Tinute romanesti la Saptamana Modei de la Londra

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Poveşti româneşti pe data 20 ianuarie 2014

Londra_Florin Dobre_designer1

Artistul si totodata designerul Florin Dobre a prezentat cea mai noua colectia a sa, „Follow the White Rabbit”, pe 9 ianuarie, la Saptamana Modei Masculine de la Londra. Evenimentul a avut loc la Red Gallery, binecunoscuta pentru promovarea emergentei artistilor autentici.

Prin colectia sa, designerul roman doreste sa promoveze valorile autentice romanesti ca valori universale, in aceste timpuri cand stereotipurile si prejudecatile din exterior tind sa le acopere. Colectia este o metafora a gandirii utopice a designerului pentru o reinventare a elegantei masculine neatinsa de influenta sufocanta a mass marketului.

 

De la Paris la Londra

Dupa prezentarea colectiei „Panta Rhei” la Paris, ultima colectie „Follow the White Rabbit” care a fost prezentata la Londra de designerul roman pastreaza credinta in valorile fundamentale ale vietii si trairea in adevar, prin spiritualizarea calatoriei ca indivizi intr-o lume tot mai materialista. Inspirat dintr-o calatorie la Londra, designerul a creat in aceasta colectie un personaj masculin prins intre ritmurile rapide ale Londrei de azi, inconjurat de haosul lumii moderne si supus compromisurilor zilnice, dar care tanjeste dupa adevar.

Potrivit designerului, acestui barbat nu-i place viteza infernala a modernitatii in care traieste, care-i da sentimentul de cadere in gol, nu ii plac cele 100 de mail-uri pe care trebuie sa le citeasca si sa le trimita zilnic, nici materialismul lumii care il sufoca si ii distruge cautarile spirituale. De aceea se intoarce la ritmurile vietii, personajele si eroii Londrei din cartile copilariei. Astfel, isi regaseste inocenta, bucuria de a trai, isi echilibreaza ritmul interior al vietii si cauta drumul spre adevar.

Claudiu Panaite, colaboratorul lui Florin, a declarat pentru Diaspora Romaneasca: „A fost o experienta foarte deosebita pentru ca a fost prima prezentare de moda a lui Florin in Londra. Toata echipa a fost foarte stresata, pentru ca s-a muncit mult si ne-am dorit sa iasa totul perfect. Atmosfera a fost una placuta, mai ales ca ne-am aflat intr-una din cele mai artistice zone ale Londrei. Colectia a fost primita chiar foarte bine. Am discutat cu unul dintre invitatii speciali care au fost prezenti pe tot parcursul evenimentului si care ne-a spus ca prezentarea lui Florin a fost cel mai bun show de acolo, cea mai buna prezentare cu care se putea inchide Saptamana Modei Masculine de la Londra. Publicul a fost incantat de ideea foarte fresh si plina de energie.”

 

Inspirat din „The Matrix”

Titlul colectiei este inspirat din filmul „The Matrix” si exprima viziunea designerului roman privind calea ce trebuie urmata, dar si gasirea adevarului. „Personajul principal avea de ales intre doua pastile, una albastra si una rosie. Cea rosie arata realitatea, iar personajul ar fi intrat intr-o lume mai dura, iar cealalta pastila, cea albastra, este pilula petrecerii. Este vorba de a ne distanta de aceste realitati, de a lua pauza si de a ne juca, de a ne distra si de a crea o noua prospetime in viata. Acesta a fost si mesajul colectiei”, a declarat, pentru Diaspora Romaneasca, Claudiu Panaite.

——————————

„Urmarind Iepurele Alb ajungi la pilula albastra, pilula adevarului… Viteza in care traim azi ne face sa gonim spre ziua de maine, doar ca sa ne trezim sa gonim si mai tare, intr-un continuu gri cenusiu al zilelor egale una cu alta. Calatoria vietii nu trebuie sa fie anosta, ci plina de bucuria de a ne gasi propria cale spirituala, iar fiecare moment sa-l traim cu intensitate maxima.”

Florin Dobre, designer

——————————

 

Colectia „Follow the White Rabbit”

Londra_Florin Dobre_designer

Colectia are 21 de tinute care se compun din pardesiu, pantalon si ghete croite aproape identic ca forma si structura, in tonuri neutre in partea superioara si viu colorate in cea inferioara. Forma siluetei este clasic masculina, dar cu o dinamica moderna ce pastreaza esenta copilareasca a aventurii, umorul si ironia subtila a personalitatii designerului. „Materialele in sine au fost foarte interesante, deoarece multe dintre ele au fost create in colaborare cu Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti, cu studentii departamentului de Moda din cadrul Facultatii de Arte Decorative si Design, care au creat o mare parte din printuri, sub tutela lui Florin, si care au adus o nota de prospetime. La baza tinutelor este o selectie de matasuri si materiale prelucrate care pot fi foarte diverse: bumbac cu catifea sau matase cu voal. Materialele au creat un caracter propriu pentru fiecare tinuta. Multa lume din audienta a fost foarte exaltata de show, iar londonezii au primit colectia cu bratele deschise”, spune Claudiu Panaite.

 

Despre Florin Dobre

Florin Dobre este singurul designer de arta din Romania, axat exclusiv pe tinuta masculina. In creatiile aparent non-conformiste ale designer-ului se gaseste adevarata arta a modei, exprimata prin reconfigurarea libera a stilului vestimentar si reconversia dress code-ului masculin.

———————————–

„Nu ma ghidez dupa tendinte, ci ma bazez pe feeling si pe dorinta de a fi liber. Clientii vin la mine sa le ofer idei pentru propriul stil de viata.”

Florin Dobre, designer

———————————–

Autor articol: Oana Padureanu
Etichete: , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!