Titus Corlățean scapă de urmărirea penală

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 17 iunie 2016

Titus Corlatean_alegeri 2014

Comisia Juridică a Senatului – alcătuită cu majoritate PSD –  a dat aviz negativ pentru cererea DNA de începere a urmăririi penale a senatorului PSD Titus Corlățean,  într-o ședință care a durat 20 de minute.

Cu cinci voturi împotrivă, trei contra și o abținere, fostul ministru de externe în perioada alegerilor din noiembrie 2014 a scăpat de urmărirea penală. El a susținut că suspiciunile asupra comportării sale cu ocazia alegerilor au fost nefundamentate.

„Un singur comentariu fac. Am prezentat în fața comisiei toate argumentele și datele și am susținut cu argumente că suspiciunile rezonabile și acuzațiile DNA-ului sunt total nefundamentate și le-am respins, cu argumente.” Raportul Comisiei Juridice va ajunge în plen, for decizional, în 21 iunie, după ce Curtea Constituțională va judeca excepția de neconstituționalitate privind articolul din Codul Penal care reglementează abuzul în serviciu.

DNA a cerut, în 16 mai, începerea urmăririi penale a lui Titus Corlățean, în dosarul votului din străinătate de la alegerile prezidențiale din 2014, când era ministru de externe. Senatul a amânat de două ori discutarea solicitării DNA deoarece ședința BP nu a întrunit numărul necesar de membri prezenți, motivul invocat fiind acela că mulți aleși sunt plecați în campanie electorală. De altfel, liberalii i-au acuzat pe colegii de la PSD că au sabotat o ședință la care s-a discutat cazul Corlățean.

Senatorul este acuzat de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru altul și împiedicarea exercitării drepturilor electorale. Mai exact, el ar fi organizat discreționar secțiile de votare din străinătate, prin încălcarea procedurilor legale și prin acte de dispoziție, astfel încât candidatul social-democraților la alegerile prezidențiale, Victor Ponta, să fie ajutat să câștige. Folosul necuvenit obținut de Corlățean pentru Victor Ponta, explică procurorii, a constat în „limitarea numărului de cetățeni români care și-au putut exercita dreptul de vot în străinătate”. Prin aceste acțiuni a fost vătămat dreptul de vot al cetățenilor români care locuiesc în străinătate, spun procurorii anticorupție, care precizează că mulți au renunțat să mai voteze.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!