Tinerii medici vor salarii decente

Articol publicat in sectiunea Social pe data 15 iulie 2016

Colegiul Medicilor București (CMB) susține că problemele care îi fac pe mulți doctori să plece din țară nu pot fi rezolvate cu paliative, cum ar fi cazarea în locuințe sociale date de primărie sau mese gratuite la cantina de spital, ci cu venituri decente, care să le permită întreținerea familiei încă de la intrarea în rezidențiat.

„Problemele cu care se confruntă medicii, cu atât mai grave în cazul rezidenților și medicilor tineri, necesită o rezolvare sistemică, la nivel național. Aceste probleme, care îi fac pe mulți doctori să plece în străinătate, nu pot fi rezolvate cu paliative, la nivelul autorităților locale, ori a managerilor de spital. Cazarea în locuințe sociale, de către primărie, sau oferirea unor mese gratuite la cantină, de către spital, sunt forme de asistență socială pentru persoane defavorizate, nu soluții pentru a păstra în țară profesioniști căutați pe piața muncii din statele dezvoltate”, spune conducerea Colegiului Medicilor București, potrivit News.ro.

CMB subliniază că medicii nu vor ajutoare, ci recunoașterea rolului pe care îl au în societate și respectarea statutului pe care îl are această profesie în lumea civilizată. Organizația profesională mai spune că industria, domeniul bancar sau comerțul oferă tinerilor salarii decente, care le permit achiziționarea unei locuințe după trei-cinci ani de studio și se întreabă cum ar putea să fie o soluție pentru tinerii medici locuința socială, oferită temporar de primărie, după 9-12 ani de studiu.

Din 2007 și până în 2015, peste 14.000 de doctori români erau în evidențele organizațiilor profesionale din statele Uniunii Europene în care lucrează. Potrivit datelor Colegiului Medicilor din România, anual intră în sistem 3.000 de medici și ies aproximativ 3.500, prin migrație, pensionare și deces.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!