Titus Corlățean: „Traian Băsescu compromite SRI și SIE”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 17 octombrie 2014

Victor Ponta_Liberation France

Președintele Traian Băsescu folosește serviciile de informații ale țării ca aparat de campanie politică pentru „doamna visurilor sale politice”, iar ieșirile sale publice devin „grotești”, dar mai ales „toxice” pentru viitorul României, a afirmat, marți, vicepreședintele PSD Titus Corlățean, ministru de externe, scrie Ziare.com.

„Afacerea Ponta, ofițer acoperit” este urmărită cu interes și uimire și de presa internațională, cotidianul Liberation titrând „Președintele vrea capul lui Ponta”, în timp ce agenția Associated Press susține că Traian Băsescu nu a venit cu nicio dovadă în susținerea afirmațiilor sale.

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlățean apreciază ca „extrem de negativ” modul în care președintele Băsescu, aflat la finalul a două mandate „cu rezultate mai mult decât mediocre”, înțelege să iasă din scenă.

„Este nu numai imoral, dar și ilegal ce face astăzi. Lansând tema artificială a ofițerului acoperit, compromite imaginea unor instituții cu rol fundamental în protejarea securității, democrației și independenței țării. După ani dificili de reformă și credibilizare a SRI și SIE, un președinte care s-a ascuns sistematic în spatele acestor instituții demarează, la sfârșit de mandat, un scenariu menit să compromită cele două servicii și să-i diabolizeze pe cei ce, în interiorul acestora, cu discreție și sacrificiu, slujesc interesul național”, afirmă social-democratul, într-o declarație de presă.

Potrivit Ziare.com, Corlățean îl acuză pe șeful statului că nu respectă „cu obstinație” regulile privind independența Justiției, „apostrofează magistrații, dictează verdicte, amenință instituții”.

„Ieșirile sale publice devin grotești, dar, mai cu seamă, devin toxice pentru viitorul acestei țări. Este revoltător cum, prin tot ce întreprinde în aceste ultime zile de mandat, ne face să credem că singura sa filosofie politică este «după mine, potopul». Nu mai are nicio limită, nu mai are respect pentru prevederile constituționale, nu mai are respect pentru normele specifice unei societăți democratice, nu mai are bună cuviință și nici măcar nu se mai ferește de penibil”, a afirmat social-democratul.

Vicepreședintele PSD mai afirmă că șeful statului intervine direct în campania electorală pentru a o susține, „de o manieră care te face să roșești, pe una dintre doamnele candidat la Președinție”. În opinia lui Titus Corlățean, este vorba de o susținere care trece dincolo de politic, una „viscerală” și inacceptabilă unui om de stat, care riscă să „desfigureze” România în fața partenerilor europeni și transatlantici.

 

Liberation: „Președintele vrea capul lui Ponta”

Așa cum era de așteptat, presa externă urmărește cu atenție viața politică din România în special după dezvăluirile pe care președintele Traian Băsescu le-a făcut referitor la premierul Victor Ponta, despre care a spus că ar fi fost ofițer acoperit al SIE.

„Președintele vrea capul lui Ponta”, titrează Liberation, publicație care scrie că premierul este citat în calitate de martor-cheie în cazurile de corupție care tulbură clasa politică din România. Criticii săi l-au acuzat, marți, de încălcarea Constituției, în scandalul cu ofițerul acoperit, cu trei săptămâni înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, după ce președintele l-a acuzat că ar fi fost ofițer SIE sub acoperire, în perioada în care era și procuror. Potrivit Constituției României, funcția este incompatibilă cu orice altă funcție, mai scrie sursa citată, care amintește că între cei doi coabitarea s-a dovedit a fi haotică până la capăt.

 

Spionajul, temă de campanie pentru prezidențiale

Ultima dispută dintre Victor Ponta și Traian Băsescu a izbucnit în mijlocul campaniei pentru alegerile prezidențiale, pe care Ponta este de așteptat să o câștige. Președintele, care nu mai poate candida pentru un nou mandat, își folosește puterea și influența pentru a susține un aliat de dreapta, scrie Reuters.

Agenția mai scrie că spionajul era deja un subiect de discuție în campania pentru prezidențiale, după ce Teodor Meleșcanu și-a dat demisia din fruntea SIE, în luna septembrie, pentru a se alătura luptei pentru Palatul Cotroceni, ca independent, o zi mai târziu. În aceeași perioadă, jurnalistul Robert Turcescu a dezvăluit că ar fi fost, la rândul său, ofițer sub acoperire, mai notează Reuters, care îl numește pe Ponta „fost procuror și șofer amator de raliuri”.

Reuters îl citează pe ministrul justiţiei din guvernul Ponta, care a afirmat că declaraţia lui Băsescu pare să fie o strategie de campanie. Agenţia aminteşte că, după ce a venit la putere, Ponta a fost mustrat de către Uniunea Europeană (UE), în urma eforturilor pe care le-a depus pentru a-l suspenda din funcţie pe Băsescu printr-un referendum naţional, provocând îngrijorări cu privire la statul de drept. „România deţine un record de dezvăluiri colorate în timpul campaniilor”, comentează Reuters, adăugând că în 2009 mass-media ostile lui Băsescu au difuzat o înregistrare în care acesta era surprins, în opinia lor, lovind un copil. Băsescu a negat acuzaţiile, iar unii dintre susţinătorii săi au afirmat că era vorba despre o împingere şi nu o lovitură sau că era un clip trucat.

Agenţia BELGA, citată de postul RTBF, dar şi AFP, scriu că senatorul social-democrat Valer Marian, exclus din partid în 2013, a formulat aceleaşi acuzaţii la adresa lui Ponta, afirmând că una dintre sarcinile acestuia a fost să o „supravegheze” pe Carla del Ponte, procuror la Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, în perioada 1999-2007. Ponta a urmat cursuri privind „cooperarea judiciară în materie penală” la Universitatea din Catania (Italia) în perioada 1999-2000, a efectuat un stagiu, începând din ianuarie 2000 şi până în februarie 2001, pe lângă parchetele italiene antimafia şi a obţinut doctoratul în 2003 la Universitatea din Bucureşti cu o teză consacrată funcţionării CPI. Potrivit mai multor comisii de experţi, această teză este un plagiat, o treime din cele aproximativ 300 de pagini fiind preluate din lucrări aparţinând altor autori, scriu cele două agenţii.

Lupta dintre Traian Băsescu și Victor Ponta, care ține de doi ani, s-a intensificat în timpul campaniei pentru prezidențiale, începută pe 3 octombrie, scrie și Bloomberg. Preşedintele român, care nu poate candida pentru un nou mandat de cinci ani potrivit Constituţiei, a declarat în repetate rânduri că susţine candidatura Elenei Udrea la preşedinţie, mai notează Bloomberg, precizând că aceasta este creditată pe locul patru în intenţiile de vot.

„Așteptați-vă la zgomot politic crescut din partea României în această lună, pe măsură ce campania electorală se impulsionează tot mai mult. Ponta va încerca să-și sporească șansele prin măsuri populiste”, este de părere Otilia Dhand, analist al Teneo Intelligence din Londra. „Ponta va încerca să-şi sporească şansele prin cheltuieli populiste şi strategii cu mesaje controversate”, apreciază ea.

În fine, The Associated Press (AP), care precizează că Băsescu, în calitate de preşedinte, este cel care-i numeşte în funcţie pe directorii principalelor două servicii de informaţii române, scrie că acesta „nu a prezentat nicio dovadă” în susţinerea acuzaţiilor formulate şi că este rivalul politic al lui Ponta, deşi nu candidează la Preşedinţie. AP mai comentează că acesta este ultimul episod implicând influentele servicii române de informaţii, după ce şeful SIE a demisionat luna trecută pentru a candida la funcţia de şef al statului, la câteva zile după ce un jurnalist de televiziune a dezvăluit că a fost ofiţer sub acoperire.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!