TITUS CORLĂȚEAN ȘI-A DEPUS DEMISIA: „Nu accept să încalc legea!” Crește numărul ștampilelor și cabinelor de vot dar NU al secțiilor de votare

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Politică internă pe data 10 noiembrie 2014

Titus Corlatean

Manifestațiile din țară și de peste hotare legate de dreptul la vot al românilor din diaspora au provocat, luni dimineață, demisia ministrului de Externe, Titus Corlățean. Acesta și-a depus mandatul din fruntea diplomației române, în contextul nelămuririlor cu privire la înființarea de noi secții de vot în străinătate, pentru turul doi al alegerilor prezidențiale.

„MAE a informat în ultimele zile în legătură cu măsurile suplimentare adoptate în baza prevederilor legale pentru organizarea în cât mai bune condiții a alegerilor prezidențiale din turul al doilea. Am informat în legătură cu toate măsurile necesare, în conformitate cu legea, cu deciziile BEC și BES, pentru fluidizarea procesului de vot în al doilea tur de scrutin. Am anunțat creșterea numărului de ștampile, creșterea numărului cabinelor de vot, până la maxim de 7”, a declarat luni dimineață Titus Corlățean.

„În noaptea de vineri spre sâmbătă, am primit la sediul MAE un comunicat prin care BEC ne comunica inexistența unui impediment legal pentru organizarea de noi secții de vot în străinătate. În ziua de sâmbătă, MAE a demarat un proces de evaluare consolidată pentru îndeplinirea atribuțiilor sale în materie. „MAE își menține integral poziția potrivit căreia nu există bază juridică legală pentru suplimentarea la turul doi a secțiilor de vot în străinătate. (…) Nici hotărârea BEC din 4 noiembrie nu permite tragerea acestei concluzii, că s-ar putea înființa noi secții de vot în străinătate. (…) Hotărârea BEC nu prevede nimic cu privire la inexistența unui impediment legal, și are forță juridică. Comunicatul face această mențiune, dar nu are forță juridică”, a mai spus fostul șef al diplomației române.

„Ca ministru, am obligația să asigur respectarea legalității. În consecință, l-am informat cu puțină vreme în urmă pe primul ministru al României că m-am decis să-mi depun mandatul de ministru al Afacerilor Externe. „Nu pot oferi motive de contestare a rezultatelor alegerilor prezidențiale din turul doi pe considerente de nelegalitate a înființării de noi secții de votare în străinătate”, a mai spus Titus Corlățean, în încheierea declarației de presă.

 

Predoiu cere și demisia lui Ponta

Prim-vicepreședintele PDL, Cătălin Predoiu susține că demisia lui Corlățean nu este suficientă, cerând plecarea premierului Victor Ponta din fruntea Guvernului. „Domnul Ponta ori își dă demisia, or rezolvă problema. Candidatul Ponta nu face nimic ca să rezolve problema votului din străinătate. (…) Demisia lui Corlățean nu va opri valul anti-Ponta. E un fapt cert că românii nu și-au putut exercita în diaspora dreptul la vot, drept constituțional”, a spus Cătălin Predoiu, care a revenit ulterior asupra declarației, spunând că el este cel care ar trebui să asigure interimatul la Ministerul de Externe după plecarea lui Corlățean.

Federația Asociațiilor de Români din Europa (FADERE) a cerut demisia ministrului Titus Corlățean încă din 2 noiembrie, când, în primul tur al alegerilor prezidențiale, mii de români din afara țării nu au putut vota, deși au stat ore în șir la coadă.

Sâmbătă, președintele Traian Băsescu a cerut demisia ministrului de Externe, din cauza dezinformării cu privire la organizarea de noi secții de votare în străinătate. Vineri, Titus Corlățean afirmase că nu vor fi mai multe secții de vot, ci doar mai multe cabine în cele 294 de secții de votare deja existente, însă el a fost contrazis de Biroul Electoral Central (BEC).

Pe parcursul weekend-ului, numeroase proteste de solidaritate față de românii din diaspora, care vor alegeri corecte în turul al doilea, au fost organizate în mai multe orașe din țară, dar și în străinătate.

Luni, imediat după demisia șefului de la Externe, premierul Victor Ponta a declarat pentru PROTV că va anunța în scurt timp cine va prelua, interimar, diplomația română.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

O parere la “TITUS CORLĂȚEAN ȘI-A DEPUS DEMISIA: „Nu accept să încalc legea!” Crește numărul ștampilelor și cabinelor de vot dar NU al secțiilor de votare”

  1. Alexandru Spune:

    Este nevoie de 900.000 de votanti din strainatate pentru a schimba rezultatul pronosticului sondajelor (adica ordinea Ponta/Iohannis). Aste este posibil, cu o mobilizare masiva a romanilor din strainatate.

Spune-ti si tu parerea!