Tokes vrea inapoi „Steaua”

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 13 ianuarie 2014

Laszlo Tokes da in judecata Consiliul de Onoare al Ordinului National „Steaua Romaniei” pentru decizia de a i se retrage aceasta distinctie a statului roman. Avocatul lui Laszlo Tokes, Kincses Elodhoz, a deschis actiunea la Curtea de Apel Bucuresti dupa primirea, pe data de 30 decembrie 2013, a motivarii Consiliului de Onoare privind aceasta decizie, scrie ziarul Kronika.

Documentul, care are 19 pagini, a fost descris de avocat drept o „brosura stalinista, plina de acuzatii prefabricate, demne de cele exprimate de tovarasii comunisti in urma cu jumatate de secol”. „Regulamentul Ordinului prevede in mod clar ca retragerea Ordinului se poate face numai in cazul in care persoana a fost condamnata definitiv sau a efectuat actiuni ce-l fac nedemn sa poarte Steaua Romaniei. O declaratie nu este echivalenta cu fapta, nu conteaza daca eu spun ca ii voi da o palma cuiva sau o voi face”, a subliniat avocatul din Targu Mures.

In 27 iulie anul trecut, Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrarile Universitatii de Vara „Balvanyos”, ca impreuna cu Guvernul pe care il conduce sa construiasca „un sistem de cooperare nationala”, astfel incat sa ofere „protectorat” Transilvaniei, „asa cum a facut Austria cu Tirolul de Sud”.

El a predat Bisericii Reformate din Timisoara, pentru a le pastra, atat medalia, cat si ordinul de conferire a acestei distinctii, semnat de presedintele Traian Basescu in anul 2009. In decembrie 2009, la 20 de ani de la Revolutie, presedintele Traian Basescu l-a decorat pe Laszlo Tokes cu Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Cavaler.


Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!