Tom „Șilăbir”. Englezul din Kent care simte și vorbește românește

Articol publicat in sectiunea Articole recente, Diaspora, UK, despre români pe data 9 august 2016

uk_Tom Shilabeer

Tom Shillabeer este englez „sadea”, dar vorbește românește incredibil de bine. El îi surprinde adeseori pe românii pe care îi întâlnește în Regatul Unit adresându-li-se în limba lor maternă corect și fără accent britanic. Tânărul, acum în vârstă de 27 de ani, a învățat limba română trăind doi ani în România ca urmare a unei experiențe pe care spune că, deși nu și-a ales-o, nu o regretă deloc; dimpotrivă…

 

Un mormon englez și aventura vieții sale: România

Tom este un tinerel înalt și simpatic cu fața luminată de un zâmbet larg, deschis și sincer. „Sunt căsătorit. Pe soția mea o cheamă Rhio și avem împreună un băiat pe nume Blake ce a venit pe lume în urmă cu doar câteva luni”, se destăinuie el în doar câteva cuvinte. Acesta vine dintr-o familie cu șapte copii, în care el este fratele cel mai mare și locuiește în Dartford, Kent, sud-estul Angliei.

Experiența românească a lui Tom Shillabeer a început în urmă cu aproximativ opt ani, când nu știa aproape nimic despre România… „Cum am ajuns în România? Nu am ales să merg în această țară. Am fost trimis acolo. M-am înscris voluntar să devin misionar mormon și am fost trimis ca misionar mormon în București. Am plecat așadar în România, iar acum pot spune că aceasta a fost cea mai grozavă aventură a vieții mele pe care nu am să o uit niciodată”, susține englezul.

—————————————

„Sunt cu adevărat îndrăgostit de România! O iubesc pentru experiențele pe care mi le-a oferit. Și iubesc mult de tot oamenii din România!”

Tom Shillabeer

—————————————

 

România, cu bune și cu rele…

Sinceritatea și felul deschis de a fi al românilor l-au cucerit efectiv pe Tom, care a și adoptat acest mod de a fi când s-a întors în Anglia natală.

„Pe parcursul celor doi ani petrecuți acolo am fost despărțit de familie, de prietenii apropiați și am trăit într-un mediu total necunoscut pentru mine. Am avut ocazia să cunosc și părțile bune și pe cele rele despre viața celor care trăiesc în România. Și am realizat cât de norocos am fost pentru anumite aspecte ale vieții de care mă pot bucura în țara mea natală, Anglia”, își începe Tom mărturisirea.

—————————————uk_Tom Shilabeer1

„Ce mi-a plăcut în România? Aproape totul… M-au încântat însă în mod special oamenii. Voi, românii, vă exprimați gândurile cu o sinceritate abruptă, direct și totuși vorbiți cu așa de mare grijă și atenție, fără să supărați pe nimeni. M-a fascinat așa de mult acest mod de comunicare încât, la întoarcerea mea în Anglia, am început și eu să spun lucrurilor pe nume și să rostesc adevărul în față atunci când vorbesc cu oamenii.”

—————————————

În schimb, Tom nu s-a putut obișnui deloc cu bucătăria tradițional românească. A preferat sarmalelor cu mămăliguță meniurile fast-food, pe care le-a servit cu conștiinciozitate pe parcursul celor 24 de luni petrecute pe tărâmuri mioritice. „Timp de doi ani cât am trăit în România am mâncat pizza sau shaorma; aproape în fiecare zi”, recunoaște englezul.

 

Când Tom vorbește limba română

Românii l-au luat în râs fără menajamente pe Tom Shillabeer când l-au auzit cum le stâlcește limba. Felul direct în care localnicii i-au spus în față că este de-a dreptul „afon” când vine vorba să se exprime românește l-a șocat pe tânărul originar din Țara Albionului. El spune că în țara sa natală nimeni nu i-ar fi adresat o remarcă negativă atât de direct și pe deasupra să se mai și amuze sincer de situația respectivă…

—————————————

„Îmi amintesc cum a fost când am început să învăț primele cuvinte în limba română (…) Unii români mi-au spus direct: «Nu îți dai seama că ești complet pe lângă cu vorbitul în limba română? Las-o moartă! Mai bine te-ai întoarce în Anglia ta!» Mă distram grozav numai gândindu-mă cât de neobișnuit ar fi să auzi în Anglia pe cineva spunând același lucru unei alte persoane.”

—————————————

Tânărul englez nu s-a lăsat însă descurajat… „Am reușit să vorbesc limba română doar învățând asiduu. Am studiat, am studiat și iar am studiat. Apoi a trebuit să ascult în mod repetat cum spun alții anumite cuvinte. Încercam să reproduc modul în care adolescenții, bătrânii, unii profesori sau copiii rostesc cuvintele, incluzând expresii neliterare, din jargou ori regionalisme. Am lucrat de asemenea la accent, iar după un timp am reușit să mă adresez oricui în limba română, fiind capabil să port conversații pe cele mai diverse teme”, ne-a dezvăluit Tom despre tehnica învățării limbii române.

 

„O tonă” de prieteni români

uk_Tom Shilabeer2

„Am reușit să am «o tonă» de prieteni români în cei doi ani petrecuți în România”, își amintește cu plăcere englezul Tom Shillabeer. „Acum simt adeseori cât de mult îmi lipsește prezența lor. Mulți dintre ei se află în lista mea de contacte și prieteni pe rețeaua de socializare Facebook. Dar problema este că vorbesc destul de rar cu ei, din cauza existenței cotidiene agitate pe care o duc în prezent și a programului meu încărcat”, explică acesta.

Cunoașterea limbii române l-a ajutat pe Tom să își facă prieteni români și la el „acasă”, în Marea Britanie. „Mi-am făcut câțiva prieteni români și aici în Anglia. Pe majoritatea i-am cunoscut în 2011, anul în care mă întorsesem din România. Lucram atunci în nordul Londrei, într-o zonă în care se afla o comunitate mare de români. Acest lucru mi-a permis să îmi exersez din nou cunoștințele de limba română, aproape în fiecare zi.”

—————————————

„L-am cunoscut pe Tom când eram la facultate în Brașov. Mi-a apărut la ușă într-o zi, plin de entuziasm și încredere, și m-a convins să mă înscriu la un curs de limba engleză pe care îl ținea împreună cu un coleg de-al lui. Cred că niciodată nu am cunoscut pe cineva care să vorbească cu atât entuziasm și energie despre un curs de engleză… 🙂

Tom este una dintre cele mai genuine persoane pe care le cunosc, încercând întotdeauna să găsească ce este mai bun în oameni. El s-a îndrăgostit de România și a convins-o și pe soția lui să meargă cu el să viziteze. Întotdeauna mi-a vorbit cu plăcere și melancolie, în ultimul timp, despre perioada trecută petrecută în România și despre oamenii pe care i-a cunoscut acolo.

Raluca Crăciuna

—————————————

 

Englezul cu accent de constănțean

Englezului Tom Shillabeer îi place să îi surprindă pe românii necunoscuți pe care îi întâlnește adresându-li-se în limba lor maternă; și se distrează de minune când aceștia reacționează cu mirare și nu le vine să creadă că un britanic poate vorbi atât de corect românește.

„Întotdeauna când întâlnesc români, aceștia sunt de-a dreptul șocați văzând că vorbesc bine românește și că le înțeleg limba. Am impresia că li se pare cu totul și cu totul ciudat (bizar) faptul ca un englez oarecare, așa ca mine, să știe să comunice în română, o limbă pe care puțini străini o cunosc. Este însă de-a dreptul amuzant să ascult conversațiile purtate în diferite magazine sau pe stradă de către români care habar nu au că îi înțeleg. Apoi, când mă aud vorbind, de cele mai multe ori, aceștia atrag atenția repede persoanelor care le însoțesc. Și se adună toți să mă observe comunicând în limba română”, mărturisește Tom. El mai afirmă că adeseori, românii care nu îl cunosc încearcă să îi identifice accentul și implicit, presupusa regiune românească din care acesta ar putea proveni.

—————————————

„Unii chiar încearcă să ghicească din ce parte a României provin, ghidându-se după accentul meu. De cele mai multe ori mi se spune că aș fi originar din Constanța… Totuși, nu îmi vine să cred că accentul meu românesc este atât de perfect.”

—————————————

Tom este în prezent manager de dezvoltare la o firmă specializată în direct marketing. El spune că petrece cel mai mult timp la locul de muncă, în fiecare zi. Iar când e liber, îi place să stea mai mult acasă, alături de soție și copilașul lor. „Nu îmi mai rămâne prea mult pentru vorbirea limbii române cu cunoscuții. Consider însă foarte important să îmi păstrez abilitatea de a vorbi româna ca a doua mea limbă, deși uneori îmi este dificil să mai exersez în acest sens…”, conclude tânărul originar din Kent.

 

Impresionat de… „ciulinii Bărăganului”

uk_Tom Shilabeer

Locul din România de care tânărul Tom Shillabeer s-a îndrăgostit cel mai tare este… Alexandria, un oraș „prăfuit” din sudul țării, situat la marginea Bărăganului și pe care unii români nici nu știu să îl localizeze pe hartă. Englezul susține că, deși a vizitat numeroase alte zone din țara noastră, municipiul reședință de județ din Teleorman ocupă un loc special în inima sa.

„Îmi aduc aminte cu plăcere de Alexandria. Am fost trimiși să lucrăm acolo o echipă de tineri voluntari pe care eu aveam rolul să îi conduc. (…) Am stat de vorbă cu profesorii în școlile din Alexandria, iar după-masă, după terminarea orelor, ne-am împrietenit cu copiii și tinerii care jucau fotbal prin cartierele orașului. Am fost primiți în casele oamenilor și am intrat în magazine pentru a schimba câteva vorbe cu vânzătorii care lucrau acolo. Practic, am încercat să ne apropiem de cât mai mulți localnici, zi de zi. M-am simțit minunat făcând acest lucru. Ne-am făcut o mulțime de prieteni”, spune Tom impresionat de căldura cu care a fost primit de localnici. El a petrecut atunci cinci luni în Alexandria, iar orașul a devenit „locul preferat din România, printre multe alte localități românești în care am avut ocazia să trăiesc în perioada 2009-2011”, se destăinuie englezul.

Tom Shillabeer a rămas atât de atașat de orășelul de câmpie din sudul României încât s-a întors acolo după ce s-a căsătorit pentru a-i împărtăși soției sale experiențele de neuitat pe care le-a trăit în acele locuri.

—————————————

„Am revenit ulterior în Alexandria, peste câțiva ani, împreună cu soția mea. Am vrut neapărat să îi întâlnească și ea pe oamenii minunați pe care am avut bucuria să îi cunosc acolo. Am stat doar câteva ore, dar a fost suficient pentru ca soția mea să își dea seama de dragostea deosebită pe care o port acelor locuri și oamenilor pe care i-am cunoscut și cu care am legat prietenii deosebite în micuțul oraș.”

—————————————

 

Lacrimi pentru România

Tom a vărsat lacrimi din dragoste pentru România, o țară despre care nu știa aproape nimic în urmă cu aproape opt ani, atunci când ajungea pentru întâia oară la București… „Îmi amintesc cum am ajuns întâia oară pe pământ românesc. Veneam direct de la Missionary Traininig Centre (Centrul de Pregătire a Misionarilor) din America. Eram în avion, iar aeronava a început să coboare sub nori pregătindu-se să aterizeze la București. Vedeam pentru prima dată teritoriul României și îmi spuneam în gând: «Wow, aceasta va fi casa mea pentru următorii doi ani. O să cunosc atât de mulți oameni și o să trăiesc probabil experiențe absolut nebunești. De-abia aștept!»” Dar cei doi ani „au zburat pur și simplu”. „Și mă revăd în avionul care avea să mă îndepărteze de România după nu mai puțin de 48 de luni petrecute acolo. Îmi dădeam seama că a venit momentul despărțirii. De data aceasta priveam țara din același unghi, dar dintr-o perspectivă total opusă. Am plâns atunci. Am plâns chiar mult. Și, dacă tot a venit momentul destăinuirilor, nu este singura dată când am vărsat lacrimi pentru România. Mi s-a mai întâmplat o dată, peste câțiva ani, când reveneam în aceeași țară însoțit de soția mea”, recunoaște Tom cu sinceritate.

 

Englezul devenit „ambasador” al României

uk_Tom Shilabeer

Tom Shillabeer este acum unul dintre britanicii care susțin prezența românilor în Regatul Unit și un promotor al imaginii pozitive a României în Marea Britanie.

—————————————

„Cei mai mulți dintre prietenii mei nu știu nimic despre România pentru că nu au fost niciodată acolo. Dacă însă vreodată vreun cunoscut de-al meu ar încerca să spună ceva negativ despre țara voastră ar fi redus ușor la tăcere de experiența mea românească și de dragostea mea față de România. Sunt gata oricând să sar în apărarea României când aud critici la adresa acesteia.”

—————————————

Tânărul britanic devine însă rezervat atunci când i se cere să formuleze anumite opinii cu tentă politică referitoare la România și Marea Britanie. „Nu fac politică, așa că nu vă pot da un răspuns la această întrebare”, ne-a spus tânărul englez vorbitor de limba română, atunci când i-am cerut părerea față de Brexit. El a manifestat aceeași reținere și în legătură cu disputa privind dreptul la liberă circulație al românilor în interiorul granițelor UE: „Nu știu prea multe despre aceasta, deci nu pot să comentez”.

—————————————

„Ceea ce-l face pe Tom aparte este faptul că el, pe parcursul celor doi ani petrecuți în România, de-a lungul cărora a lucrat alături de unii dintre cei mai dificili și mai săraci dintre români, a învățat să-i iubească pe români precum puțini occidentali sau chiar români o fac.”

Mihai Scrobotovici

—————————————

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!