Tokes vede Ținutul Secuiesc cu Crimeea

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 17 martie 2014

Eurodeputații români de etnie maghiară Laszlo Tokes și Csaba Sogor au vorbit luni, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, despre marșul neautorizat de luni, de la Târgu Mureș, la care au participat câteva mii de persoane. Ei au solicitat susținerea instituțiilor europene și a comunității internaționale în general pentru obținerea autonomiei Ținutului Secuiesc.

Eurodeputatul Laszlo Tokes, din grupul PPE, a declarat că, „în urmă cu doar câteva ore, a avut loc o demonstrație împotriva politicii de asimilare duse de guvernul din România”. „Această populație, secuii din România, începe să devină o minoritate pe propriul teritoriu, ca și cei care trăiesc în Crimeea acum”, a afirmat Tokes într-o intervenție din cadrul procedurii discursurilor de un minut. Eurodeputatul a cerut României, PE și celorlalte instituții europene să ajute această minoritate să obțină autonomia. Eurodeputatul UDMR Csaba Sogor a abordat și el subiectul în cadrul aceleiași proceduri, menționând că participanții de la marșul din Târgu Mureș au cerut statut de regiune autonomă specială pentru Ținutul Secuiesc, cu respectarea integrității teritoriale a României.

„Practica internațională arată că există diferite tipuri de autonomie care pot promova o coabitare pașnică între diferitele grupuri etnice. Mesajul cheie al demonstrației de azi (luni – n.r.) este că există în continuare conflicte nerezolvate, iar comunitatea maghiară își exprimă nemulțumirea și solicită guvernului român să înceapă un dialog. Sper că acest lucru va fi susținut de comunitatea internațională”, a afirmat Csaba Sogor.

Peste 4.000 de persoane au participat la comemorarea secuilor martiri, pornind, luni seara, într-un marș neautorizat pe străzile din Târgu Mureș. Organizatorul manifestării, liderul Consiliului Național Secuiesc, Izsak Balazs, a cerut participanților la comemorarea din cartierul 22 Decembrie să se îndrepte pe trotuare către Prefectura Mureș, pentru a depune o petiție prin care se solicită autonomia Ținutului Secuiesc.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!