groase.

Se servește cu capere și cu pâine prăjită.


Comentarii

Spune-ti si tu parerea!