The National Minimum Wage (salariul minim national)

Articol publicat in sectiunea Muncă pe data 22 iunie 2009

Aproape toti cei care lucreaza in Marea Britanie au dreptul legal de a beneficia de un nivel minim de remunerare, denumit National Minimum Wage (NMW – salariul minim national). Daca sunteti platit sub sumele specificate de acesta, atunci puteti contacta Pay and Work Right pentru a beneficia de ajutor confidential.

 

Ce este NMW?

NMW reprezinta suma minima pe ora cu care poate fi platit un lucrator pe teritoriul Marii Britanii. Cu putine exceptii, el se aplica tuturor categoriilor de angajati, inca din clipa in care acestia parasesc bancile scolii. Rata NMW este revizuita anual, orice schimbari avand loc in luna octombrie a fiecarui an.

Toti angajatorii sunt obligati sa plateasca NMW angajatilor care se califica pentru el si nu exista niciun fel de exceptie legata de tipul sau marimea angajatorului. De asemenea, nici locul de pe teritoriul Marii Britanii in care va desfasurati activitatea nu face vreo diferenta in ceea ce priveste NWM care vi se cuvine.

 

Categorii de personal indreptatite la NWM

Majoritatea angajatilor din Marea Britanie, incepand cu cei care de-abia au parasit bancile scolii, au dreptul de a fi platiti macar cu rata NWM. Nu conteaza daca:

– sunteti platit saptamanal sau lunar, in cecuri, numerar sau sub o alta forma;

– lucrati full-time, part-time sau sub o alta forma de lucru;

– lucrati la sediul angajatorului dumneavoastra sau detasat in alta parte.

Sunteti indreptatit sa primiti un salariu echivalent cu NWM chiar daca semnati un contract prin care sunteti de acord sa primiti o remuneratie mai mica, indiferent daca acest lucru s-a facut cu acordul dumneavoastra sau daca angajatorul a insistat sau amenintat sa acceptati o astfel de conditie. Un astfel de contract nu are niciun fel de efect legal, angajatorul fiind obligat sa va plateasca in conditiile stipulate de lege.

 

Categorii de personal care nu beneficiaza de NMW

– in situatia in care sunteti self-employed. Daca va aflati sub acest statut, atunci nu puteti primi o remunerare sub conditiile impuse de NMW. Daca dumneavoastra credeti ca sunteti un angajat al patronului, dar acesta va spune ca statutul dumneavoastra este acela de self-employed, atunci este la latitudinea sa sa dovedeasca acest lucru, cel mai probabil in fata tribunalului muncii sau al unui tribunal civil;

– directorii de companii. Daca sunteti director de companie, atunci dumneavoastra sunteti cel care faceti legea in birou. Trebuie spus ca nu sunteti indreptatit sa beneficiati de conditiile impuse de NMW daca detineti acest post. Daca aveti un contract de angajare sau de muncitor cu firma respectiva, atunci veti putea beneficia de conditiile NMW pentru acel contract, dar nu si pentru situatia de sef de birou. Daca nu stiti foarte bine ce statut vi se potriveste in postura in care sunteti, poate ca ar fi bine sa apelati la un sfat legal.

– anumiti ucenici. Daca aveti sub 19 ani si sunteti ucenic, atunci nu puteti beneficia de conditiile impuse de NMW. De asemenea, daca aveti peste 19 ani, sunteti ucenic, dar sunteti in primul an de ucenicie, nu puteti beneficia de conditiile de salarizare impuse de NMW.

 

Ratele curente NMW

Exista diferite nivele ale NMW, fiecare depinzand de palierul de varsta. De la 1 octombrie 2008, ratele NMW sunt urmatoarele:

– adulti (persoane de minim 22 de ani) – 5,73 lire pe ora;

– angajati intre 18-21 ani – 4,77 lire pe ora (cunoscuta sub numele de rata de dezvoltare);

– tineri – 3,53 lire pe ora (cunoscuta sub numele de rata de tinerete).

Un muncitor tanar este considerat ca fiind o persoana care este suficient de in varsta pentru a parasi scoala, dar care este mai tanara de 18 ani. Trebuie spus ca varsta minima la care puteti parasi scoala pentru a va angaja este de 16 ani.

 

Unde puteti obtine ajutor

The Pay and Work Right va poate pune la dispozitie ajutor confidential, ca si sfaturi legate de NMW si trebuie spus ca poate face acest lucru in aproape 100 de limbi. Daca nu sunteti platit sub conditiile NMW, puteti adresa o plangere online la https://payandworkrights.direct.gov.uk sau la telefon 080 0917 2368.


Etichete: , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!