The Economist: Basescu castiga o cursa stransa, dar murdara

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 21 decembrie 2009

Traian Basescu a castigat „impotriva tuturor probabilitatilor” o cursa electorala stransa, desi parea din start adjudecata de Mircea Geoana, insa aceasta victorie o datoreaza nu atat realizarilor sale, cat dorintei alegatorilor de a-l vedea ca-si onoreaza niste vechi promisiuni, scrie The Economist. in editia de joia trecuta, prestigiosul saptamanal britanic dedica alegerilor prezidentiale din Romania o analiza intitulata „impotriva tuturor probabilitatilor”, avand ca subtitlu: „Traian Basescu castiga o cursa stransa, dar murdara. Acum trebuie sa-si tina promisiunile.”

Parea un pariu sigur, incepe articolul din The Economist, citat de NewsIn: „Mircea Geoana, candidatul de centru-stanga al cursei prezidentiale din Romania, avea banii si sprijinul politic si media necesar ca sa castige.” The Economist spune despre Mircea Geoana ca este „manierat si educat in Occident”, notand ca „se descria drept candidatul sigur al consensului impotriva lui Traian Basescu”. Pe cel din urma publicatia britanica il caracterizeaza ca fiind „energicul, dar exasperantul fost capitan de nava (si candva primar al Bucurestiului), care este presedintele tarii din 2004”.

Saptamanalul britanic spune ca „bilantul lui Basescu este amestecat”, inainte de a realiza un succint portret de politician: „Ales gratie unei platforme anticoruptie, a tinut sub presiune coruptia endemica a tarii, dar selectiv. Sustinatorii care candva vedeau in el un apostol al unui guvern curat, acum il privesc doar ca pe cel mai mic dintre doua rele. Criticii se distreaza pe tema vietii lui private, colorata chiar si din prisma standardelor locale. Un stil impulsiv si aspru ii reduce prea adesea eficienta. in privinta politicii externe, a fost un atlanticist de neclintit si un critic ferm al Rusiei. Dar interventiile sale in Moldova vecina, fosta republica sovietica, vazuta de unii ca o provincie pierduta de Romania, au fost contraproductive. Basescu a sprijinit emiterea de pasapoarte romanesti pentru moldoveni – exact genul de lucru pe care il face Rusia in fostul sau imperiu”, mai noteaza The Economist. Despre Geoana, fost ministru de externe, The Economist spune ca „are o pozitie mai concilianta”, dar apoi adauga: „Chiar prea mult, se tem unii: o vizita privata la Moscova, la inceputul acestui an, dezvaluita in timpul campaniei, a generat temeri privind loialitatea unora dintre sustinatorii sai fosti comunisti. Cealalta mare slabiciune a lui este reprezentata de legaturile cu oligarhii care domina mediul de afaceri si media din Romania.”

„Romanii vor sa creada in Basescu. Dar esecul lui de a-si duce la capat ideile frumoase ii face sa fie precauti. Victoria sa se datoreaza nu atat realizarilor sale, cat dorintei alegatorilor de a-l vedea ca-si onoreaza promisiunile din trecut”, conchide The Economist.


Etichete: , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!