Testul Papanicolau vă salvează viața

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 24 iulie 2014

O femeie din opt moare azi în România din cauza cancerului de col uterin. Și asta cu toate că există testul Papanicolau, un examen medical simplu, nedureros, care permite depistarea precoce a cumplitei boli.

Testul Pap, cunoscut și sub numele de examen de citologie vaginală, este foarte eficace în detectarea prezenței celulelor anormale, înainte ca acestea să devină maligne.

 

Cum se desfășoară

În țările în care acest test face parte din examenele ginecologice de rutină, decesele cauzate de această teribilă maladie s-au redus cu 80%. Pentru a fi sigure că testul se desfășoară în condiții optime, nu trebuie făcut cu două zile înainte de ciclul menstrual, pe toată durata acestuia și nici în următoarele trei zile după încetarea lui. Medicul ginecolog prelevează, cu ajutorul unei spatule, celule din colul uterin, pe care le întinde pe o lamelă de sticlă. Pulverizează apoi peste ele o soluție care le fixează și permite studierea lor ulterioară în laborator, la microscop. În perioada de activitate sexuală, medicii recomandă ca testul să fie repetat anual.

 

Riscuri crescute

Există femei care au risc crescut de a se îmbolnăvi de cancer uterin. Printre acestea se regăsesc cele care au multipli parteneri sexuali sau au un partener care a avut relații sexuale cu numeroase femei sau cele care au avut în familie rude feminine de gradul 1 sau 2 care au avut această boală. Și relațiile sexuale înainte de 18 ani, primul copil înainte de 20 de ani sau dacă a avut numeroase sarcini reprezintă un factor de risc. Testul trebuie făcut obligatoriu dacă aveți secreții vaginale anormale, dureri, arsuri, mâncărimi în timpul actului sexual sau observați excrescențe asemănătoare conopidei (condiloame).

 

Când iese anormal

Cauzele care determină un rezultat anormal al țestului sunt virusul Papilloma Uman (responsabil în 80% din cazurile de cancer cervical), prezența bacteriilor, a negilor vaginali, a ciupercilor sau infecția cu Trichomonas. În menopauză, celulele vaginale se atrofiază în mod natural, ceea ce dă false rezultate de modificare a celulelor, dar trebuie eliminat riscul prezenței cancerului, medicii recomandând efectuarea unei colposcopii.


Comentarii

Spune-ti si tu parerea!