The Guardian: „Cum arata Romania?”

Articol publicat in sectiunea UK, despre români pe data 25 noiembrie 2013

Invitatia lansata romanilor de catre reprezentantii publicatiei The Guardian, intitulata „Cum arata Romania? Impartaseste-ne propria ta experienta”, a generat postarea a peste 1.000 de fotografii, filmari si texte referitoare la Romania pe website-ul renumitului cotidian britanic. Contributiile au fost trimise in primele sase zile de la anuntarea initiativei. Romanii pot continua sa adauge materiale foto, video si texte despre tara lor pana in 27 noiembrie, la adresa de web https://witness.theguardian.com/assignment/5280f883e4b0b9c05d8a3396.

 

Invitatie pentru romani

„Am dori sa aflam mai multe despre Romania – aratati-ne ce inseamna sa traiesti si sa muncesti in aceasta tara – impartasiti cu noi imagini, materiale video si experiente”, au anuntat reprezentantii publicatiei britanice The Guardian pe website-ul www.witnesstheguardian.com, in 14 noiembrie.

Acestia au explicat apoi intentiile propriei initiative. „S-a discutat atat de mult despre numarul cetatenilor din Romania care ar putea veni in Regatul Unit dupa 1 ianuarie 2014, cand vor fi ridicate restrictiile impuse pe piata muncii britanice pentru romani si bulgari. Am auzit multe despre mitul lui Dracula si despre regiunea Transilvaniei, dar ne intrebam cum este cu adevarat sa iti duci viata acolo? De aceea, am fi interesati sa aflam informatii suplimentare despre cum traiesc si muncesc oamenii din tara dvs.

Ne-ar face placere daca ne-ati marturisi de ce anume va bucurati ca sunteti cetateni romani si de ce nu ati parasi nicicand tara natala. Spuneti-ne, de asemenea, daca aveti de gand sa va mutati in Marea Britanie, ce v-ar lipsi cel mai mult. In acelasi timp, ne puteti dezvalui daca exista dificultati cu care va confruntati in viata de zi cu zi si care v-au condus inspre decizia de a va parasi tara natala.”

„Trimiteti-ne fotografii, filmari sau marturisiri despre viata din Romania, iar noi le vom posta pe cele mai interesante dintre acestea pe website-ul publicatiei The Guardian. Puteti sa aratati oricui cum este in realitate Romania, adaugand imagini sau filmulete prin simpla apasare a butonului albastru, numit «Contribute», sau puteti sa ne scrieti cateva randuri in caseta special destinata descrierilor pe website-ul Guardian Witness. Exista, de asemenea, o aplicatie Guardian Witness app care va permite sa descarcati orice continut doriti direct de pe telefonul mobil”, mai arata reprezentantii aceleiasi publicatii.

Guardian Witness este un spatiu online care exista exclusiv prin contributiile utilizatorilor. Postarile lor apar in prima faza pe Guardian Witness, cele mai importante fiind apoi preluate de catre website-ul principal al publicatiei.

 

Peste 1.000 de fotografii si filmari din Romania

Peste 1.000 de romani au trimis contributii proprii constand in fotografii, filmari sau texte despre Romania si frumusetile acestei tari in primele cinci zile dupa lansarea invitatiei de catre cei de la The Guardian. Tema „Cum arata Romania? Impartaseste-ne propria ta experienta” a devenit astfel cea mai bogata in contributii dintre toate celelalte subiecte propuse vizitatorilor website-ului. Cei care si-au aratat interesul pentru Romania au cumulat mai multe postari decat propunerea adresata de Guardian Witness utilizatorilor pentru a trimite imagini ale rasaritului sau apusurilor de soare. Tematica „Arata-ne soarele. Trimiteti imagini sau filmari ale apusului sau rasaritului de soare din zona in care locuitii”, de pe website-ul witness.theguardian.com, a strans 1.060 de contributii, adica mai putine decat cele trimise in legatura cu propunerea „Cum arata Romania? Impartaseste-ne propria ta experienta”. Utilizatorii pot adauga impresii despre Romania in imagini, filmari sau texte scrise pana in 27 noiembrie.

Britanicii care viziteaza in aceste zile website-ul www.witnesstheguardian.com al publicatiei The Guardian pot urmari o impresionanta colectie de imagini dintr-o Romanie reala, frumoasa si provocatoare. Fotografii splendide, peisaje si locuri deosebite s-au adunat prin contributiile a numerosi romani pe website-ul renumitului ziar britanic. Propunerea cu tema „Cum arata Romania? Impartaseste-ne propria ta experienta” a adus laolalta imagini frumoase din mai toate orasele Romaniei, fotografii ale unor biserici deosebite, peisaje cu munti, lacuri, Delta Dunarii si cursul marelui fluviu, Marea Neagra. Utilizatorii romani au postat si descrieri vizuale ale unor locuri frumoase din Romania, aspecte pitoresti din viata rurala a satelor, locuri, parcuri, oameni, anotimpuri, traditii si obiceiuri culinare.

Unii romani au considerat potrivit sa impartaseasca celor de la The Guardian aspectele negative ale vietii in Romania. Asa a procedat utilizatorul „plmaidi”, care a posta o imagine din Bucuresti, ce surprinde un grup de muncitori ce asfalteaza un perimetru dintr-o strada. In acelasi timp, in fotografie se pot vedea doua autovehicule care trec peste stratul proaspat de griblura asfaltica fara a tine cont de munca lucratorilor. Postarea a fost intitulata „Mentalitate romaneasca”, iar cel care a trimis fotografia a adaugat si urmatorul comentariu, in limba engleza: „Acesta este doar un exemplu din adevarata Romanie.”

Alti utilizatori au trimis articole despre bunicii lor, in timp ce un roman a scris urmatorul mesaj scurt: „Just come and visit. Your prince does” („Veniti si vizitati-ne. Printul vostru o face.”)

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!