Tirist român şi încărcătura ilicită de imigranţi

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Imigranţi în UK, Transport pe data 12 iunie 2015

imigrant-acrobatic-tirist-roman

Participanţi la trafic în regiunea englezească Cotswold au fost de-a dreptul şocaţi şi indignaţi să vadă cum un grup de imigranţi ilegali sar, unul după altul, în plin trafic, din spatele unui tir, printr-o tăietură mare făcută în prelata tirului. Scena cu întâmplarea a fost înregistrată pe telefoanele mobile ale martorilor.

 

Tir plin (cu) ochi

Nefericitul tirist care şi-a văzut tirul vandalizat a devenit imediat ţinta poliţiei, care l-a arestat pe baza suspiciunii de trafic de imigranţi ilegali. Tirul era înmatriculat în România, iar şoferul era român.

Nouă imigranţi ilegali, transportaţi cu tirul românesc, au fost şi ei reţinuţi în scurt timp. Indignarea este cu atât mai mare cu cât aceştia au ieşit din tir la aproximativ 200 de mile de Dover, locul pe unde tirul intrase în UK, coborând în apropierea unui sat pitoresc dintr-o zonă superbă, în inima Angliei. Sperietoarea imigranţilor ilegali este cu atât mai groaznică cu cât se apropie tot mai tare de casa englezului obişnuit.

La Calais, portul francez de unde imigranţii ilegali speră să-şi croiască drum spre Marea Britanie, presiunea asupra graniţelor devine tot mai mare, gărzile neputând face faţă torentului zilnic de imigranţi care încearcă să-şi forţeze intrarea, cel mai adesea ascunzându-se în tirurile care traversează Canalul Mânecii.

Conform express.co.uk, numărul săptămânal de imigranţi ilegali care se înghesuie în încărcătura maşinilor de marfă pe ruta Calais – Dover a crescut foarte mult comparativ cu anul trecut, de la 150 de persoane pe săptămână, la 350.

 

Polonezi prinşi în aceeaşi capcană

Patru tiruri poloneze venite din Olanda au fost ţinta imigranţilor ilegali săptămâna trecută. Din total de 68 de persoane pătrunse în cele patru tiruri, două femei erau însărcinate, iar două alte persoane erau minore. Imigranţii erau cetăţeni afgani (35 dintre ei), chinezi (22), vietnamezi (10) şi ruşi (unul singur). Ei au fost descoperiţi la portul internaţional Harwich din Essex. O parte dintre aceste persoane au cerut imediat azilul sau vize de UK, urmând ca Home Office-ul să le investigheze validitatea, însă 15 dintre ei au fost deja deportaţi către ţara de origine.

Cei patru şoferi de tir au fost de asemenea arestaţi pentru suspiciune de trafic de persoane, până pe data de 2 iulie aceştia fiind eliberaţi pe cauţiune.

 

Imigranţi ameninţători

Unele tiruri cu direcţia UK au fost asaltate chiar şi violent de către imigranţii ilegali. Un număr de tirişti au raportat că au fost ameninţaţi cu cuţitul, au fost bătuţi cu bâtele de baseball şi că li s-au vandalizat vehiculele de către imigranţii ilegali.

Kevin Hopper, un director al unei importante firme de transport internaţional, consideră că este doar o chestiune de timp până ca un prim tirist să ajungă să fie ucis în urma unei astfel de întâmplări.

Iar ameninţarea din partea imigranţilor este atât de mare la Calais, încât unii transportatori au ajuns să evite docurile franceze, ceea ce înseamnă că tiriştii trebuie să ocolească, transportul lor devenind mai scump.

John Murdue, un tirist de 50 de ani, a împărtăşit povestea lui: „Un coleg de-al meu a fost ameninţat de un imigrant cu cuţitul, cuvintele lui exacte fiind <<Te voi omorî. Nu-mi pasă de nimic!>> Este un coşmar, în special când stăm în trafic pe autostradă. Atunci suntem asaltaţi de către imigranţi.”

Un altul, Michael Almela, de 46 de ani, a spus: „Când ne apropiem de Calais cu viteze mici, datorită traficului, atunci suntem atacaţi. Şi este extrem de înfricoşător când 100 de persoane îţi înconjoară tirul pentru a se urca în el. Eu pot pierde totul, însă ei nu au absolut nimic de pierdut.”

Steve Bowkett, un tirist de 50 de ani, a comentat şi el: „Imigranţii încearcă să intre în rulotele agăţate de vehicule, forţând uşi sau tăind prelatele de la încărcătura tirurilor. Stricăciunile pe care le fac aceştia sunt absolut groaznice, iar job-ul meu devine un coşmar”.

Atunci când tiriştii anunţă poliţia, formalităţile durează chiar şi şase ore, ajungând în situaţia ca marfa, atunci când când este perisabilă, să nu le mai fie acceptată la destinaţie. Şi, cum imigranţii nu sunt spălaţi adesea de mai multe zile, pot şi ei contamina alimentele, ceea ce duce la pierderi importante.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!