Tokes, candidat FIDESZ?

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 3 martie 2014

Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) îi propune europarlamentarului român Laszlo Tokes să accepte să candideze la alegerile europarlamentare pe lista partidului de guvernământ din Ungaria, FIDESZ, după ce formațiunile politice care-i reprezintă pe maghiarii din România nu s-au înțeles pentru a forma o coaliție electorală în vederea scrutinului din mai.

Propunerea a fost lansată la Odorheiu Secuiesc, unde a avut loc Consiliul Național al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), organism care a stabilit poziția formațiunii pentru alegerile europarlamentare.

Președintele PPMT, Toro T. Tibor, a declarat că în urma refuzului UDMR ca partidele maghiare să formeze o listă comună la europarlamentare, s-a luat decizia ca formațiunea pe care o conduce să nu candideze pe liste proprii, pentru a nu periclita prezența în Parlamentul European a comunității maghiare. În plus, PPMT i-a propus episcopului Laszlo Tokes să accepte să candideze pe lista FIDESZ la alegerile europarlamentare. Potrivit acestuia, partidul de guvernământ din Ungaria i-a propus de mai multe ori lui Tokes să candideze la europarlamentare pe listele sale, dar decizia finală îi aparține președintelui CNMT.

Toro T. Tibor a criticat UDMR pentru că nu a acceptat propunerea ca toate partidele maghiare din România să constituie o coaliție electorală. „UDMR a refuzat foarte ferm și de mai multe ori mâna noastră întinsă, a refuzat să dăm mâna în acest sens. Noi am constatat acest lucru la această consfătuire, am luat act de decizia lor de a merge separat la aceste alegeri europarlamentare și chiar am văzut în aceasta o dovadă că pentru ei nu este important neapărat să ajungă în PE, ci este mai important brandul electoral al UDMR.


Comentarii

Spune-ti si tu parerea!