Tipuri de conturi bancare

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii pe data 10 octombrie 2010

Diferitele tipuri de conturi bancare ofera si avantaje diferite – cum ar fi cecurile, cardurile de credit, posibilitatea de a depasi limita de creditare si altele. Trebuie doar sa-l gasiti pe cel care vi se potriveste cel mai bine.

Toate conturile bancare sunt bazate pe un depozit, ceea ce inseamna ca pentru fiecare lira depusa veti primi inapoi cel putin aceeasi suma, asta daca banca sau societatea de creditare (building society) nu va intra in faliment.

Exista doua tipuri de conturi bancare care va ajuta sa va controlati cheltuielile zilnice: contul bancar obisnuit si contul curent. De asemenea, banca va ofera si o serie intreaga de alte tipuri de conturi, destinate economiilor pe termen mediu sau lung. Conturile de economii sau conturile „la termen” platesc o dobanda mai ridicata decat cea existenta in cazul conturilor obisnuite.

 

Contul bancar obisnuit (Basic bank account)

Acesta ofera o metoda avantajoasa de a va pastra sumele de care aveti nevoie in viata de zi cu zi.

La un astfel de cont nu veti primi un carnet de cecuri si nici nu veti putea scoate din el mai multi bani decat ati depus („go overdrawn”). Din acest motiv, contul acesta este mai mult decat util celor care se tem sa nu cheltuiasca mai multi bani decat isi permit.

 

Caracteristici comune

 • Puteti primi diferite sume (puteti aranja ca salariul, pensia de stat, taxele returnate sau diversele beneficii sa va fie livrate direct in el);
 • Puteti plati facturile;
 • Puteti obtine un card de plata gratuit (acesta poate fi folosit pentru a retrage diferite sume de la bancomat) si un card de debit cu care sa platiti facturi sau la magazine, numai ca fiind vorba de un cont de baza, aceste carduri vor fi limitate la sumele care exista pe ele;
 • Va permite sa platiti facturile automat din cont (direct debit), fara a mai avea grija lor;
 • Se comporta ca un cont de trecere catre un alt tip de cont, cel curent.

Acest tip de cont nu va va permite sa depasiti suma existenta in el cu mai mult de 10 lire.

De asemenea, vi se poate oferi:

 • un card de debit si posibilitatea de a plati la ordin;
 • un cont de economii in care sa pastrati sumele ramase.

Acest lucru inseamna ca puteti pastra o anumita suma de bani in acel cont pana ce aceasta va fi folosita pentru a plati o factura sau altceva.

Un astfel de cont este util daca sunteti decis sa nu cheltuiti mai mult decat aveti si daca nu doriti sa treceti prin verificarile facute de banca pentru a deschide un cont curent.

 

De verificat inainte de a deschide contul

Bancomate: Cate puteti folosi fara sa fiti taxat?

Filiale: Aveti nevoie de una apropiata de locul in care munciti sau locuiti? (unele conturi de acest tip va vor permite sa retrageti diferite sume doar de la un anumit bancomat sau oficiu postal, asa ca este bine sa verificati acest lucru)

Oficii postale: Aveti nevoie de un cont care sa va permita sa platiti sau sa incasati un cec prin intermediul unei filiale a unui oficiu postal? Verificati daca banca va ofera aceasta posibilitate.

Dobanda: Vedeti care este dobanda anexata contului, pentru a sti cat veti castiga prin acest cont.

Plata facturilor: Acest cont va permite sa platiti cu usurinta facturile curente? Toate conturile ofera optiunea de debit direct.

Unele banci ofera carti de debit si posibilitatea de a plati la ordin.

 

Contul curent (Current account)

Conturile curente pun la dispozitia utilizatorilor mai multe optiuni decat conturile obisnuite.

 

Caracteristici comune

 • Primiti bani; BACS (Bankers’ automated clearing service) este facilitatea care accepta plati direct in contul dumneavoastra, cum ar fi cele de la angajator sau care va permite sa faceti chiar dumneavoastra depuneri in contul unei alte persoane;
 • Platiti facturile;
 • Vi se ofera un card de plata;
 • Vi se ofera un card de debit (unele permit realizarea platilor fara sa va fie verificat contul);
 • Va permite sa va puneti la punct debitele directe (plata automata a unor facturi direct din contul dumneavoastra) si ordine de plata (din contul dumneavoastra se poate face regulat o plata catre o alta persoana);
 • Primiti un carnet de cecuri si un card de garantie (acesta facand din cecuri un instrument acceptat oriunde);
 • Vi se permite sa dispuneti de o depasire a contului, banca oferindu-va posibilitatea de a depasi contul pana la o anumita suma; acest lucru va trebui discutat in prelabil, pentru ca in acest caz se aplica unele taxe si veti plati suplimentar daca depasirea facuta nu a fost stabilita anterior.

Contul mai ofera:

 • dobanda pentru sumele existente in cont, dar aceasta este de obicei una mica;
 • servicii speciale, de exemplu posibilitatea de a trimite bani peste hotare sau de a incasa cecuri straine, insa de cele mai multe ori se va percepe o taxa.

Acest cont este util pentru dumneavoastra daca vreti de la el ceva mai mult decat va poate oferi un cont obisnuit.

 

De unde pot obtine un cont curent?

 • De la orice banca;
 • De la unele societati de creditare (building societies);
 • De la unele banci care nu dispun de filiale si cu care veti stabili detaliile prin telefon, posta sau internet.

 

De verificat inainte de a deschide contul

Bancomate: Cate puteti folosi fara sa fiti taxat?

Filiale: Aveti nevoie de una apropiata de locul in care munciti sau locuiti?

Oficii postale: Aveti nevoie de un cont care sa va permita sa platiti sau sa incasati un cec prin intermediul unei filiale a unui oficiu postal?

Dobanda: Unele banci platesc dobanda daca depuneti in cont sume de bani regulat sau daca mentineti balanta contului peste o anumita limita. Atentie, nivelul dobanzii difera de la banca la banca.

Depasirea de cont (overdraft): Majoritatea bancilor va vor permite depasiri autorizate pana la o anumita suma, fara ca acestea sa fie taxate. Dar va vor taxa pentru depasirile neautorizate (overdrowns).

Depasiri neautorizate (overdrowns): Majoritatea bancilor va vor taxa, in plus fata de dobanda, daca depasiti limita fara a fi autorizati pentru acest lucru sau daca treceti de suma autorizata. Depasirea neautorizata a limitei in mod regulat va poate afecta istoria creditului (credit history).

Telefon/Online banking (servicii bancare prin internet): Contul va permite sa va folositi de el prin intermediul internetului sau al telefonului?

 

Contul de economii (Savings account)

Bancile ofera o multitudine de variante de conturi de economii. Principalele diferente intre acestea stau in rapiditatea cu care va puteti lua banii, suma minima necesara pentru a mentine contul deschis si tipul si rata dobanzii care se plateste.

Multe cooperative de credit (credit unions) va vor oferi posibilitatea unui cont de economii, prin intermediul caruia puteti depune si scoate diferite sume. De asemenea, aveti posibilitatea ca anumite sume sau salarii sa va fie depuse direct in astfel de conturi (Credit Union accounts).

Unele dintre acestea ofera si varianta de a plati o anumita suma saptamanal sau lunar, urmand ca din aceasta sa fie platite facturile.

 

Caracteristici comune

 • Va da o anumita dobanda pentru suma depusa;
 • De asemenea, va poate fi oferit un carnet de economii (passbook) sau acces la suma existenta in cont prin intermediul unui bancomat.

Un astfel de cont poate fi bun pentru a pastra banii in ideea unei achizitii sau cheltuieli anume (de exemplu, o vacanta, o masina sau un depozit pentru casa dumneavoastra), cazuri in care va trebui sa beneficiati de sumele respective intr-un timp rezonabil de scurt.

 

De verificat inainte de a deschide contul

Tipul de cont.

Investitia minima: Cati bani trebuie sa depuneti pentru a deschide contul?

Accesul la bani: Puteti scoate oricand bani din cont sau trebuie sa notificati in prealabil?

Dobanda: Care este ea si cat de des o veti primi?

Acces printr-o filiala, telefon sau internet: Unele conturi permit doar accesul prin intermediul postei sau al internetului.

 

Atentie

Este indicat sa intrebati daca este vreo taxa inainte de a retrage bani dintr-un bancomat plasat intr-un magazin (de exemplu, off lincence-uri).

Nu cedati daca operatorul bancar insista sa deschideti un cont pe care nu credeti ca puteti sa-l suportati financiar.


Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!