Tokes preda medalia „Steaua Romaniei”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 23 decembrie 2013

Laszlo Tokes2Europarlamentarul Laszlo Tokes a predat, duminica, Bisericii Reformate din Timisoara medalia „Steaua Romaniei” in grad de Cavaler si ordinul prin care i-a fost conferita, spunand ca, daca vreo persoana doreste sa ii ia inapoi distinctia, sa mearga la Timisoara. Intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul Bisericii Reformate din Timisoara, unde a izbucnit Revolutia din decembrie 1989, Tokes a facut referire la distinctia „Steaua Romaniei” in grad de Cavaler, primita in anul 2009 de la presedintele Traian Basescu.

„Sa vina la Timisoara, daca vrea cineva sa ia inapoi distinctia «Steaua Romaniei» in grad de Cavaler”, a spus Tokes.

El a predat Bisericii Reformate din Timisoara, pentru a le pastra, atat medalia, cat si ordinul de conferire a acestei distinctii, semnat de presedintele Traian Basescu in anul 2009. Tot duminica, la sediul Bisericii Reformate din Piata Maria, chiar sub fereastra de unde pastorul Laszlo Tokes indemna lumea sa inceteze sa-l mai sustina, in 15 decembrie 1989, au fost depuse coroane de flori in memoria celor care s-au jertfit la Revolutie.

In decembrie 2009, la 20 de ani de la Revolutie, presedintele Traian Basescu l-a decorat pe Laszlo Tokes cu Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Cavaler.

 

De unde a pornit scandalul?

In 27 iulie 2013, Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrarile Universitatii de Vara „Balvanyos”, ca impreuna cu Guvernul pe care il conduce sa construiasca „un sistem de cooperare nationala”, astfel incat sa ofere „protectorat” Transilvaniei, „asa cum a facut Austria cu Tirolul de Sud”.

In replica, presedintele Traian Basescu a declarat, la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului (Harghita), ca „nu isi merita calitatea de cetatean roman cel care cerea ca Transilvania sa fie trecuta sub protectorat”. Participantii la seminariile Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului au cerut atunci retragerea distinctiilor acordate de statul roman „extremistilor maghiari” din Romania, facand referire la europarlamentarul Laszlo Tokes, decorat cu Ordinul National „Steaua Romaniei”.

 

MAE ungar: „Retragerea decoratiei, un gest de umilire”

Ministerul de Externe de la Budapesta considera ca initiativa de retragere a distinctiei acordate in 2009 lui Laszlo Tokes reprezinta o actiune „extrem de preocupanta”, un gest de umilire a comunitatii etnicilor maghiari din Romania, avand scopul de intimidare a celor care solicita autonomia maghiarilor.

Ministerul ungar de Externe a aflat cu dezamagire ca membrii Consiliului de Onoare al Ordinului „Steaua Romaniei” au stabilit ca Laszlo Tokes nu este demn de aceasta decoratie, precizeaza MAE ungar intr-un comunicat oficial citat de MTI.

Romania are dreptul suveran de a selecta personalitatile care sa fie decorate si pe cele ale caror decoratii trebuie retrase, dar retragerea distinctiei lui Tokes este „extrem de preocupanta”, precizeaza MAE ungar.

De asemenea, europarlamentari din cadrul partidului Fidesz au declarat pentru MTI ca Laszlo Tokes este victima unui „spectacol politic” care are rolul discreditarii si intimidarii celor care lupta pentru drepturile minoritatii maghiare. Decizia Consiliului de Onoare de a propune retragerea distinctiei lui Tokes este un atac grav la adresa libertatii de exprimare, considera eurodeputatii ungari, catalogandu-l pe Tokes drept „erou al revolutiei romane” si „campion al libertatii”.

Membrii Consiliului de Onoare al Ordinului „Steaua Romaniei” au decis, miercuri, sa propuna presedintelui Traian Basescu retragerea distinctiei oferite europarlamentarului Laszlo Tokes, a declarat Ionel Haiduc, presedintele Academiei Romane. Decizia a fost luata cu cinci voturi „pentru” si o abtinere. Anterior, Tokes a parasit sedinta Consiliului in semn de protest fata de refuzul membrilor de a-i permite sa fie aparat de un avocat. Presedintele Traian Basescu este cel care decide retragerea sau nu a distinctiei acordate lui Laszlo Tokes, hotararea luata miercuri de Consiliul de Onoare fiind doar o propunere, a precizat presedintele Academiei Romane.


Etichete: , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!