Terminarea unui contract privat de inchiriere

Articol publicat in sectiunea Locuinţe pe data 10 februarie 2014

uk_tenancy agreementIn cazul in care sunteti chirias, trebuie sa va cunoasteti foarte bine drepturile legale si indatoririle in clipa in care doriti sa incheiati contractul sau licenta de inchiriere.

Daca doriti sa va mutati de pe proprietatea inchiriata, atunci va trebui sa instiintati in scris proprietarul despre acest lucru. Nu puteti sa plecati pur si simplu si sa lasati cheile in cutia de scrisori. Acest lucru ar fi considerat „abandonare” si nu va incheia contractul de inchiriere. Contractul de inchiriere ar trebui sa stabileasca preavizul pe care trebuie sa-l dati proprietarului inainte de a parasi casa. Daca in contract nu se specifica termenii incheierii intelegerii, atunci se poate sa nu fie nevoie sa acordati preaviz proprietarului.

Puteti sa puneti capat unei inchirieri pe termen fix prin notificarea proprietarul in scris cu 2 luni inexpirare

ainte de incheierea contractului. Astfel, inchirierea va lua sfarsit exact la data stipulata de contract.

Puteti sa puneti capat unei inchirieri periodice (daca nu se anunta intentia de a parasi locuinta, cand se termina perioada stipulata in contract, acesta se prelungeste automat), notificand proprietarul la finalul perioadei de timp ramase (la sfarsitul unei saptamani sau luni). Puteti gasi in contract detalii despre cum sa faceti acest lucru. De asemenea, puteti intreba proprietarul cum sa incheiati contractul.

Poate, in loc de contract, aveti o licenta de inchiriere, adica ati inchiriat o proprietate, dar nu aveti folosinta exclusiva a acesteia, iar proprietarul are acces nerestrictionat pe proprietate. Daca licenta se reinnoieste automat la o anumita data si doriti sa incheiati contractul, va trebui sa anuntati acest lucru inainte ca licenta sa se reinnoiasca.

 

Incheierea contractului inaintea expirarii

Exista posibilitatea sa ajungeti la o intelegere cu proprietarul prin care sa puteti incheia contractul de inchiriere mai devreme decat era prevazut.

Daca aveti o chirie pe termen fix si contractul nu spune nimic despre incheierea anticipata a acesteia, atunci se poate sa fie nevoie sa platiti proprietarului o suma ca despagubire pentru ca incheiati mai devreme intelegerea avuta. Suma respectiva poate reprezenta chiria ramasa pana la finalizarea normala a contractului, dar poate fi una mai mica daca proprietarul gaseste un chirias inainte ca durata contractului sa ia sfarsit.

Daca exista o „clauza de intrerupere” in contract, puteti termina contractul mai devreme, notificand la orice ora proprietarul. Insa, proprietarul nu are dreptul legal de posesie in primele 6 luni de inchiriere. Clauza va da dreptul sa plecati mai devreme, dar ofera si mai putina siguranta pe termen lung.

Autor articol: Liviu Untaru
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

O parere la “Terminarea unui contract privat de inchiriere”

  1. Camelia Spune:

    am avut o camera închiriată pe un an dar am plecat dupa o luna si o săptămana am plătit proprietarului chiria la zi plus depozit 200de lire dar nu mia returnat depozitul si acum ma amenință ca ma da in judecată PTR ne terminarea contractului

Spune-ti si tu parerea!