The Guardian: Primul roman în engleză al scriitorului Eugen Chirovici, un FENOMEN editorial global

Articol publicat in sectiunea Cultură, Diaspora, Poveşti româneşti pe data 17 octombrie 2015

Londra_Eugen Ovidiu Chirovici

Economistul, publicistul și scriitorul român Eugen Chirovici, în vârstă de 51 de ani, s-a mutat în Marea Britanie în urmă cu trei ani. Primul său roman în limba engleză, „The Book of Mirrors”/ „Cartea Oglinzilor”, va fi publicat în 2017, iar The Guardian s-a grăbit deja să scrie despre succesul global pe care îl va avea volumul. Chirovici a condus Marea Lojă Națională din România și a fost consilier al Consiliului de Administrație al BNR.

 

Cine este românul Eugen Chirovici

Scriitorul român Eugen Chirovici s-a mutat în Marea Britanie acum trei ani, pentru a fi aproape de fiul său, student la Cardiff. A scris primul roman în limba engleză, „The Book of Mirrors„/ „Cartea Oglinzilor”, o carte pentru care edituri importante din 23 de țări au cumpărat deja drepturile de publicare: Penguin Random House și Century din Marea Britanie, Simon and Schuster din SUA, Random House și Goldmann din Germania, Les Escales din Franța, Longanesi din Italia, precum și alte instituții din Spania, Olanda, Suedia, Norvegia, Danemarca, Finlanda și Brazilia. În România, cartea va fi publicată de Editura RAO, unde autorul are deja publicate numeroase titluri, scrie Adevărul.

—————————————

„Nu sunt sigur că realizez ce se întâmplă. Este foarte copleșitor și neașteptat.”

Eugen Chirovici, potrivit publicației britanice The Guardian

—————————————

În SUA, mai multe agenții i-au refuzat cartea, fără să îi dea explicații, iar prima agenție britanică la care a mers l-a acceptat imediat.  Agenția Peters Fraser and Dunlop descrie cartea ca un roman bine construit.

—————————————

„Nu ai ghici niciodată că este scris de cineva care nu are limba engleză ca limbă maternă.”

Reprezentanții agenției

—————————————

După ce agenția a trimis manuscrisul către edituri din alte țări, în urmă cu trei săptămâni, o editură din Italia a reacționat în doar trei ore, iar în Germania, în jur de 11 edituri s-au luptat pentru achiziționarea drepturilor. Se așteaptă să câștige o sumă din șapte cifre numai din ofertele de publicare, scrie publicația germană. 

 

Despre „Cartea Oglinzilor”

Acțiunea romanului are loc în zilele noastre și spune povestea asasinării unui profesor carismatic de la Princeton University, la sfârșitul anilor ‘80. Chirovici a declarat că s-a inspirat din stilul unor scriitori clasici, precum Ernest Hemingway, John Steinbeck și William Golding. Incipitul îl prezintă pe un agent literar din New York, care primește un manuscris parțial, numit „The Book of Mirrors”, în care autorul – un student la Princeton la vremea crimei – oferă indicii despre criminal.

Chirovici locuiește în orașul Reading din Marea Britanie, a scris 10 romane „literary mystery”, în , în ultimii 20 de ani, dar piața era prea mică pentru el ca să trăiască din banii câștigați, și a lucrat ca jurnalist, se arată pe site-ul publicației The Guardian. Între 1992 și 2000, Eugen Ovidiu Chirovici a ocupat succesiv funcțiile de redactor, șef secție, redactor-șef adjunct și redactor-șef al ziarului Curierul național și a colaborat cu posturi de radio și tv ca BBC, Europa Liberă și TVR, după cum scrie autorul pe site-ul personal. În 1989, a debutat în presa literară – România literară, Luceafărul, Vatra, Astra. Din 2003 până în 2010, a fost Mare Maestru al Lojei Naționale din România. Începând cu 2008, a ocupat funcția de consilier al Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României.

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!