Titus Corlățean, audiat la DNA în dosarul „Diaspora”

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Politică internă pe data 8 octombrie 2015

Titus Corlatean_alegeri 2014Fostul ministru de externe, Titus Corlățean, a fost audiat, la începutul acestei săptămâni, de procurorii DNA, în dosarul votului din diaspora. Acesta a spus că a oferit toate informațiile pe care procurorii i le-au cerut. Președintele Klaus Iohannis declara în noiembrie 2014 că dacă s-ar fi dorit, problemele ar fi putut fi remediate.

Titus Corlățean, fost ministru de externe și ex-ministru al justiției, a fost citat luni la DNA pentru a fi audiat în calitate de martor în dosarul „Diaspora”, dosar privind suspiciuni de corupție. „Am dat o declarație mai detaliată. Am dat toate detaliile care au fost solicitate. Am răspuns la întrebările procurorilor”, a spus Corlățean la ieșirea de la DNA.

Corlățean a fost audiat timp de patru ore, în dosarul „Diaspora”, cel în care procurorii verifică dacă românilor din străinătate le-a fost împiedicat în mod voit dreptul de a-și alege președintele, în 2014. Reamintim că la ambele tururi ale alegerilor prezidențiale, din 2 și 16 noiembrie, românii din străinătate au ieșit la vot în număr record, însă în mai multe capitale ale Europei, ei au fost siliți să stea la cozi uriașe, mii de oameni nemaiapucând să-și exercite dreptul constituțional la vot.

Fostul ministru de externe a declarat în repetate rânduri că responsabilii au acționat conform legii, însă deciziile luate atunci au dus la cozi interminabile la secțiile de votare din ambasade și la proteste pe străzile marilor capitale ale Europei, unde românii s-au simțit umiliți.

„Ceea ce am avut ca și conduită, aproape un an de zile, necomentând public și respectând regulile și procedurile, câtă vreme este în curs o anchetă in rem, voi face și de acum înainte până la soluția procurorilor. Dați-mi voie să respect această regulă”, a răspuns Corlățean la întrebările jurnaliștilor.

Fostul ministru de externe a fost audiat de procurorii anticorupție ca martor în dosarul votului din diaspora, la alegerile prezidențiale din 2014. Anchetatorii cercetează plângerile făcute de sute de români din străinătate, care au reclamat modul în care a avut loc votarea. În noiembrie 2014, cozi kilometrice au fost înregistrate în principalele capitale ale Europei. Mii de români au stat chiar și 24 de ore la coadă, ca să poată vota. Însă mulți nu au reușit să ajună la vot, pentru că au fost prea puține secții sau prea puține cabine în spațiile special amenajate în ambasade și consulate.

Procurorii anticorupție vor să afle dacă vreun oficial român se face vinovat de abuz în serviciu și împiedicarea exercitării dreptului la vot. Liviu Dragnea, șef interimar PSD: „Sper să nu fie nicio problemă, nu cred că Titus Corlățean a greșit cu ceva atunci când a fost ministru.”

După primul tur de scrutin, Titus Corlățean, ministru de externe și responsabil cu votarea în diaspora, a demisionat. În locul lui a fost numit Teodor Meleșcanu. Acesta nu a reușit ca între cele două tururi să suplimenteze numărul secțiilor sau măcar pe cel al cabinelor de vot. Tot acest scandal este acum investigat de DNA. Printre cei care vor fi chemați să dea explicații ar putea fi Teodor Meleșcanu, dar și premierul Victor Ponta.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!