Testul de limba engleza IELTS va vine in ajutor

Articol publicat in sectiunea Educaţie şi învăţământ pe data 29 iunie 2009

International English Language Testing System (prescurtat IELTS) este un examen care va testa capacitatea dumneavoastra de a citi, asculta, scrie si vorbi in limba engleza. Testul este acelasi pentru toti cei care vor sa-l treaca, si este reprezentat de participarea la anumite module, de „listening” sau „speaking”, de exemplu, existand apoi posibilitatea de a alege dintre mai multe variante. Testul poate constitui un pas ajutator pentru cei care doresc sa urmeze studiile pe mai departe in limba engleza, prin modulul sau Academic, sau poate constitui o continuare a studiilor din scoala generala, caz in care modulul respectiv se va numi General Training.

Se pare ca IELTS a acaparat piata testelor de domeniu, fiind la ora actuala cel mai important test mondial de limba engleza, acceptat si de majoritatea institutelor academice britanice, canadiene, australiene si neo-zeelendeze. Cumva, el patrunde si in Statele Unite, mai rezervate din acest punct de vedere, americanii punand mare pret pe testul TOEFL. Nu putem uita nici faptul ca acest test este acceptat si de organizatii profesionale sau de companii din tarile enumerate mai sus.

Functionarea testului IELTS nu ar fi fost posibila fara conlucrarea a trei institute cu state vechi de serviciu in domeniu. Este vorba de The University of Cambridge Local Examinations Syndicate (UCLES), The British Council si IDP Education Australia (IELTS Australia).

 

O structura simpla si intuitiva

Structura fiecarui modul al IELTS este una simpla, care permite intuirea viitoarelor cerinte.

Astfel, modulul LISTENING, structurat pe patru sectiuni, 40 de subiecte si cu durata de 30 de minute, va oferi candidatilor posibilitatea de a asculta un numar de texte inregistrate, care vor spori in dificultate pe perioada trecerii timpului. Textele se vor citi doar o data, dar candidatii vor avea timp suficient pentru a citi formularul cu intrebari aferent si a nota raspunsurile.

Modulul READING (3 sectiuni, 40 de subiecte, 60 de minute) desparte dificultatea in functie de modul. Pentru Academic va fi necesara extragerea unor texte din carti, scrise pentru cititori nespecialisti, cel putin unul dintre aceste texte continand o dificultate anume. Celalalt modul, General Training, va presupune testarea candidatilor de a intelege informatia, fara ca acestia sa mai fie supusi unor cereri suplimentare, cum ar fi comentarea unui anume pasaj al textului.

Modulul WRITING (2 subiecte, 150 si 250 de cuvinte, 60 de minute), se desparte si el in cele doua sectiuni, Academic si General Training. In cazul Academic, candidatilor li se va cere sa scrie un raport de 150 de cuvinte care se va baza pe faptele prezentate, de exemplu, prin intermediul unui tabel, demonstrand abilitatile de a intelege si scrie informatiile. Pentru varianta cealalta, General Training, primul subiect ii va pune pe candidati sa redacteze o scrisoare prin care sa ceara ceva sau sa explice o situatie, urmat de un eseu de 250 de cuvinte care sa fie un fel de raspuns la o opinie sau afirmatie.

In sfarsit, ultimul modul, cel de SPEAKING, va avea o durata de 11-14 minute, un fel de interviu intre cel care examineaza si cel care este examinat, candidatii trebuind sa demonstreze uzul limbii engleze, modul de a vorbi vis-a-vis de probleme familiare, punand intrebari, la randul lor.

Practic, durata totala a unui test IELTS este de doua ore si 45 de minute. Trebuie stiut ca cei care sustin acest test vor primi rezultatele la doua saptamani dupa sustinerea testului. Punctajul va fi notat cu note de la 0 la 9, fiecare va primi un anume punctaj pentru fiecare modul din test sustinut, acest lucru subliniind punctele mai tari sau mai slabe ale candidatului, rezultatele sale fiind valabile pentru o perioada de doi ani. Atentie, acest test nu se poate pica sau trece, pentru ca el nu arata decat nivelul de cunoastere al limbii de catre cel care sustine acest test.

 

Interpretarea rezultatelor

Este normal ca fiecare nota de la 0 la 9 sa reprezinte un anumit nivel de cunoastere al limbii. Astfel, 9 va reprezenta un utilizator expert, 8 un utilizator foarte bun, 7 un utilizator bun, 6 unul competent, 5 unul modest, 4 unul limitat, 3 unul foarte limitat, 2 un utilizator care este extrem de stangaci, 1 un utilizator care nu cunoaste limba engleza, iar 0 un utilizator care nu a sustinut testul si pentru care nu exista informatiile necesare pentru a se da vreun verdict.

 

Il sustineti cand doriti

IELTS nu are date prestabilite pentru a fi sustinut. Aranjarea datei respective ramane la latitudinea fiecarui centru de examinare, care va tine cont de nevoile locale. In mod normal, un asemenea test este sustinut cel putin o data pe luna, in orele de varf ale zilei. Sesiunile speciale nu constituie nici ele ceva nou, ele putand fi aranjate cu usurinta la cererea diferitelor institutii. Candidatilor nu li se va permite repetarea testului timp de trei luni, probabil pentru a fi preintampinata situatia in care, dupa primul test, ar putea cunoaste subiectele si obtine astfel o clasificare mai buna.

 

Atentie la taxe…

Normal ca un asemenea test presupune si niste taxe. 100 de lire va va costa sustinerea unui IELTS, locul de examinare nefiind rezervat fara plata acestei sume. Daca un candidat va dori sa amane sau sa anuleze examinarea, acesta va trebui sa stie ca poate face acest lucru pana in cinci saptamani inainte de examinare (20 de lire taxa administrativa). Anularile care apar in ziua concursului nu mai beneficiaza de restituirea vreunei parti din taxa, aceasta fiind retinuta integral, exceptie facand cazul in care candidatul prezinta un certificat medical.

 

Masuri de securitate

Normal ca vor fi luate si unele masuri de securitate, care vor conduce la anularea si prevenirea oricaror incercari de fraudare ale unui asemenea test. Iata in continuare care sunt acestea si pe ce se bazeaza ele:

Codul de practica IELTS contine reguli cu privire la:

– controlul materialelor de testare;

– examinatori;

– emiterea rezultatelor;

– administrarea zilei de test;

Identitatea candidatului:

Candidatii trebuie sa aduca documente ce atesta identitatea lor – pasaportul sau buletinul de identitate:

– in momentul completarii aplicatiei;

– la inregistrare, la inceputul zilei de testare;

– in diferite momente din timpul examinarii;

– inainte de interviu.

Centrele de testare IELTS detin mai multe variante ale testului pentru fiecare modul. Versiuni noi sunt trimise catre toate centrele din lume la fiecare sase luni, in timp ce alte versiuni sunt retrase din arhiva centrelor.

Documentul cu rezultatul – „Test Report Form” – este tiparit pe o hartie speciala. Este autentificat prin intermediul unei stampile centrale IELTS, o stampila de validare, precum si semnatura administratorului IELTS. Pentru fiecare „Test Report Form” se elibereaza un numar unic de identificare.

Examinatorii IELTS trebuie sa satisfaca cerintele de calificare din Codul de Practica. Profesionalismul acestora este asigurat prin pregatire, certificare si monitorizare continua.

 

Pentru mai multe informatii

Iar daca doriti sa stiti inainte de a sustine un asemenea test cam cum arata si ce cerinte are IELTS de la o persoana care il sustine, puteti accesa urmatoarea adresa web, la care veti gasi un model de test: www.ielts.org/practise.htm. De asemenea, aceasta este adresa la care puteti gasi informatii legate de centrele zonale de testare, zilele de sustinere ale testului si raspunsuri la alte intrebari adiacente.

 

Centre de testare in Londra

International House London. Tel: 020 7611 2410. Fax: 020 7117 4179. Email: ielts@ihlondon.co.uk.

Southwark College – London. Tel: 020 7815 1608. Fax: 020 7261 1301. Email: IELTS@southwark.ac.uk.

Eurocentres. Tel: 020 8297 1488. Fax: 020 8318 9057. Email: ielts@eurocentres.com.

University of Westminster. Tel: 020 7911 5000. Fax: 020 7915 5492. Email: ielts@wmin.ac.uk.

Middlesex University. Tel: 020 8411 5335. Email: ielts@mdx.ac.uk)

Noua nu ne mai ramane decat sa va uram succes!


Etichete: , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!