The Scotsman scrie despre Zilele Culturii Române la Edinburgh

Articol publicat in sectiunea Cultură, UK, despre români pe data 11 octombrie 2015

Scotia_zilele-culturale-romane-la-edinburgh-2015

Zilele Culturii Române la Edinburgh (10-17 octombrie 2015) înseamnă o săptămână plină de evenimente româneşti, de la concerte de muzică clasică sau electronică la proiecţii de film, de la seri de teatru și de literatură la demonstraţii gastronomice, organizate de Institutul Cultural Român din Londra și partenerii săi în cea de-a doua capitală culturală a Marii Britanii.

Festivalul propune un program caleidoscopic, cu un format similar Zilelor Culturii Române la Reykjavik (din 2013) şi  Zilelor Culturii Române la Dublin (din 2014), ce pune în valoare diversitatea şi vitalitatea culturii române contemporane, susţinut de protagonişti de prim rang ca Remus Azoiţei, Amalia Ciolan, Radu Jude, Dan Lungu, Dan Piţa şi Eduard Stan, împreună cu prestigioşi interlocutori britanici precum Mark Cousins, Richard Demarco, Peggy Hughes şi James Meek.

Într-un articol semnat de Jane Bradley, The Scotsman vorbeşte despre festivalul de o săptămână pe care România, „o ţară poate mai degrabă cunoscută pentru legătura ei cu personajul Dracula şi a poveştilor cu vampiri îngrozitori”, îl organizează în capitala scoţiană, „prin care caută să-şi etaleze largul spectru cultural”.

Bradley trece în revistă evenimentele româneşti ce urmează să aibă loc timp de o săptămână, începând de sâmbătă, ce includ filme româneşti, muzică, atât clasică cât şi contemporană şi literatură, citându-l totodată şi pe Dorian Branea, directorul Institutului Cultural Român de la Londra, care a declarat:

—————————————

„Este cea mai mare celebrare a culturii româneşti realizată vreodată în Scoţia. Vrem să vorbim despre România culturală, România minunată, România uimitoare.”

—————————————

Festivalul de Film de la Londra

ICR ne informează că zilele acestea vor rula la Londra trei noi producții româneşti de film, acestea fiind incluse în programul celei de-a 59-a ediții a Festivalului Internațional de Film BFI de la Londra, alături de alte 235 de filme din 57 de țări. Filmele românești selectate sunt „Aferim!” de Radu Jude, „Un etaj mai jos” de Radu Muntean și „Box” de Florin Șerban. Acestea vor fi proiectate în premieră britanică, în seriile tematice „Journey”, „Dare” și respectiv „Love”.

„Aferim!” va fi proiectat pe 9 şi 10 octombrie, „Un etaj mai jos” pe 12 şi 14 octombrie, iar „Box” pe 16 şi 17 octombrie.

Mai multe detalii pentru ambele evenimente puteţi găsi pe icr-london.co.uk.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!