Timbrul de mediu, transformat în taxă anuală

Articol publicat in sectiunea Social pe data 24 iunie 2016

Deputații din Comisia Juridică au dezbătut un proiect de lege inițiat de 40 de parlamentari din tot spectrul politic prin care se propune ca timbrul de mediu pentru autoturisme să fie transformat în impozit anual. Dacă va ajunge lege, cei care vor înmatricula mașini mai vechi vor fi dezavantajați, notează Economica.net.

Proiectul a fost respins de Senat, dar are avizul Consiliului Legislativ, iar Camera Deputaților este for decizional.

Concret, proiectul prevede ca timbrul de mediu să fie mai mic și să se plătească în fiecare an, la administrația locală. În calculul său, se va ține cont în continuare de emisiile de noxe, dar se va aplica un coeficient de ajustare, care va crește progresiv cu vârsta mașinii, timp de 14 ani, după care va rămâne fix.

Practic, pentru mașinile de la euro 3 în sus, în primul an de la înmatriculare se va plăti actualul timbru de mediu, dar ajustat cu un coeficient de 0,00075. Pe măsură ce trec anii, acest coeficient va crește (deci va crește implicit și valoarea taxei de mediu), urmând ca în al 14-lea an acest coeficient de ajustare să ajungă la 0,12091, și să rămână așa în fiecare an care va urma, până când mașina va fi scoasă din uz.

Și pentru mașinile mai jos de euro doi inclusiv se va aplica același sistem de plată anuală, cu același coeficient de ajustare, aplicat la modul în care se calculează acum timbrul de mediu, în funcție de cilindree și de valorile actuale (euro pe centimetrul cub).

Odată cu aplicarea acestui sistem, vor plăti impozite anuale de mediu mai mari cei care își înmatriculează mașini mai vechi, o filosofie diferită față de cea actuală, în care se acordau reduceri progresive în funcție de vechime. Pe de altă parte, „suma de achitat la înmatriculare devine suportabilă pentru proprietarii de autovehicule, iar circuitul autovehiculelor în piață va fi deblocat”, spun inițiatorii proiectului de lege.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!