Theresa May: Articolele despre infractori români, doar „o sperietoare”

Articol publicat in sectiunea UK, despre români pe data 14 octombrie 2013

Ministrul britanic de interne Theresa May a negat existenţa unei creşteri ameninţătoare a numărului infracţiunilor comise de români în Regatul Unit, contrazicând astfel numeroase articole publicate în acest sens de cele mai importante publicaţii care apar la Londra.

Ea a condamnat, de asemenea, avertismentele cu aceeaşi tentă lansate de către liderii partidului naţionalist britanic UKIP (UK Independence Party), cu referire la numărul mare de români şi bulgari ce ar urma să se îndrepte spre Marea Britanie după 1 ianuarie 2014.

 

Infractori pe calea aerului

Ofertele cu bilete de avion la preţ redus practicate de companiile aeriene în Europa sunt „vânate” de grupuri organizate de infractori români care urmăresc să ajungă în Marea Britanie pentru a fura, au susţinut jurnaliştii de la tabloidul Daily Mail în ediţia din 3 octombrie. Peste 230 de astfel de reţele infracţionale acţionează în prezent la nivelul Regatului Unit, conform agenţiei europene de combatere a criminalităţii Europol, se mai arată în acelaşi articol.

Hoţi de buzunare şi fraudatori de carduri bancare originari din România cumpără bilete de avion dus-întors, cu preţ redus şi în decursul aceleiaşi zile, doar pentru a comite infracţiuni pentru câteva ore, în marile oraşe britanice. În consecinţă, poliţiştii sunt incapabili să acţioneze pentru identificarea autorilor acestor fapte, a declarat Rob Wainwright, directorul Europol. Afirmaţiile sale au fost citate imediat în cotidienele The Times şi Daily Mail, ele fiind apoi preluate şi de alte publicaţii care apar în Marea Britanie.

Din numărul total de doar 68.000 de români care trăiesc oficial în Regatul Unit, poliţiştii au arestat în ultimii 5 ani 28.000 de cetăţeni originari din România pentru activităţi infracţionale, pretinde Daily Mail. În plus, românii şi bulgarii sunt responsabili pentru 90% din fraudele cu carduri bancare comise în întreaga Europă, a mai susţinut directorul Europol, conform aceleiaşi publicaţii.

 

Europa, împărţită între români şi bulgari

„Ne-am confruntat cu acest fenomen al grupărilor infracţionale care se deplasează pe calea aerului cu precădere în ultimii 2-3 ani. Am identificat grupuri de acest fel originare din Lituania, Polonia sau România, operând în peste 20 de state din Uniunea Europeană. Infractorii folosesc zborurile low-cost, comit cu rapiditate câteva furturi şi dispar cu avionul următor. Echipele de poliţişti sunt incapabile să intervină în astfel de cazuri”, a explicat Rob Wainwright.

Directorul Europol afirmă că românii sunt cei care controlează 6,7 din grupurile organizate de infractori care operează la nivel continental. Experţii susţin că această cifră este exagerat de mare pentru o ţară ca România cu o populaţie de 21 milioane locuitori. Ei au mai precizat, în cadrul aceluiaşi articol din Daily Mail, că această modalitate de a comite infracţiuni a separat Europa în două zone delimitate printr-o linie imaginară care uneşte oraşul Gdansk din Polonia de capitala Portugaliei, Lisabona. Grupurile de infractori români acţionează în zona de nord astfel demarcată, în timp ce bulgarii preferă să-şi desfăşoare activitatea în partea de sud.

 

Ziarele, contrazise de ministrul de interne

„Theresa May neagă afirmaţiile alarmante privind un presupus val de infracţionalităţi comis de români la Londra”, punctează cotidianul The Guardian în ediţia sa din 7 octombrie. Ministrul de interne britanic a subliniat că numărul de infracţiuni comise în regat de imigranţi este în deplină concordanţă cu reprezentarea procentuală a acestora în structura populaţiei în capitala Regatului Unit. „Aproximativ o treime din faptele infracţionale săvârşite la Londra au ca autori imigranţi, în timp ce străinii reprezintă tot o treime din numărul total al locuitorilor metropolei”, a afirmat ministrul în cadrul emisiunii Andrew Marr Show, difuzată pe canalul televiziunii naţionale BBC One, duminică, 6 octombrie.

Precizările sale au fost făcute imediat după ce mai multe publicaţii au transmis informaţii conform cărora un val de infracţiuni cu autori români ar urma să se petreacă pe întinsul Marii Britanii. Ziarele citau ca sursă a acestor declaraţii conducerea Europol, o organizaţie de combatere a criminalităţii la nivel european.

 

Marea Britanie, infracţională

Aproximativ 5.500 de grupuri infracţionale organizate acţionează în prezent pe teritoriul Regatului Unit, conform celor mai recente informaţii date publicităţii de reprezentanţii poliţiei. Acestea includ circa 37.000 de membrii, dintre care 7.400 de infractori periculoşi proveniţi din rândurile imigranţilor.

Ministrul de interne Theresa May a confirmat în cadrul emisiunii Andrew Marr Show extinderea la nivelul întregii ţări a unui proiect pilot aplicat până acum doar în Londra, prin care străinii suspectaţi că au comis infracţiuni vor fi preluaţi de echipaje mixte formate din poliţişti şi ofiţeri pe probleme de imigraţie. Aceştia vor face verificări imediate pentru a afla dacă cei suspectaţi au mai suferit condamnări în alte state, dacă sunt daţi în urmărire internaţională sau dacă se află ilegal în această ţară. Iar cei care au cazier şi au mai desfăşurat activităţi infracţionale vor putea fi deportaţi pe baza unei proceduri facile, fără a mai putea trece ulterior graniţa Regatului Unit pentru următorii 10 ani.

Peste 1.000 de infractori din rândul imigranţilor au fost deportaţi în acest fel în ultimele luni numai de pe raza capitalei Marii Britanii, a mai precizat ministrul de interne.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!