Tinerii se văd antreprenori

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 11 martie 2016

Doi din zece tineri cu vârste între 18 și 24 de ani își doresc să devină antreprenori în următorul an, însă văd ca principale obstacole birocrația Fiscului, nivelul mare al taxelor la bugetul de stat și accesul la finanțare, potrivit unui studiu realizat de GfK România, citat de Mediafax.

Tinerii sunt interesați cel mai mult să facă afaceri în domeniul comerțului (26%), agriculturii (18%) și în serviciile profesionale (16%).

Dintre tinerii cu vârsta între 18 și 24 de ani, 59% sunt bărbați, iar 67% au educație medie, jumătate dintre respondenți fiind deja salariați, indică studiul companiei de cercetare de piață realizat la comanda Romanian Business Leaders.

Persoanele intervievate consideră că nivelul taxelor către stat și al impozitelor locale, birocrația ANAF și accesul la finanțare reprezintă cele mai mari piedici în dezvoltarea unei afaceri.

Alte motive invocate de tineri în teama de a deschide o afacere sunt lipsa cunoștințelor despre cum să o începi și să o conduci, starea proastă a economiei locale, dar și lipsa de stabilitate în politică, referindu-se la schimbarea guvernului și a reglementărilor date de către acesta.

Promovare rapidă

Pe de altă parte, nivelul așteptărilor tinerei generații este mult prea ridicat, rezultatul fiind că ei nu se poziționează la un job pe o perioadă mai mare de timp, ci își doresc o promovare imediată.

„Tinerii nu au răbdare să facă ucenicia, așa cum se făcea odată, când cei care erau la început de drum își acordau în jur de doi ani ca să învețe într-o companie. În prezent însă tinerii vor să fie promovați și să li se mărească salariul încă după primele luni de muncă”, este de părere Alexandra Urșeanu, executive manager în cadrul firmei de consultanță în resurse umane Hart Counsulting.

În același timp, studiile arată că aproape 70% din angajații care își schimbă locul de muncă invocă o relație defectuoasă cu managerul direct.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!