Titlu nobiliar onorific, acordat de regină unui român

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Cultură, Diaspora, Poveşti româneşti pe data 8 ianuarie 2016

uk-sir-radu-lupu

Pianistul Radu Lupu, unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni români la nivel internaţional, a fost distins de regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii cu titlul de Comandor al Imperiului Britanic, pentru „serviciile sale aduse muzicii”.

Titlurile onorifice britanice sunt înmânate de monarhul Regatului Unit al Marii Britanii, dar persoanele care primesc aceste tilturi sunt alese de comisii formate din funcţionari publici, pe baza nominalizărilor făcute de guvern şi de publicul larg.

Astfel, pianistul român Radu Lupu a fost distins cu acest titlu onorific, alături de alte personalităţi din toate domeniile, care au fost înnobilate în preajma Anului Nou de regina Marii Britanii şi cărora le vor fi înmânate aceste decoraţii în 2016, anunţă The Guardian.

Titlul de Comandor al Ordinului Imperiului Britanic (CBE) obţinut de român este mai slab decât cel de Cavaler sau Damă a Imperiului Britanic, dar mai important decât titlul de Ofiţer al Ordinului Imperiului Britanic (OBE), respectiv Membru al Ordinului Imperiului Britanic (MBE).

După obţinerea oricăruia din titlurile de mai sus, titularul va fi adresat cu „Sir” în cazul bărbaţilor, respectiv „Dame” în cazul femeilor, urmat de numele persoanei. Totuşi, acest titlu nu le conferă deţinătorilor un statut nobiliar, el fiind doar unul onorific, reprezentând un fel de răsplată pentru politicieni, diplomaţi şi funcţionari cu o carieră îndelungată, dar şi celebrităţi şi persoane necunoscute în afara comunităţii sau domeniului în care activează.

 

Pianistul Sir Radu Lupu

Ajuns la vârsta de 70 de ani, scrie Mediafax, Radu Lupu este în prezent unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni români la nivel internaţional. El a concertat la ediţia din 2013 a Festivalului „George Enescu”, care a fost deschisă printr-un concert susţinut de celebrul pianist român alături de orchestra Staatskapelle Berlin, dirijată de Daniel Barenboim.

Născut la Galaţi, pe 30 noiembrie 1945, pianistul Radu Lupu este artistul despre care s-a spus că „a adus cel mai aproape muzica de vorbire”, potrivit site-ului Festivalului Enescu.

Cântă la pian de la şase ani, iar în anul 1969 a debutat pe scena londoneză, înregistrând un mare succes cu interpretarea „Sonatei pentru pian op. 10 nr. 3”, de Beethoven. „A adus pe scenă ceea ce părea o întreagă experienţă de viaţă, cu alternanţele sale de dezolare şi mândrie. Muzica nu ar putea fi niciodată mai apropiată de vorbire”, a scris atunci jurnalistul Joan Chissell în prestigioasa publicaţie The Times.

Cariera lui Radu Lupu a continuat alături de cele mai prestigioase orchestre şi cei mai mari dirijori ai lumii.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!