Tomescu: Atac la Ambasadă. „Spațiile ICR se oferă cu dedicație”

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 9 octombrie 2014

Londra_Tommy Tomescu1

Unele asociații românești care funcționează în Marea Britanie au relații privilegiate cu Ambasada României la Londra, în timp ce altele nu se bucură de tratament egal din partea reprezentanței diplomatice, acuză Tommy Tomescu, Președinte al Societății Dentare Române din UK (SDRUK). El a redactat în acest sens un comunicat de presă în care reclamă că organizația pe care o conduce a cerut permisiunea de a organiza un eveniment în sediul Institutului Cultural Român (ICR) din Belgrave Square nr. 1, dar a fost refuzată. Încăperile ICR se oferă gratuit „cu dedicație anumitor entități”, susține Tommy Tomescu, fără a nominaliza aceste „entități”.

 

Cine dispune de spațiile ICR?

Institul Cultural Român din Londra dispune „de o multitudine de încăperi care nu sunt folosite în timpul săptămânii”, dar care „se oferă doar cu dedicație anumitor entități, la sfârșitul săptămânii”, se susține într-un comunicat transmis în 8 octombrie de Societatea Dentară Română din UK.

„Nu este corect ca aceste spații să rămână nefolosite, în timp ce voluntarii români din comunitate se zbat și plătesc  pentru găsirea unor spații adecvate desfășurării activităților necesare românilor din UK. Trebuie eliminat orice criteriu subiectiv și politic din oferirea spațiului ICR pentru desfășurarea activităților organizațiilor românești din UK”, apreciază dr Tommy Tomescu, președintele asociației.

Acesta a precizat că Societatea Dentară Română din UK a cerut să organizeze un eveniment la ICR, pentru un schimb de experiență între dentiști și pentru a explica românilor stabiliți în Marea Britanie cum se pot înscrie la un cabinet stomatologic în sistemul de sănătate britanic. Ambasada a refuzat însă oferirea spațiului solicitat.

„Probabil că nu aș fi fost refuzat dacă aș fi luat niște fonduri din România, m-aș fi înscris într-unul din partidele care s-au succedat la putere în România, și aș fi stat «cuminte» fără a ataca abuzurile săvârșite împotriva românilor din UK”, mai afirmă Tomescu. El acuză că „acele organizații care au beneficiat și încă beneficiază de zeci de mii de euro primiți pe criterii netransparente și politice de la statul român nu au nici o problemă în a primi spațiu gratuit de la ICR, în timp ce voluntarii ce desfășoară activități finanțate prin resurse proprii sunt refuzați.”

Președintele Societății Dentare Române din UK mai crede că deciziile privind modul de folosire al spațiilor din clădirea ICR ar trebui să fie luate direct de către „organizațiile locale ale românilor din Diaspora, independent de dorința ambasadei sau conducerii ICR”.

 

Reclamație la senatorul Viorel Badea

Președintele Societății Dentare Române din UK, dr. Tommy Tomescu, a semnalat tratamentul inegal al Ambasadei României la Londra față de asociațiile românești din Marea Britanie și parlamentarului Viorel Badea, senatorul românilor stabiliți în alte state din Europa și Asia, cu ocazia vizitei acestuia la Londra, în 4 și 5 octombrie. El i-a cerut parlamentarului român să se implice împreună cu deputatul pentru Diaspora Aurelian Mihai în rezolvarea următoarelor probleme ale românilor din Regatul Unit:

1. Reducerea taxelor consulare;

2. Repatrierea cadavrelor românilor decedați în străinătate;

3. O mai bună calitate a serviciilor de la nivelul ambasadei și consulatelor;

4. Organizarea unor  întâlniri corecte și transparente cu toți românii din diaspora;

5. Finațarea, crearea sau oferirea unui spațiu, pentru desfășurarea activităților tuturor organizațiilor din diaspora, fără discriminări pe criterii subiective sau politice. Aceste activități se pot desfășura și în cadrul ICR.

Majoritatea celor care au participat la întâlnirea senatorului Viorel Badea cu românii din Marea Britanie au susținut cele cinci cerințe enumerate, se susține în comunicatul Societății Dentare Române din UK.

„Am considerat că este important să îi reamintesc (senatorului Viorel Badea – n.r.) că are o datorie doar față de românii din diaspora, care l-au trimis în parlament (Parlamentul României – n.r.) să îi reprezinte și nu față de PNL sau PDL”, a subliniat Tomescu, președinte al SDRUK și co-președinte al Alianței împotriva Discriminării Românilor și Bulgarilor.

 

Răspunsul ambasadei

„Referitor la mailul dumneavoastră privind comunicatul de presă emis de dl Tommy Tomescu în care acuza criteriile «politice si subiective» prin care unele organizații beneficiază de spații în clădirea ambasadei atunci când organizează evenimente, vă semnalăm următoarele:

1. Spațiul ambasadei României din 1 Belgrave Square, care actualmente găzduiește Institutul Cultural Român, este spațiu diplomatic și este supus rigorilor de securitate care se aplică unui astfel de spațiu.

2. În afara numeroaselor evenimente organizate de către Institutul Cultural Român, Ambasada României găzduiește în 1 Belgrave Square evenimente culturale și sociale organizate în parteneriat cu ambasada sau sub patronajul ambasadorului României la Londra.

3. Una din cerințele de bază pentru organizarea unor evenimente în spațiul ambasadei este portofoliul asociației / organizației care solicită spațiul, precum și existența unor relații prealabile de respect reciproc.

4. Ambasada României, ca și instituție apolitica, nu susține și nu oferă spațiul pentru desfășurarea unor evenimente cu caracter politic, indiferent de culoarea politică.”

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

12 pareri la “Tomescu: Atac la Ambasadă. „Spațiile ICR se oferă cu dedicație””

 1. Dan Spune:

  Cred că problema este la Tommy de data asta și nu la ICR. Am văzut că cererea a fost facută în numele Asociatiei Dentiștilor din UK al carei președinte Tommy susține că este. Din păcate la Tommy vorbim deja de un cumul de funcții mult prea mare. Tommy pare a fi președintele a ..orice! Până acum Tommy s-a prezentat ca fiind presedintele Dentiștilor Români din UK, Președintele sau Co-Președintele Asociației Alianței de luptă contra discriminării românilor și bulgarilor în UK, Președintele Europeans Party din partea căruia a și candidat la alegerile europarlamentare de anul acesta etc. … S-a afișat langă si cu reprezentanți numai dintr-o anumită zonă politică atat de la Brussel cat si din România, ceea ce, iarăși ridică semne de intrebare, un astfel de comportament fiind incompatibil cu ideea de echidistanță necesară activismului de tip asociativ non-guvernamental, lucru confirmat de altfel prin aparția partidului politic și candidatura lui Tommy din primavara lui 2014. Deci Ambasada și ICR-ul au dreptate atunci când invocă activismul politic așa cum reiese din punctul patru al comunicatului. Cât despre punctul 3 al aceluiași comunicat mi se pare o regulă de bun simț. Dacă îi înjuri toată ziua pe motiv că ”e răi” ce cauți să mergi la ei ”în casă” după aceea? De ce ți-ai organiza evenimentele în sediul ălora pe care îi desconsideri/ disprețuiești și pe care-i critici toată ziua folosind argumente ori făcând consideratii/comentarii cu vădită încărcătură politică?

 2. Mihai Spune:

  Pentru inceput doresc sa salut implicare activa a domnului Tommy Tomescu in viata comunitatii romanesti din Londra.
  Mentionez ca apreciez mult timpul si energia, care si-o dedica pentru activismul comunitar, cum de altfel apreciez orice alt cetatean roman care locuieste in Marea Britanie si care isi aloca din timpul si resursele personale pentru a-si ajuta semenii.

  Referitor la comunicatul de presa redactat de domnul Tommy Tomescu in urma vizitei domnului senator Viorel Badea, am constatat ca sunt nevoit sa ma autosesizez si sa vin completari si lamuriri asupra verosimilitatii celor redactate de catre domnul Tomescu.

  Ma pronunt prin a spune ca regret faptul ca domnul Tomescu a incercat sa organizeze un eveniment pentru comunitatea romaneasca in interiorul ICR, insa s-a izbit de refuzul oficialilor institutiei.Necunoscand exact conjunctura in care a dorit domnul Tomescu sa organizeze evenimentul si nici motivul pentru care acesta a fost refuzat de catre ICR, as dori sa nu comentez asupra acestui subiect.

  Mi se pare insa lipsit de fundament atacul general a domnului Tommy Tomescu atunci cand acuza partidele politice ca se bucura de o anumita simpatie din partea ICR cand vine vorba de oranizarea unor evenimente in incinta acestei institutiei.Tocmai de aceea l-as ruga, pe domnul Tomescu sa isi asume cele declarate si sa vina cu precizari clare, in care nominal sa mentioneze acele partide politice si organizatii ce beneficiaza de zecile de mii de euro si de simpatia sporita a ICR-lui, pana atunci, deoarece aceasta afirmatia a domnului Tomescu a fost facuta la modul general o consider drept falsa si calomnioasa.

  Doresc sa mentionez faptul ca organizatia PNL Londra in istoria existentei sale nu a organizat niciodata ceva in cadrul ICR sau in colaborare cu Ambasada si ICR-ul cu atat mai putin sa beneficieze de anumite fonduri din partea institutiilor mai sus amintite ,de altfel organizatia PNL Londra a dat dovada tot timpul de un grad ridicat de transparenta si respect fata de orice organizatie romaneasca din UK.
  Acestea fiind spuse il rog pe domnul Tomescu sa dea dovada de etica si sa isi revizuiasca comunicatul de presa, deoarece modul in care este formulat acum, este unul prea general si lasa locul unor interpretari, aceste fiind alimentate si de faptul ca in contextul comunicatului este mentionata vizita efectuata la Londra de catre senatorul ACL pentru diaspora, domnul Viorel Badea.
  De altfel membrii PNL care activeaza individual in organizatii studentesti, culturale sau comunitare din UK, o fac din convingeri personale fara a implica vreodata aspectul politic in actiunile pe care acestia le desfasoara si fara a beneficia de vreun folos material de la institutiile statului roman.

  Precizez de altfel ca amendamentele precizate in comunicatul de presa pe care domnul Tomescu l-a redactat si pe care spune ca le-a adresat domnului senator Viorel Badea nu ii apartin in totalitate, tocmai de aceea il rog nu si le asume deoarece altfel isi creaza un anumit capital de imagine , iar acest lucru nu ar fi moral fata de ceilalti membrii ai comunitatii prezenti la intalnirea de Sambata 5 Octombrie.

  Imi pun speranta ca domnul Tommy Tomescu isi asuma cele declarate si vine cu precizari nominale asupra acelor organizatii si partide care beneficiaza de simpatie din partea ICR si a Ambasadei Romane la Londra.

  Mihai Ilies
  Vicepresedinte PNL Londra.

 3. Elena Spune:

  Sunt de acord cu ambele comentarii de mai sus ale lui Dan si Mihai. Nu inteleg de ce ziarele online citeaza asa de mult din comunicatele de presa ale unui nimeni din Anglia. Domnul Tommy Tomescu si domnul Paul Suciu sunt niste nulitati pe care nu ii baga nimeni in seama, asa ca se auto intituleaza presedinti sau reprezentati de organizatii de care nu a auzit nimeni niciodata pt ca daca ar scrie comunicate de presa in nume personal nu ar aparea nicaieri. Acum aceasta este ultima moda la Romani, sa infiinteze asociatii si partide cu 1 membru doar ca sa apara in ziare.

  De ce sa ofere ICR spatii gratuite unei asociatii de afaceri. Faci afaceri platesti business rate-uri. Nu vad legatura dintre dentisti si cultura.

  Si daca nu stii sa te porti frumos cu ICR si stai la demonstratii si reclamatii si acuzatii nefondate nu stiu de ce sa ai dreptul la incaperi gratis.

  Domnul Tomescu isi petrece prea mult timp facand proteste, reclamatii, acuzatii etc.

  Ultima data s-a dus la politia Charing Cross sa il reclame pe Farage. Rezultat? Zero, dar a aparut omnul in ziare online pt rezultat zero. Apoi a incurajat o dentista romanca sa isi reclame clientul rasist. Rezultat? Zero, politia nu s-a bagat, firma a concediato, subiect inchis, rezultat ZERO si Tomescu iar e in ziarele online.

  Va rod sa publicati articole despre romani care fac lucruri constructive si au rezultate. Tomescu si Paul Suciu au rezultat zero in tot ceea ce fac.

  A fost de curand un protest in fata la Nr 10 impotriva discriminarii romanilor si bulgarilor. Organizatori Tommy Tomescu si Paul Suciu. Au aparut 200 din cei 150 000 romani care locuiesc in uk. DE ce ? Pt ca ambii domni organizatori nu au nic un sucess in a convinge romanii sa faca ceva si au rezultate zero in toate actiunile lor.

  Totusi domnii au grja sa atace pe toata lumea spunand: de ce critici , tu nu ai facut nimin in comparatie cu mine, esti un nimeni, un bagator de seama , etc.
  Marii lideri de opinie romani care au rezultate zero.

  Cred ca urmatorul articol va fi despre Tomescu si Suciu punandu-se in fata tancurilor armatei in fata a nr 10 iar armata englezeasca sprijinandu-si rucsacii de corpurile lor in timp ce trag la tigara.

  Cu regret constat ca nu avem lideri de opinie in comunitatea romana, avem numai indivizi care vor sa isi atinga scopuri personale pretinzand ca sunt presedinti de asociatii si partide infiintate de ei insis doar ca sa isi atinga interesele.

  Pana la aparitia unui lider de opinie adevarat in diaspora romana va salut cu drag iubitii mei romani.

 4. Elena Spune:

  Este de-a dreptul hilar.

  Domnul Tommy Tomescu , presedintele Aliantei impotriva discriminarii romanilor si bulgarilor in UK , Alianta de care nu a auzit nimeni si pe care a infiintat-o dansul ca sa fie presedinte a ceva pt ca daca nu se autointituleaza dansul nu il alege nimeni…

  Tommy Tomescu s-a prezentat ca fiind presedintele Dentiștilor Români din UK, Președintele sau Co-Președintele Asociației Alianței de luptă contra discriminării românilor și bulgarilor în UK, Președintele Europeans Party.

  Domnule Tomescu vrem sa va intrebam ceva: infiintati toate aceste asociatii ca sa vva auto- intitulati presedinte pt ca altfel nu va alege nimeni?

  E mult mai usor sa te numesti tu singur presedinte decat sa ii convingi tu pe cateva sute de mii de oaeni sa te aleaga.

  Asa ca va rog frumos sa nu infiintati o noua asociatie de cate ori veti fi respins in vreo cerere doar ca sa faci o noua cerere de la o alta asociatie doar ca sa apareti popular.

  Poate ca ICR se teme de faptul ca aveti personalitati multiple si nu stiu cum sa rezolve situatia dumneavoastra.

 5. Paul Suciu Spune:

  Desi sunt de acord cu Tommy, eu nici macar n-apar in articol. Nici nu pretind ca as fi altceva decat o nulitate. De ce se ia de mine cineva? Protestul a fost facut, a avut rolul unui semnal impotriva discriminarii la care erau supusi studentii romani si bulgari si a fost facut de NECESITATE nu din placere. Dar de aici pana la a traumatiza o Elena, chiar nu pricep… pai sa-ti fie de bine ce sa zic. Asta e Anglia unde a protesta cu forme e un drept legal. Sic.

 6. Beatrice Spune:

  Sunt un medic dentist din UK,
  Intrebarea care se pune este de ce va-ti mobilizat acuma si incercati sa pacaliti oameni ca Tomescu nu a facut nimic ? El a creat singura ASOCIATIE NON-PROFIT DE NETWORKING pentru dentisti romani din UK, organizand cursuri si evenimente pentru noi.
  Socitatea Dentara Romana nu este o asociatie de afaceri, asa cum induceti lumea in eroare, ci o organizatie inregistrata legal care nu are scopul de a obtine profit. Ne intalnim pentru a schimba pareri despre cum ne putem integra mai bine in sistemul britanic, in incercarea de a crea o impresie cat mai buna. Daca tot acuzati, puteti sa ne explicate cum face societatea dentistilor profit ?
  De ce trebuie sa fie refuzata asociatia dentistilor si sa li se permita doar altor associatii sa se intalneasca la ICR, in conditiile in care acestea au tot intalniri de networking ?
  Mintiti fara jena cand spuneti ca politia nu s-a bagat si rezultatul a fost zero. Pacientul a fost condamnat si oricat ati incerca sa deturnati adevarul nu veti reusi. Oricine poate gasi dovada aici: http://www.rdsuk.org/atac-xenofob.html Ce va doriti? Sa se taca din gura cand cineva este abuzat ? care este interesul dumneavostra de acuzati oameni cand fac cea ce trebuie sa faca?
  Sa intelegem sa nu trebuia nici sa il atace pe Farage. Poate trebuia sa mergem toti romani si sa il felicitam pe Farage, sa nu miscam in front. Probabil ca Tomescu face prea multe proteste, reclamatii, acuzatii etc, ca o consecinta a faptului ca sunt multi care nu fac nimic.
  Il acuzati ca este membru la 3 organizatii non-profit, ca si cand nu ar avea voie.
  Poate vreti sa ne explicatii si noua, astia mai fraieri, de ce nu ar trebui sa fie preluat de ziarele romanesti ? in conditiile in care este preluat de BBC, Channel 4, Sky, The Guardian, The Independent, alte ziare din UK si televiziunile din Romania.

 7. Laurențiu Dumitru Spune:

  Ambasada Romaniei la Londra trebuie sa fie mai implicata in activitățile romanilor din Marea Britanie. Cred ca Dl. Tommy Tomescu DMD are dreptate prin as exprima numultumirea când alți beneficiază îndeplin de ajutorul Ambasadei României la Londra. Tot odată constituția României specifica clar Ambasadele si consulatele României din diaspora trebuie sa acționeze si suporte in mod egal toti cetățeni romani in mod legal. Va readuc aminte ca Guvernul Ponta a jignit in nenumărate rânduri cetățeni romani din diaspora iar Ambasada României din Londra nu a comentat sau aparat spusele Premierului Ponta. Poate frica de a nu pierde scaunul de ambasador. Diaspora nu va vota cu Ponta pentru președinție.

 8. Paul Suciu Spune:
 9. sorin Spune:

  „erou” mare Tomescu , vantor de imagine si pion in afrimare , un fel de ponta la inceput. acelasi „obiceiuri” proaste din tara am adus cu noi

 10. Andrei D Spune:

  De acord cu Laurențiu Dumitru. Este adevarat ca Dr. Tomescu este un activist pentru mai multe cauze, si intradevar cum altcineva a bine punctat ca parca este presedinte in prea multe organizatii odata de parca ametesti putin daca vezi lista, dar asta e ce face el: este activist pentru drepturile Romanilor aici in UK. Ce e rau cu asta? Nimic. Si ce e atat de rau ca sprijina si alte cauze politice, anti-brexit sau cine mai stie ce? Nimic. Nu face rau nimanui. Ar putea sa vorbeasca engleza putin mai bine, dar nu poti sa le ai pe toate. De aceia, ambasada trebuie sa-i respecte dorinta de a desfasura evenimentul, dumnealui avand o calitateade de reprezentant al comunitatii romane din UK. Evenimentul de altfel nu are absolut nici un sens „politic” daca doar de „politica” le este frica la corpul diplomatic sau celor din ICR cu care tin legatura. Este o ocazie si pentru Dr. Tomescu sa se apropie de ICR, si pentru ambasada sa cunoasca si sa lucreze cu parte din comunitate. Nu numai asta, dar evenimentul ar fi absolut in folosul comunitatii, si a dentistilor Romani din UK. Ma uimeste cum se divagheaza de la miezul problemei atata. Se cere un spatiu pentru un eveniment absolut apolitic, in domeniul sanatatii si cu caracter de ajutor social-medical, si ambasasa revine cu un raspuns care nu spune absolut nimic la subiect. Dintre cele 4 criterii, care criteriu nu este intalnit de Dr. Tomescu, sau de natura acestui eveniment. Nu are caracter diplomatic? Dar dintre celelalte evenimente aici – http://www.icr-london.co.uk/category/evenimente-speciale.html – unele nu sunt chiar politice? Poti spune orice, dar nu suna rezonabil nici refuzul, nici raspunsul.

 11. Andrei D Spune:

  Bine spus Beatrice! Dl. Tommy Tomescu DMD a adus mai multe servicii comunitatii romane din UK, si crearea SDR este doar una dintre ele. Ambasada, si ICRul, trebuie sa recunoasca.

 12. Andrei D Spune:

  Sorin, si scris: ‘„erou” mare Tomescu , vantor de imagine si pion in afrimare , un fel de ponta la inceput. acelasi „obiceiuri” proaste din tara am adus cu noi’ …

  Cu parere de rau, trebuie spus ca nu prea se vede vreo legatura intre Tomescu si Ponta asa cum speculezi dumneata, macar dintr-un singur motiv foarte important: unul dintre cei este doctor real. 😀

Spune-ti si tu parerea!